Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/12/2003

Για τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών

Με αφορμή τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, ο Νίκος Χουντής, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Εξωτερικής και Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΝ, μιλώντας σε πολιτική συγκέντρωση στην Αγία Βαρβάρα, τόνισε:

«Οι ηγέτες της Ε.Ε. έχουν ήδη αποτύχει να διαμορφώσουν ένα δημοκρατικό σχέδιο συνταγματικής συνθήκης που να εγγυάται τα κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες των ευρωπαίων και που να είναι ανοιχτό στα αιτήματα και τις πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές για τις οποίες αγωνίζονται οι πολίτες και τα κοινωνικά κινήματα.

Με το λεγόμενο Ευρωσύνταγμα καθιερώνούν τον νεοφιλελευθερισμό ως αιώνιο μοντέλο για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και περιορίζουν τη συζήτηση μόνο σε ορισμένες θεσμικές ρυθμίσεις, σε ένα αγώνα εξουσίας μεταξύ μεγάλων και μικρών χωρών.

Το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να βρουν λύση στον τρόπο λήψης των αποφάσεων και στον αριθμό των ψήφων κάθε χώρας δεν τους εμπόδισε να «κλειδώσουν» την όποια ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και να προχωρήσουν σε μέτρα αστυνομικού χαρακτήρα απέναντι στους μετανάστες. Οικοδομούν, έτσι, μια Ευρώπη-φρούριο και πρόθυμο συνεργάτη στα επιθετικά σχέδια της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η Ευρώπη, προκειμένου να μετατραπεί σε δύναμη ειρήνης και ασφάλειας στις διεθνείς σχέσεις αλλά και να προχωρήσει με όρους δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής με σεβασμό στα δικαιώματα όλων των κατοίκων της, που να κατοχυρώνονται και μέσα από ένα πραγματικά δημοκρατικό Σύνταγμα, πρέπει να αλλάξει ριζικά τη σημερινή της πορεία.

Για μια τέτοια Ευρώπη αγωνίζεται ο ΣΥΝ και η Ριζοσπαστική Αριστερά και ενώνει τις προσπάθειές της με την Ευρωπαϊκή Αριστερά και τα κινήματα των ευρωπαίων πολιτών».

To Γραφείο Τύπου