Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
01/06/2011

Απαράδεκτη καθυστέρηση δεκαετιών, με ευθύνη των κυβερνήσεων, για την κατασκευή του δρόμου Ριζόμυλου-Κορώνης! - Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων - Οικονομικών

Στις 25-1-2011 καταθέσαμε την υπʼ αριθμ. 9727 ερώτησή μας για το ανωτέρω θέμα. Δυστυχώς όμως, οι απαντήσεις σας είναι ουσιαστικά και τυπικά μη-απαντήσεις στο δεύτερο ερώτημα που είχαμε θέσει και αφορούσε την ανάγκη άμεσης καταβολής του ποσού που απαιτείται για την ολοκλήρωση και παράδοση της μελέτης τεχνικών έργων των ΤΜΗΜΑΤΩΝ 2 και 3 του δρόμου ώστε να ενταχθούν τα έργα αυτά στο ΕΣΠΑ και να κατασκευαστεί ο δρόμος Ριζόμυλου-Κορώνης.

Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να επανέλθουμε και να σας τονίσουμε για μια ακόμη φορά ότι ο δρόμος Ριζόμυλου-Κορώνης, ο οποίος αποτελεί σημαντικότατο τμήμα του περιφερειακού δακτυλίου του Νομού Μεσσηνίας,  παρά τις διαχρονικές εξαγγελίες των κυβερνήσεων δεν έχει ακόμα κατασκευαστεί! Κι αυτό γιατί σε δύο από τα τρία τμήματά του δεν έχει ολοκληρωθεί η τεχνική μελέτη ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, ενώ το ένα τμήμα στο οποίο το σύνολο των μελετών έχει ολοκληρωθεί, δεν έχει ακόμα ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης-δημοπράτησης.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών και αυτοδιοικητικών στελεχών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε ό,τι αφορά το δρόμο Ριζόμυλου-Κορώνης, η κατάσταση έχει ως εξής:

Ο δρόμος Ριζόμυλου-Κορώνης χωρίζεται σε τρία μέρη:

-    ΤΜΗΜΑ 1, ΥΠΟΕΡΓΟ 1: Ριζόμυλος  (χιλιομετρική θέση [χ.θ.] 0 + 000) έως έξοδος Καλαμακίου (χ.θ. 10+ 160), με κόστος (έργου, απαλλοτριώσεων και ΦΠΑ) : 23.500.000 ευρώ.

-    ΤΜΗΜΑ 2, ΥΠΟΕΡΓΟ 2: έξοδος Καλαμακίου  (χ.θ. 10+ 160) έως έξοδος Νέας Κορώνης (χ.θ. 20 + 128), με κόστος (έργου, απαλλοτριώσεων και ΦΠΑ): 19.350.000 ευρώ.

-    ΤΜΗΜΑ 3, ΥΠΟΕΡΓΟ 3: έξοδος Νέας Κορώνης (χ.θ. 20 + 128) έως είσοδος Κορώνης (χ.θ. περίπου 28 + 000), με κόστος (έργου, απαλλοτριώσεων και ΦΠΑ): 15.800.000 ευρώ

Στο ΤΜΗΜΑ  1 υπάρχει πλήρης μελετητική ωριμότητα, έχει ολοκληρωθεί, δηλαδή, το σύνολο των μελετών που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση και  κατασκευή έργου. Παρʼ όλα αυτά δεν έχει ενταχθεί μέχρι σήμερα ούτε στο περιφερειακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ούτε στο τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου.

Στα ΤΜΗΜΑΤΑ 2 και 3 έχει ολοκληρωθεί η μελέτη, εκτός από τη μελέτη των τεχνικών έργων, η οποία έχει σταματήσει ελλείψει χρηματοδότησης. Αποτέλεσμα της μη ολοκλήρωσης της μελέτης τεχνικών έργων είναι να μην μπορούν να ενταχθούν τα έργα στο  ΕΣΠΑ ούτε να δημοπρατηθούν τα 2 ΥΠΟΕΡΓΑ  ώστε να περατωθεί επιτέλους η κατασκευή του οδικού δικτύου Ριζόμυλου-Κορώνης.

Τονίζουμε ότι οι μελέτες του συγκεκριμένου δρόμου έχουν ξεκινήσει πριν 27 χρόνια και ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί!

Κατόπιν τούτων,

ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Πότε επιτέλους θα καταβληθεί το ποσό που απαιτείται για την ολοκλήρωση και παράδοση της μελέτης τεχνικών έργων των ΤΜΗΜΑΤΩΝ 2 και 3 ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν τα δύο ΥΠΟΕΡΓΑ (2 και 3) στο ΕΣΠΑ, προκειμένου να κατασκευαστεί επιτέλους ο δρόμος Ριζόμυλου-Κορώνης, ο οποίος μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της Νότιας και Ανατολικής Πυλίας του Ν. Μεσσηνίας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Λαφαζάνης Παναγιώτης

Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία