Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/02/2005

Επιτακτική η ανάγκη για μια στρατηγική αντιμετώπισης των προβλημάτων από τις πλημμύρες στον Εβρο

Η απειλή νέας πλημμύρας στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου είναι και πάλι ορατή. Τις προηγούμενες μέρες αποφεύχθηκαν τα χειρότερα και κυρίως απώλειες ζωών και καταστροφές οικισμών. Ωστόσο για άλλη μια φορά η περιοχή υπέστη βαριές ζημιές, πλημμύρισαν περίπου 33 000 στρέμματα, καταστράφηκαν καλλιέργειες και υποδομές, πολλοί αγροί καλύφθηκαν από άμμο. Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση οφείλει το ταχύτερο δυνατό να παρέμβει για την αποκατάσταση των ζημιών , τον καθαρισμό των αγρών και την αποζημίωση των καλλιεργητών.

Όμως οι πλημμύρες στον Έβρο επαναλαμβάνονται τακτικά (1997, 1998, 2003, 2005...), οι ίδιες ή ανάλογες ζημιές επέρχονται, σημαντικά κονδύλια δαπανώνται εν αναμονή της νέας δοκιμασίας. Είναι πια καιρός να σταματήσει αυτή η...ρουτίνα ! Γενική είναι η διαπίστωση και έχει υποστηριχτεί και από την τοπική και τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση ότι είναι δυνατή και αναγκαία μια συνολική παρέμβαση με έργα διευθέτησης της πεδινής κοίτης και έργα ορεινής υδρονομίας κλπ, που θα έπρεπε να γίνουν αμέσως αντικείμενο μιας συνολικής μελέτης βάσει της οποίας να ξεκινήσει αμέσως ένα πρόγραμμα επενδύσεων, ανάλογων με όσα έγιναν και σε άλλους ευρωπαϊκούς ποταμούς. Π.χ. στο Ρήνο ή τον (ισπανικό...) Έβρο. Οι ιδέες και οι προτάσεις σχετικά με αυτές τις αναγκαίες προοπτικές φαίνεται ότι προσκρούουν σε αδράνειες και συμφέροντα που δημιουργούν «πολιτικό κόστος» για όποιον τα προωθήσει ουσιαστικά.

Αλλά είναι επίσης προφανές ότι με τα έξοδα της εκάστοτε πλημμύρας (αποζημιώσεις ΕΛΓΑ, αποκατάσταση έργων που ξεπερνά κάθε φορά τα 5 εκατομμύρια ευρώ...), μπορεί να χρηματοδοτηθεί και μια σημαντικότατη και αναγκαία αναδιάρθρωση των καλλιεργειών της περιοχής που να συμβαδίζει και με τα αντιπλημμυρικά έργα της περιοχής ώστε τελικά και οι ίδιοι οι παραγωγοί να βγουν τελικά κερδισμένοι. Μια τέτοια αναδιάρθρωση είναι έτσι κι αλλιώς ευκταία και για να υπάρξει η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ.. Όσο καθυστερεί η Κυβέρνηση να προχωρήσει προς τις αναγκαίες αυτές πρωτοβουλίες τόσο περισσότερο η κατάσταση θα επιδεινώνεται και οι ευθύνες της θα αυξάνονται.

Ο ΣΥΝ καλεί τους πολίτες της περιοχής, τις οργανώσεις τους και τις τοπικές εξουσίες να κινητοποιηθούν και να πιέσουν τις Κυβερνητικές υπηρεσίες προς την κατεύθυνση γνήσιων διαρθρωτικών αλλαγών ως προς το πρόβλημα του Έβρου, εγκαταλείποντας τις εμβαλωματικές και εκ των υστέρων παρεμβάσεις που δεν εγγυώνται τίποτε το δημιουργικό για το μέλλον.

To Γραφείο Τύπου