Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/06/2011

Δήλωση του Δημήτρη Στρατούλη σχετικά με τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για τα εργασιακά

Σχετικά με τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για τα εργασιακά, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης με την τρόικα για τα εργασιακά, σε συνδυασμό με όσα άλλα έχουν προωθηθεί από την ψήφιση του μνημονίου μέχρι σήμερα, οδηγούν σε πλήρη κατεδάφιση τις εργασιακές σχέσεις και την πλήρη σταθερή και ασφαλισμένη εργασία.

Ακόμα περισσοτέρο ελαστικοποιημένες εργασιακές σχέσεις μετατρέπουν τους εργαζόμενους σε «ανθρώπινους διακόπτες» που μπορούν να τους ανοιγοκλείνουν κατά βούληση οι εργοδότες τους.

Ταυτόχρονα, τα πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας, σε συνδυασμό με τη γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας, δημιουργούν ένα ιδιαίτερα εκκρηκτικό μίγμα που υπομονομεύει την κοινωνική ασφάλιση και τα δημόσια έσοδα, λόγω απώλειας ασφαλιστικών εισφορών και φόρων. Η μειωμένη αγοραστική δύναμη των εργαζομένων οδηγεί σε κλείσιμο χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού «εργαζόμενοι χωρίς λεφτά οδηγούν σε μαγαζιά χωρίς δουλειά».

Οι αντεργατικές αλλαγές στους μισθούς και στα εργασιακά δικαιώματα δεν έχουν έκτακτο χαρακτήρα λόγω των έκτακτων συνθηκών, αλλά εφαρμόζονται για να μείνουν για πάντα. Μοιάζουν με αντικοινωνικό κατακλυσμό που θα αφήσει πίσω του ανθρωπιστικές καταστροφές δύσκολα αναστρέψιμες.

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες ο μόνος τρόπος που έχουν να απαντήσουν στην αντεργατική λαίλαπα είναι οι καλά σχεδιασμένοι, οργανωμένοι, κλιμακούμενοι και ενωτικοί αγώνες τους και η συμμετοχής τους ανοικτές συγκεντρώσεις διαρματυρίας που γίνονται αυτή την περίοδο στο Σύνταγμα και στις μεγάλες πλατείες της χώρας.

To Γραφείο Τύπου