Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/12/2003

Συνάντηση ΣΥΝ με Greenpeace - Συνέντευξη Τύπου για τα μεταλλαγμένα

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος. συναντήθηκε σήμερα με το ελληνικό τμήμα της Greenpeace, τον Ν.Χαραλαμπίδη, Διευθυντή, και την Μυρτώ Πισπίνη, υπεύθυνη της εκστρατείας για τα Μεταλλαγμένα.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν και οι: Θ.Μαργαρίτης, μέλος της Π.Γ., και η Ελένη Βουλγαράκη, μέλος της ΚΠΕ.
Μετά την συνάντηση ο Πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε δηλώσεις και ανακοίνωσε τις πρωτοβουλίες του κόμματος ενάντια στην εισαγωγή των μεταλλαγμένων στην παραγωγή και την κατανάλωση.

Ειδικότερα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε

Πραγματοποιήσαμε συνάντηση με την GREEN PEACE, τον κ..Χαραλαμπίδη και την κυρία Πισπίνη για τους γενετικά τροποποιημένους και την ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος.

Ο Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας επίμονα ζητάει από την κυβέρνηση να κηρύξει τη χώρα «ζώνη ελεύθερη από μεταλλαγμένα.

Η εισαγωγή των μεταλλαγμένων στην καλλιέργεια και τη διατροφή μας είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων. Είναι επίσης επικίνδυνη για την γενετική επιμόλυνση, που θα προκαλέσει μη αντιστρέψιμες βλάβες στη βιοποικιλότητα του πλανήτη.

Ο ΣΥΝ αγωνίζεται για την ποιότητα ζωής όλων σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον, με προστασία της δημόσιας υγείας. Δεν θέλουμε για την ανθρωπότητα μία μεταλλαγμένη φύση, μία μεταλλαγμένη κοινωνία σε ένα μεταλλαγμένο μέλλον. Πρόκειται για ζοφερό ενδεχόμενο για μας και τα παιδιά μας.

Μας ανησυχεί η άρση του μορατόριουμ εναντίον των μεταλλαγμένων, η έκδοση νέων κανονισμών της Ε..Ε για την εισαγωγή μας στην παραγωγή και την κυκλοφορία τους στην αγορά, οι αναφορές του ΄Ελληνα Πρωθυπουργού «στα θεαματικά αποτελέσματα της βιοτεχνολογίας και της παραγωγής γενετικά τροποποιημένων οργανισμών», η πολιτική του Υπουργείου Γεωργίας, που βλέπει μία νέα στρατηγική της ελληνικής γεωργίας, από την αξιοποίηση προϊόντων βιοτεχνολογίας, η επίμονη και έντονη πίεση των ΗΠΑ για την ελεύθερη χρήση και κυκλοφορία μεταλλαγμένων.

Η χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών οδηγεί στον ολιγοπωλιακό έλεγχο της αγοράς σπόρων από ελάχιστες πολυεθνικές. Προκαλεί την απώλεια για την Ελλάδα του συγκριτικού πλεονεκτήματος για παραγωγή προϊόντων ποιότητας. Τέλος, διαμορφώνει μια νέα βαθιά διάκριση μεταξύ των πολιτών, μεταξύ αυτών που καταναλώνουν φτηνά και μεταλλαγμένα κι εκείνων που μπορούν να καταναλώνουν ακριβά προϊόντα ποιότητας.

Η δράση μας θα απλωθεί σε πολλά και παράλληλα επίπεδα

Καταρχήν θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε στην βουλή, στην ευρωβουλή αλλά και στα αρμόδια όργανα της ΕΕ για να κηρυχθεί η χώρα ελεύθερη από μεταλλαγμένους οργανισμούς.

Δεύτερον θα αγωνιστούμε στην ελληνική βουλή με συγκεκριμένες προτάσεις για να παρθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας των ελλήνων πολιτών και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Η οδηγία 2001/18 δεν έχει ακόμα ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο και οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί επιδέχονται περαιτέρω βελτιώσεις σε αρκετά σημεία όπως:

Θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες στο επίπεδο της αυτοδιοίκησης με στόχο να εμποδίσουμε την καλλιέργεια μεταλλαγμένων σε τοπικό, νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο. Ήδη με πρωτοβουλία του ΣΥΝ και συγκεκριμένα του κ. Κατσανεβάκη, Νομάρχη Χανίων και μέλους του Δ.Σ της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), του Υπερνομάρχη Έβρου κ. Χατζόπουλου και νομαρχιακών συμβούλων που έχουν υποστηριχθεί από τον ΣΥΝ (Θεσσαλονίκη, Μεσσηνία, Χανιά) υιοθετήθηκε ομοφώνως ψήφισμα κατά των μεταλλαγμένων στο συνέδριο της ΕΝΑΕ στη Βέροια.

Ανάλογη πρωτοβουλία θα αναλάβουμε στην Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων καθώς και σε μια σειρά από Δήμους όπως ο Δήμος της Αθήνας.

Παράλληλα υποστηρίζουμε όλες τις τοπικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται αυτό το διάστημα από παραγωγικούς, περιβαλλοντικούς και κοινωνικού φορείς σε Λάρισα, Τρίκαλα και Βόλο.

Θα συνεργαστούμε με τις ενώσεις των αγροτών για να πούμε όλοι μαζί ένα ηχηρό όχι στην καλλιέργεια των μεταλλαγμένων και ένα μεγάλο ναι στα βιολογικά υγιεινά και ποιοτικά προϊόντα που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καταναλωτών

Τέλος θα ενώσουμε τη φωνή μας με αυτή της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελλήνων πολιτών που αρνούνται τα μεταλλαγμένα και θα υποστηρίξουμε το κίνημα που αναπτύσσεται για να αποτρέψει την ύπαρξη των μεταλλαγμένων από το χωράφι του έλληνα αγρότη, το ράφι του σούπερ μάρκετ και το πιάτο του έλληνα καταναλωτή.

To Γραφείο Τύπου