Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
27/05/2011

Αποσπάσματα συνέντευξης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ.Παπαδημούλη, στο ρ/σ «Ράδιο 9, 9,89»

Μιλώντας στο ρ/σ «Ράδιο 9, 9,89» (Μπ. Παπαναγιώτου), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

•    Για το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Υπάρχουν μεγάλες επιφυλάξεις για το αποτέλεσμα που μπορεί να βγει από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Εμείς θα διατυπώσουμε τις απόψεις που και δημόσια έχουμε εκφράσει και είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε μια ειλικρινή ενημέρωση και μια γενναία αυτοκριτική απ όσους  ευθύνονται για το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε. Η χώρα βρίσκεται σʼ αυτή την κατάσταση ως αποτέλεσμα της πολιτικής της ΝΔ και την αποτυχία του ΠΑΣΟΚ 18 μήνες μετά, καθώς τώρα τα πράγματα είναι χειρότερα από πριν .

•    Να κατανεμηθούν δίκαια τα βάρη, να πάψει η ασυλία των ισχυρών

Αυτή τη στιγμή απαιτούνται γενναία μέτρα που ν΄ αλλάζουν πορεία στη χώρα, στηριγμένα σε μια ειλικρινή ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών για το πού φτάσαμε και ποιοι φταίνε γι αυτό.

Ο συστηματικός περιορισμός της φοροδιαφυγής (αυτά δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά αν μαζεύαμε τα προηγούμενα 10 χρόνια τα φορολογικά έσοδα όσα μαζεύει κατά μέσο όρο η ευρωζώνη, το δημόσιο χρέος θα ήταν 77% του ΑΕΠ και όχι 153%). Ο περιορισμός της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, διότι έχει και οικονομικό κόστος 20 δις ευρώ το χρόνο (το λογαριάζει ο οίκος Brookings) αλλά είναι και πρόκληση στο κοινό αίσθημα το να μην πηγαίνει κάνεις φυλακή απ όσους έκλεψαν το δημόσιο χρήμα.

Επανεξέταση όλων των δημόσιων δαπανών από μηδενική βάση έτσι ώστε να πάψουν να επιδοτούνται πανίσχυροι  και  πλούσιοι μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό την ώρα που γδέρνονται μισθοί και συντάξεις.

Πρόγραμμα  για να βρούμε επιτέλους και να φορολογήσουμε αυτά τα 280 δις ευρώ που βρίσκονται στην Ελβετία και να εξετάσουμε αν είναι νόμιμα δηλωμένα , αν είναι από κέρδη κ.ο.κ. Ακούω κάποιους επιχειρηματίες να λένε ότι η Ελλάδα τελεί υπό σοβιετικό καθεστώς  και την ίδια ώρα έχουν σε καταθέσεις στην Ελβετία περίπου όσο το δημόσιο χρέος.

Χρειάζεται επίσης η αξιοποίηση διαθέσιμων κοινοτικών κονδυλίων και από το ΕΣΠΑ και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να μπει η μηχανή της οικονομίας σε κίνηση. Χρειάζεται να κατανεμηθούν δίκαια τα βάρη.

•    Να σταματήσει το ΠΑΣΟΚ να κάνει επικοινωνιακά παιχνίδια με το θέμα της συναίνεσης

Δεν πρόκειται να συμμετέχουμε σε μια ευρύτερη κυβέρνηση . Αν ο πρωθυπουργός κάνει δεκτά κάποια από τα παραπάνω μέτρα πρέπει να αποφασίσει να κυβερνήσει, διότι αυτό ζήτησε από τον ελληνικό λαό πριν από 18 μήνες και αυτή την εντολή πήρε. Πρέπει να κάνει πράξη τα όσα υποσχέθηκε. Εμείς θα τον ελέγχουμε, αν κάνει κάτι σωστό εμείς θα λέμε ναι, αν κάνει λάθος θα κάνουμε σκληρή κρητική και θα κάνουμε και προτάσεις.

Έχουμε ένα σύστημα πολιτικό και εκλογικό που το έφτιαξαν μαζί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που δίνει ένα θηριώδες bonus στο πρώτο κόμμα που κερδίζει τις εκλογές . Αν ο κ Παπανδρέου που έχει πάρει μια νωπή εντολή θεωρεί ότι απέτυχε, ότι δεν έχει την δύναμη, το κουράγιο να κυβερνήσει και την πίστη να αλλάξει αυτά που έκανε λάθος και θέλει άλλου είδους κυβέρνηση, διαφορετική από την μονοκομματική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ,  τότε νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος είναι ο εξής: Να ψηφίζει ένα νόμο σαν αυτόν της Κύπρου που να εξασφαλίζει γνήσια αντιστοιχία εδρών και ψήφων, να πάει στο λαό και ο λαός να δώσει την κατεύθυνση των κυβερνήσεων συνεργασίας, συγκρίνοντας και επιλέγοντας προγράμματα- πρόσωπα- πολιτικές για  να μπούμε οριστικά σε μια εποχή κυβερνήσεων συνεργασίας στηριγμένων σε προγραμματικές συγκλίσεις  και στη λαϊκή  βούληση, όπου θα τερματιστεί το πάρτυ αυτό όπου το κάθε κόμμα που παίρνει το δημόσιο ταμείο τινάζει την μπάγκα στον αέρα και λέει μετά στους άλλους «πληρώστε κορόιδα».

•    Σχετικά με την δανειακή σύμβαση Νο2

Περιμένω απάντηση το ταχύτερο δυνατό στην ερώτησή μου για την δανειακή σύμβαση  και αυτό  είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Ρώτησα και τον κ. Κουσελά την περασμένη Δευτέρα στην βουλή και η απάντηση που πήρα ήταν «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».

Είναι τραγικό ότι ετοιμαζόμαστε να υπογράψουμε  δανειακή  σύμβαση Νο2, την οποία επεξεργάζεται δικηγορικό γραφείο του Λονδίνου, λες και δεν υπάρχουν έλληνες νομικοί για να την ετοιμάσουν  και να την διαπραγματευτούν, λες και δεν υπάρχει Νομικό Συμβούλιο του κράτους . Παρ όλα αυτά  συνεχίζεται η πρόκληση. Η δανειακή σύμβαση Νο1 έχει κατατεθεί από τις 3 Ιουνίου 2010 στον κ. Παπακωνσταντίνου με τη μορφή νομοσχεδίου και δεν έχει έρθει καν για συζήτηση στη Βουλή. Δεν παίρνει ούτε ένας την ευθύνη ούτε από την κυβέρνηση ούτε από το προεδρείο της Βουλής .

•    Για τη δημοσίευση των ονομάτων των πρώην βουλευτών που ζητούν αναδρομικές αυξήσεις στις συντάξεις τους.

Υπάρχει μια επιλεκτική εφαρμογή των νόμων και από την δικαιοσύνη. Μου κάνει εντύπωση ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε «πάσα» στον κ. Καστανίδη να αρνηθεί την δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων πρώην βουλευτών έχουν ζητήσει τα αναδρομικά . Υπάρχει νομολογία και το επικαλείται και ο κύριος Σταθόπουλος πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και κορυφαίος νομικός, ότι γίνεται για λόγους δημοσίου συμφέροντός. Προσβολή του δημοσίου συμφέροντος είναι να ζητούν 80 εκ ευρώ ορισμένοι πρώην βουλευτές . Τα ονόματα αυτά μπορούν να δοθούν στη δημοσιότητα. Καλώ και από τον σταθμό σας τον κ .Καστανίδη, που έκανε μια δήλωση  τροποποιητική  «ότι δεν έχει αντίρρηση» , να βγει και να πει ότι «εγώ ζητώ να δοθούν τα ονόματα αυτά στη δημοσιότητα από το Ελεγκτικό Συνέδριο για λόγους δημοσίου συμφέροντος».

•    "Οι αγανακτισμένοι" που γεμίζουν τις πλατείες στέλνουν μηνύματα σε όλους! Και στην αριστερά! Θα τους ακούσουμε;

Όταν ανακατεύεται το προκλητικό αίσθημα της αδικίας που νιώθει ο Έλληνας πολίτης όπου άλλος έκανε το λογαριασμό και τις ζημιές  και άλλος τον πληρώνει, με το αίσθημα της ατιμωρησίας, όπου κανένας μασκαράς δεν πάει φυλακή, τότε δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα και οι αγανακτισμένοι πλημυρίζουν τις πλατείες  . Πρέπει να τους ακούσουμε όλοι , διότι αυτοί οι αγανακτισμένοι στέλνουν μηνύματα προς όλους συμπεριλαμβανομένης και της αριστεράς.

To Γραφείο Τύπου