Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/12/2003

ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το Γραφείο Τύπου Του ΣΥΝ επισημαίνει:

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βρίσκει δυστυχώς το σύνολο των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, ατομικών και συλλογικών, στο στόχαστρο αυταρχισμών και κατασταλτικών μηχανισμών.

Κατακτήσεις και ελευθερίες που αποκτήθηκαν με θυσίες και αγώνες αμφισβητούνται και καταστρατηγούνται. Με άλλοθι την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας επιβάλλονται μηχανισμοί «προληπτικής καταστολής» σε βάρος των ανθρωπίνων, πολιτικών, κοινωνικών και οικολογικών δικαιωμάτων, αλλά και επιδρομές «προληπτικών πολέμων» σε βάρος της ειρήνης, αμάχων, μνημείων της φύσης και του πολιτισμού.

Η πραγματικότητα, που επικρατεί στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι δραματική. Για μια φορά ακόμα επιβεβαιώνεται ότι η προστασία και η άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν επαφίεται στη διάθεση των αγορών, των εξουσιών, των κυβερνήσεων και των κρατών, αλλά είναι υπόθεση των πολιτών, των ριζοσπαστικών κινημάτων, των πνευματικών ανθρώπων της δημοκρατικής Αριστεράς.

Τα ανθρώπινα, κοινωνικά, πολιτικά και οικολογικά δικαιώματα είναι αδιαίρετα και δεν επιτρέπεται να διασπά την ενιαία, δημοκρατική, ηθική και κοινωνική τους αξία, κανένας νεοφιλελεύθερος ιδεολογισμός ή αμερικάνικος ηγεμονισμός.

Ο αγώνας για περισσότερη δημοκρατία, για εγγυήσεις προστασίας των δικαιωμάτων όλων, για την ειρήνη εναντίον του πολέμου, για την κοινωνική δικαιοσύνη εναντίον των αποκλεισμών και των ανισοτήτων, για τις κοινωνίες της αλληλεγγύης και της πολυπολιτισμικής συνύπαρξης εναντίον των ρατσισμών, της ξενοφοβίας και της μηδενικής ανεκτικότητας, για την εξάλειψη της φτώχειας και της εξαθλίωσης που προκαλεί η εκμετάλλευση από τους οικονομικά ισχυρούς για την προστασία των περιβαλλοντικών πόρων που χρειάζονται για την αειφόρο ανάπτυξη με ανθρώπινο περιεχόμενο για όλους, είναι αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που αποτελούν πάντα ιστορικό κριτήριο προόδου και πολιτισμικό μέτρο ανάπτυξης της ανθρωπότητας.

Στην Ελλάδα του 2003 επιβάλλεται να τονίσουμε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι θέμα διακηρύξεων και πολιτικών πανηγυρικών. Είναι υπόθεση αγώνων και καθημερινής αξίωσης για μια δημοκρατία των δικαιωμάτων και όχι των περιορισμών στην χώρα μας, στην Ευρώπη, στον κόσμο, στον 21ο αιώνα.

To Γραφείο Τύπου