Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/06/2011

Δήλωση της Έφης Καλαμαρά, μέλους της Π.Γ του ΣΥΝ και υπεύθυνης για θέματα Παιδείας, για τη λειτουργία των ολοήμερων δημοτικών σχολείων

Αιφνιδιαστικά, κατά την προσφιλή του τακτική, το Υπουργείο Παιδείας, πιστό στην εφαρμογή των κυβερνητικών αποφάσεων για περικοπές σε όλα τα κοινωνικά αγαθά, ανακοίνωσε μέτρα για την λειτουργία των ολοήμερων δημοτικών σχολείων με τα οποία ουσιαστικά καταργεί τα ολοήμερα σχολεία στην περιφέρεια.

Το υπουργείο, αντί να ενισχύσει και να βελτιώσει τη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων, να εμπλουτίσει τα προγράμματά τους και να διορίσει το απαραίτητο προσωπικό, τα κλείνει ουσιαστικά στην περιφέρεια, οξύνοντας ακόμη περισσότερο τις ανισότητες στην εκπαίδευση.

Το Τμήμα Παιδείας του Συνασπισμού έχει προτείνει για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση: «Αναδιάρθρωση και εμπλουτισμό των προγραμμάτων σπουδών με μαθήματα και δραστηριότητες που να βοηθούν το παιδί να κατανοήσει με πληρότητα το κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον: περιβαλλοντική εκπαίδευση, εκπαίδευση στην ισότητα των φύλων, αγωγή υγείας, μουσική και άθληση, εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην αξία της ειρήνης, της αλληλεγγύης κλπ.» Επισημαίνοντας ότι η λειτουργία ενός ολοήμερου, αλλά καλά οργανωμένου, σχολείου, με την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή, με το κατάλληλο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό και με διευρυμένο ωράριο διευκολύνει τον εμπλουτισμό του προγράμματος με τέτοιες δραστηριότητες.

Η πολιτική όμως της κυβέρνησης και του υπουργείου βρίσκεται στον αντίποδα αυτών των προτάσεων. Στο «νέο σχολείο» που ευαγγελίζεται το υπουργείο όταν μιλά για αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, εννοεί την πλήρη υποβάθμισή της. Η πολιτική τους είναι καταστροφική για τη Δημόσια εκπαίδευση, για την παιδεία συνολικά, για τους εργαζόμενους.  Πρέπει να ανατραπεί.

To Γραφείο Τύπου