Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
24/05/2011

Συνέντευξη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ.Παπαδημούλη στο ρ/σ «Flash 96» για τις πολιτικές εξελίξεις

Μιλώντας σήμερα στο ρ/σ «Flash 96» (Θ. Λάλας-Κ. Μπόγδανος) για τις πολιτικές εξελίξεις, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

-    Σήμερα προσπαθούμε να ακούσουμε όλες τις φωνές του Κοινοβουλίου, που επιδιώκει ο Πρωθυπουργός να συναντήσει και να επιδιώξει να συναινέσουν στην εφαρμοζόμενη πολιτική.  Κύριε Παπαδημούλη, τι κάνετε;

Να σημειωθεί ότι ο κ. Πρωθυπουργός δεν καλεί όλες τις φωνές, όπως λέτε, γιατί ενώ καλεί την κ. Μπακογιάννη και τον κ. Κουβέλη δεν κάνει το ίδιο με τον κ. Δημαρά και τους Οικολόγους Πράσινους που εκπροσωπούνται στο Ευρωκοινοβούλιο. Φθηνές μικροπολιτικές σκοπιμότητες που δεν έχουν καμία σχέση με την ορθή θεσμική προσέγγιση του θέματος του διαλόγου.

-    Αυτοί που καλούνται είναι ενδεχομένως αυτοί με τους οποίους θα συνεργαστεί ο Πρωθυπουργός;

Συ είπας. Δε θέλω να κάνω δίκη προθέσεων αλλά υποχρεούται ο Πρωθυπουργός και οι επιτελείς του να εξηγήσουν γιατί κάποιος ναι και κάποιος άλλος όχι.

-    Πρόκειται για ένα θέατρο; Την προηγούμενη φορά δεν συμμετείχατε και τώρα είπατε να μη μείνετε έξω από τις θεατρικές παραστάσεις ή έχετε συγκεκριμένο λόγο που συμμετέχετε;

Επιλέξαμε να προσέλθουμε στη συνάντηση χωρίς αυταπάτες για το τι θα βγει απʼ αυτές τις συναντήσεις. Δεν έχουμε κανένα λόγο να φοβόμαστε και πρόσωπο με πρόσωπο να πούμε στον Πρωθυπουργό μερικές αλήθειες.

Πρώτη αλήθεια: Αν τα μέτρα αυτά τα είχε ανακοινώσει χθες η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ θα είχε βγει στα «κεραμίδια» λέγοντας να φύγει αύριο η αντιλαϊκή κυβέρνηση του ξεπουλήματος.

Δεύτερο σημείο: «δεν μπορείς κύριε Πρωθυπουργέ να μας καλείς και να μας ανακοινώνεις τετελεσμένα γεγονότα  γιατί αυτά που αποφασίστηκαν χθες ομόφωνα στο υπουργικό συμβούλιο είναι σαφή και αναλυτικά και σε χρονοδιάγραμμα και σε λεπτομέρειες.  Με εξαίρεση ενάμισι δις μέτρων που περιμένει όμως να οριστικοποιήσει η Τρόικα.

-    Επειδή εμπιστεύομαι την ειλικρίνεια σας θέλω να σας πω κάτι που συζητείται και στις παρέες και μάλλον τέτοια θέση παίρνουν οι  περισσότεροι. Πιστεύετε ότι αυτές είναι  αποφάσεις της κυβέρνησης; Δηλαδή μήπως και ο κ. Σαμαράς και εσείς  κατ' επέκταση ή οποιοσδήποτε άλλος ήταν στα πράγματα θα πιεζόταν όταν ήταν να πάρει αυτές τις αποφάσεις;

 Δεν χωράει αμφιβολία ότι λειτουργεί η χώρα και η κυβέρνηση υπό  την επιτροπεία της Τρόικας.  Από εκεί και πέρα όμως το πακέτο των μέτρων γίνεται αντιλαϊκότερο  τρόπο γιατί εκτός από την επιτροπεία της τρόικας και την «κακή συνταγή» του μνημονίου που αποδεικνύεται αποτυχημένη και ο «μάγειρας»  που λέγεται κυβέρνηση αποδεικνύεται εξαιρετικά κακός. Απέτυχαν να περιορίσουν τη φοροδιαφυγή. Απέτυχαν να περιορίσουν την κρατική πελατειακή σπατάλη, να οργανώσουν καλύτερα το κράτος, να περιορίσουν τη διαφθορά και την ατιμωρησία. Αυτό οδήγησε στο να πέφτουν έξω διαρκώς οι προβλέψεις για τις δαπάνες και έρχονται τώρα και λένε ότι θα βάλουμε και άλλους φόρους που σημαίνει μεγαλύτερη ύφεση  και μεγαλύτερη ανεργία.  Θα κόψουμε κι άλλο συντάξεις κι άλλο κοινωνικό κράτος δηλαδή την πληρώνουν πάλι τα «κορόιδα».

Αυτό δεν είναι μονόδρομος. Αν είχαν βάλει και την Ελλάδα που έχει λεφτά και δεν πληρώνει να πληρώνει φόρους, αν είχαν περιορίσει κάπως τη διαφθορά, τη σπατάλη, τη φοροδιαφυγή, τη  συστημική διαφθορά, τότε δεν θα χρειαζόταν τόσα μέτρα ή  το γενικό πωλητήριό, «όπως –όπως» και «όσο-όσο».

Οι σημερινές συναντήσεις,  ιδιαίτερα με τον κ. Τσίπρα δεν έχουν κανένα σασπένς. 

Είναι βέβαιο ότι θα προκύψει μια απόλυτη  διαφωνία. Αυτή η συνάντηση που έχει ενδιαφέρον είναι η συνάντηση Παπανδρέου-Σαμαρά, γιατί αν συγκρίνει κανείς τις ανακοινώσεις τις χθεσινές του υπουργικού συμβουλίου με το Ζάππειο ΙΙ του κ. Σαμαρά προκύπτει σύμπτωση κατά 80%.

-    Μʼ αυτούς τους δύο μιλάει η Τρόικα και με τον κ.Σαμαρά και με τον κ. Παπανδρέου και τους διατάζει και τους δύο κατά πώς φαίνεται και  τους είπε, όπως και στην Πορτογαλία:  παιδιά πάρτε το χαμπάρι. όποιος κυβερνάει εδώ θα πρέπει να γίνει αυτό. Προφανώς η αμηχανία βρίσκεται στο πώς θα διαφοροποιηθούν.

Για την Ελλάδα, επειδή οι σκοπιμότητες και οι σχεδιασμοί των δύο ηγετών και των δύο κομμάτων δεν επιτρέπουν, δε τους  συμφέρει, να συνυπογράψουν αλά Πορτογαλία αναζητείται ένα modus vivendi μιας «υπόγειας» συναίνεσης, όπου και καλά θα κάνουν ότι διαφωνούν σε κάποια πράγματα  αλλά επί της ουσίας θα δίνουν εγγυήσεις και οι μεν και οι δε στην Τρόικα ότι θα γίνουν τα πράγματα όπως θέλουν.

-    Χθες με τον κ. Τσουκαλά συζητούσαμε ότι πάντως  η αριστερά δεν έχει διέξοδο δυστυχώς. Δεν έχει να προτείνει τη λύση σε αυτό το τεράστιο αδιέξοδο το οποίο δεν είναι αδιέξοδο των κυβερνήσεων των εθνικών αλλά αδιέξοδο γιατί τα πράγματα ξέφυγαν από τις κυβερνήσεις και τα πολιτικά κόμματα και έχουν πάει στις αγορές και εκεί  το πρόσωπο είναι άγνωστο και δεν ξέρει κανείς ποιοι είναι οι αγορές και πότε κάνουν λάθος.

Η αριστερά αυτή την ώρα που αποσαθρώνονται τα πάντα και απειλείται η ίδια η υπόσταση της χώρας και του ελληνικού λαού δεν είναι αντίστοιχη των περιστάσεων. Δεν ενώνει. Οφείλει να ενώνει και να μιλά τη γλώσσα των προβλημάτων και των απλών ανθρώπων υποδεικνύοντας εναλλακτικές λύσεις και να δυναμώσει μέσα απʼ αυτό το δρόμο. Ο συντομότερος δρόμος, για να πετύχουμε αυτό το πράγμα που το απαιτούν οι καιροί και είναι συμφέρον και για τη χώρα και για το λαό, είναι μια σύγχρονη δυναμική, ενωμένη και ανεξάρτητη αριστερά που να λέει τα «σύκα, σύκα και τη σκάφη, σκάφη». Πρέπει να ενθαρρυνθούν μέσα στην αριστερά οι δυνάμεις και οι φωνές που το επιδιώκουν.

To Γραφείο Τύπου