Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
23/05/2011

Δήλωση Ηρούς Διώτη, βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, για τη Μαύρη Βίβλο των επιπτώσεων από την εφαρμογή του Μνημονίου, που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ (Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της Κυριακής)

Ο πρώτος και κυριότερος στόχος που η Επιτροπή Μελετών και Τεκμηρίωσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς συνέταξε τη «Μαύρη Βίβλο» των επιπτώσεων από την εφαρμογή του Μνημονίου, ήταν για να αποκαλύψει ένα προς ένα τα μεγάλα ψεύδη της σημερινής κυβέρνησης προς την κοινωνία, που σχετίζονται τόσο με τους υπαίτιους της δημιουργίας του δημοσίου χρέους όσο και με την προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης της ελληνικής οικονομίας, καθώς και την αντισυνταγματικότητα του ίδιου του Μνημονίου. Εδώ να πω ότι την ερχόμενη Πέμπτη 26 Μαΐου, συζητείται σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής, κατόπιν προτάσεως της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, η σύσταση επιτροπής για το δημόσιο χρέος. Δε μένουμε σε αποτιμήσεις λοιπόν, αλλά προχωρούμε και σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Με τη Μαύρη Βίβλο, θελήσαμε να κάνουμε μία καταγραφή των επιπτώσεων της εφαρμογής του Μνημονίου, σε κρίσιμα ζητήματα της ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών. Πώς εξαιτίας του έχει προκύψει μία λυσσαλέα, εντεινόμενη επίθεση προς τα κοινωνικά, εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα. Πώς έχει επηρεάσει τους ευαίσθητους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης, της δημόσιας Υγείας και Παιδείας. Πώς έχει διαρρήξει τις εργασιακές σχέσεις με τρόπο που απεμπολήθηκαν κατακτήσεις δεκαετιών του εργατικού κινήματος.

Στη Μαύρη Βίβλο που παρουσίασε πρόσφατα ο πρόεδρος και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, δίνουμε τεκμηριωμένα όλα τα στοιχεία για τις συνεχόμενες μειώσεις εισοδήματος και την παράλληλη κατακόρυφη αύξηση της φορολογίας – αυξήσεις που σαφώς αφήνουν στο απυρόβλητο τους έχοντες και κατέχοντες-, καθώς και τις σοβαρές συνέπειες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις , λόγω τόσο της μείωσης της αγοραστικής δύναμης, όσο και της εφαρμογής πλήρως αρνητικών διατάξεων για τους μικρομεσαίους.

Αυτό που θέλουμε όμως να γίνει σαφές στους πολίτες, και θεωρώ πως ήδη το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας το έχει αντιληφθεί, είναι η κατεύθυνση πλήρους ιδιωτικοποίησης όλων των δημόσιων υπηρεσιών, που ακόμη και βάσει του Συντάγματός μας, οφείλει να παρέχει το Κράτος και η Πολιτεία. Το Μνημόνιο δεν ήταν η αιτία αλλά η αφορμή για να δρομολογηθούν εξελίξεις που χρόνια το νεοφιλελεύθερο καπιταλιστικό μοντέλο, πάνω στο οποίο δομήθηκε η Ε.Ε., καθώς και το τραπεζικό σύστημα, ζητούσαν.

Φυσικά, αυτή η καταγραφή των όσων έχουν συμβεί μέσα σε ένα έτος από τη συνομολόγηση του Μνημονίου με την τρόικα και όσων ακόμη μας περιμένουν, δε θα είχε ουσία, εάν δε διατυπώναμε τις δικές μας προτάσεις, τον άλλο δρόμο για την έξοδο από το Μνημόνιο και την κρίση. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την στοχευμένη προπαγάνδα για έλλειψη πρότασης διεξόδου από την κρίση, απαντά ρεαλιστικά στο τι κάνουμε σήμερα, τώρα, με όρους κοινωνίας, και αυτή την απάντηση διατυπώνει, αντί επιλόγου, στη Μαύρη Βίβλο.

Συνοπτικά, αυτό το εναλλακτικό σχέδιο δεν μπορεί παρά να κινείται στους εξής άξονες: (α) Άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από το Μνημόνιο, διότι η συνομολόγησή του από την Κυβέρνηση βαθαίνει ακόμα περισσότερο την κρίση και οδηγεί στη χρεοκοπία τόσο της κοινωνίας, όσο και της οικονομίας. (β) Ριζική αναδιανομή του πλούτου προς τις δυνάμεις της εργασίας , χάριν της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανάπτυξης. (γ) Επιθετική αναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους, χωρίς μνημόνια, με διαγραφή μεγάλους μέρους και ευνοϊκές συνθήκες αποπληρωμής του υπόλοιπου. (δ) Υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας και αποτροπή των σχεδίων ιδιωτικοποίησης. (ε) Δημιουργία δημόσιου τραπεζικού πυλώνα, ώστε να υπηρετούνται οι κοινωνικές ανάγκες.

Ο μόνος που μπορεί να αλλάξει την παρούσα πορεία κοινωνικής κατεδάφισης είναι η ίδια η κοινωνία, που πρέπει να βγει στο προσκήνιο και μέσα από μαζικούς, ενωτικούς αγώνες να διαμορφώσει τις νέες πολιτικές εξελίξεις.

To Γραφείο Τύπου