Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/12/2003

Για τη δημοσκόπηση της MRB

Με αφορμή τη δημοσκόπηση της MRB, ο Νίκος Βούτσης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ σημειώνει ότι:

Η ολοκλήρωση του κύκλου παροχών, υποσχέσεων και αντίστοιχης επικοινωνιακής διαχείρισής τους από την Κυβέρνηση και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν βελτίωσε το κλίμα και την επιρροή του κυβερνώντος κόμματος, αλλά αντίθετα επιβεβαιώνεται μια αρνητική τάση ως μη αντιστρεπτή στο βαθμό που αφορά πλέον κρίσιμα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη και την απόρριψη των πολιτικών που τα όξυναν.

Ο Συνασπισμός εμφανίζεται, με αυξημένη συσπείρωση (73%) σε σχέση με άλλες μετρήσεις, να έχει την προτίμηση του 3,6%. Είναι το μόνο κόμμα που εμφανίζει άνοδο σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές (3,2%), χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η αδιευκρίνιστη ψήφος (17%). Σταθερά υψηλή παραμένει η δημοτικότητα του Προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου.

Ο ΣΥΝ λαμβάνει 1,8% από τους ψηφοφόρους ΠΑΣΟΚ του 2000 και είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι λαμβάνει 5,9% από τους νέους ψηφοφόρους και όσους δεν ψήφισαν το 2000. Στις ηλικίες 18-24 ο ΣΥΝ έχει 4,6%, από 25-34 έχει 4,1% και από 35-44 έχει 4,9% κατά τη δημοσκόπηση. Στην ίδια έρευνα, σε αντίθεση με άλλες ο ΣΥΝ εμφανίζεται να έχει την προτίμηση του 2,9% σε άνδρες και 4,3% σε γυναίκες ψηφοφόρους.

Στη δημοσκόπηση εμφανίζεται ένα πιο «συμπαγές» προφίλ των ψηφοφόρων του ΣΥΝ στην Αριστερά και την Κεντροαριστερά (στη θέση 3 της δεκαβάθμιας κλίμακας: 26% και στη θέση 4: 17,1%). Ο ΣΥΝ έχει ιδιαίτερα για το περιβάλλον την προτίμηση του 5,5%. Αντίστοιχα, για μεγάλα κοινωνικά θέματα και για την υποστήριξη των ασθενέστερων στρωμάτων, την προτίμηση του 3-3,4% που τον θεωρούν ως το καταλληλότερο κόμμα για την αντιμετώπισή τους.

Επιβεβαιώνονται φυσιογνωμικά στοιχεία του χώρου μας και οι πολιτικές μας σε σχέση με το διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας, την επιρροή της διαπλοκής στην πολιτική, την πολυπολιτισμική συγκρότηση της κοινωνίας, τον αριστερό ευρωπαϊσμό κ.ά..

To Γραφείο Τύπου