Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/12/2003

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ συναντήθηκε με τον Πρέσβη του Ισραήλ

Ο Πρόεδρος του ΣYN Νίκος Κωνσταντόπουλος συναντήθηκε σήμερα με τον Πρέσβη του Ισραήλ, κ.Ραμ Αβιράμ.
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε δηλώσεις και απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

Είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση για τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στη Μέση Ανατολή αλλά και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή.
Ο ΣΥΝ, όπως ξέρετε, δίνει έμφαση στις πρωτοβουλίες για το διάλογο, για την ειρήνη, για την συνύπαρξη των λαών. Πιστεύουμε ότι είναι προς όφελος και του Ισραηλινού λαού και των Παλαιστινίων να προωθηθεί η ειρηνευτική διαδικασία. Επιμέρους προσεγγίσεις ή διαφωνίες δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να ανατρέπουν αυτή την προτεραιότητα της συνεχούς επικοινωνίας και των ουσιαστικών πρωτοβουλιών υπέρ της ειρήνης.
Με αυτή την σκέψη πραγματοποίησε ο ΣΥΝ πριν από λίγες μέρες και τη δημόσια παρουσίαση της «Συμφωνίας της Γενεύης».
Με τον κ. Πρέσβη ανταλλάξαμε απόψεις και μέσα σε ένα κλίμα διαλόγου και αμοιβαίας κατανόησης θα συνεχίσουμε να έχουμε αυτή την ανταλλαγή απόψεων..

Για το Κυπριακό

Για το Κυπριακό πρόβλημα πρέπει να τελειώνει επιτέλους η εποχή και το καθεστώς Ντενκτάς Η εποχή της εισβολής και κατοχής. Τα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν ότι οι Τουρκοκύπριοι θέλουν ενότητα, δημοκρατία, ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
Η πολιτική της ΄Αγκυρας και το αυταρχικό καθεστώς του Ντενκτάς δεν μπορεί να διαμελίζουν αιωνίως το νησί, να διχάζουν διαρκώς Ελληνοκυπρίους-Τουρκοκυπρίους αλλά και τους ίδιους τους Τουρκοκυπρίους.
Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και η Κύπρος πρέπει να είναι ως μέλος της Ε.Ε. ενιαίο κράτος, κράτος όπως όλα τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Δεν μπορεί να είναι στο χέρι της ΄Αγκυρας και του Ντενκτάς η διαιώνιση αυτής της ιστορικής στρέβλωσης, αυτής της ιστορικής τραγωδίας σε βάρος του νησιού, σε βάρος των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.

Για την σύλληψη του Σαντάμ Χουσεϊν

Ο Σαντάμ ως δικτάτορας πρέπει να δικαστεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Οι Αμερικανοί και ο κ. Μπλερ δεν έχουν πια κανένα λόγο να παρατείνουν την εισβολή και κατοχή μετά από αυτόν τον παράνομο και εγκληματικό πόλεμο.
Το Ιράκ πρέπει να οδεύσει προς τη δημοκρατία με ευθύνη και εγγυήσεις της διεθνούς κοινότητας, με ρόλο αποφασιστικό ενός αναβαθμισμένου, αξιόπιστου και αντιπροσωπευτικού ΟΗΕ.
΄Όλα όσα συντελούνται εκεί σήμερα αποκαλύπτουν για μια ακόμη φορά ότι πίσω από τις δραματικές αυτές εξελίξεις, με τις οποίες ματώνει και αναστατώνεται ολόκληρη ανθρωπότητα, κρύβεται ένας αδυσώπητος πόλεμος συμφερόντων. Εκείνο που χρειάζεται είναι η φωνή των λαών όλης της γης υπέρ της ειρήνης και εναντίον του πολέμου να εισακουστεί και από τους κυβερνήτες των χωρών, κυρίως της Ε.Ε.
Η Ε.Ε. έστω και τώρα μπορεί να αναζητήσει δημιουργικό ρόλο και να πάρει αποφασιστικές παρεμβάσεις. Να πάψει να σύρεται πίσω από την αμερικανική πολιτική και να προσυπογράφει κάθε φορά ό,τι ακούει, ό,τι βλέπει να λένε οι ΗΠΑ.

Για τις πολιτικές εξελίξεις

Είναι φανερό ότι το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. δίνουν πια έναν αγώνα για την εξουσία και μόνον. Να κρατήσει την εξουσία το ΠΑΣΟΚ, να κατακτήσει την εξουσία η Ν.Δ. ΄Ελειψαν οι προγραμματικές διαφορές, λείπουν οι διαφορές πάνω στα επιχειρήματα, γι αυτό και φαίνονται ολοένα και περισσότερο οι αμηχανίες, οι αδυναμίες και τα αδιέξοδα αυτού του δικομματικού πολιτικού σκηνικού.
Δεν μπορεί να αυτοσυντηρείται έτσι αυτό το πολιτικό σκηνικό, χρησιμοποιώντας ως μέσα την πόλωση και την επικοινωνιακή περιχαράκωση και την επικοινωνιακή διαφήμιση. ΄Οσο τα δύο κόμματα πλησιάζουν το ένα προς το άλλο, όσο το ΠΑΣΟΚ λέει ότι η Ν.Δ. δεν έχει τίποτε να προτείνει διαφορετικό απ΄ αυτά που κάνει η κυβέρνηση του κ. Σημίτη και η Ν.Δ. λέει ότι το ΠΑΣΟΚ αντιγράφει την πολιτική του προγράμματος της Ν.Δ., τόσο οι ΄Ελληνες πολίτες πρέπει να βλέπουν την ανάγκη να αναδειχθεί και να υπάρξει μια αποφασιστική δύναμη, μια δύναμη της ριζοσπαστικής Αριστεράς των κοινωνικών κινημάτων και της οικολογίας, μια δύναμη όπως ο ΣΥΝ που μπορεί να έχει και ρόλο και λόγο αμφισβήτησης και των συσχετισμών αλλά και των παραλλαγών της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

To Γραφείο Τύπου