Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
03/06/2011

Δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τ.Κουράκη με αφορμή τα πολλά δημοσιεύματα σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι και όσες έλαβαν απολυτήρια Λυκείου προέκυψαν από ενδοσχολικές εξετάσεις

Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΕΤ3 (Απόστολο Λυκασά) σχετικά με τις καταγγελίες του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποκινεί τις διαμαρτυρίες των πολιτών ανέφερε τα εξής:

Με όσα ο κύριος Πεταλωτής καταγγέλλει για το ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση δεν γνωρίζουν τι ακριβώς τους συμβαίνει αυτή την περίοδο. Ότι τις κινητοποιήσεις των πολιτών δεν τους υποκινεί κάποιο κόμμα, αλλά η συσσωρευμένη  αγανάκτηση και ο θυμός των εργαζομένων και της νεολαίας λόγω των κατεδαφιστικών πολιτικών της κυβέρνησης και της τρόικας, που τους οδηγούν μαζικά στην ανεργία, τη φτώχεια και την απελπισία.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται την πολιτική της με κανένα, ούτε με τους απεργούς ούτε με τους συγκεντρωμένους στις πλατείες των πόλεων, οδηγεί πολλά από τα θύματα των αντικοινωνικών πολιτικών της να υιοθετούν πρακτικές ξεφωνήματος των κυβερνητικών παραγόντων. Η ίδια η συμπεριφορά της κυβέρνησης οδηγεί στο να φαίνονται πλέον ότι δεν είναι μακριά οι πλατείες της χώρας μας, από τις πλατείες της Ισπανίας και όλης της Ευρώπης.

Αυτό που μας προβληματίζει και πρέπει να προβληματίσει και τον κύριο Πεταλωτή είναι το πόσο αγανάκτηση έχουν προκαλέσει σε τόσους πολίτες όχι μόνο οι κυβερνητικές και μνημονιακές πολιτικές, αλλά και οι δικές του προσπάθειες να βρει δάκτυλο κομματικής υποκίνησης στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας τους, ώστε να τις συκοφαντήσει, εκφυλίσει και απομαζικοποιήσει.

Η πιο καλή και αποτελεσματική απάντηση των διαμαρτυρόμενων πολιτών στον κύριο Πεταλωτή, την κυβέρνηση και στην τρόικα, είναι να βουλιάξουν με τη μαζική και ειρηνική συμμετοχή τους σήμερα και το Σαββατοκύριακο το Σύνταγμα και τις πλατείες των πόλεων. Έφτασε η ώρα να πάμε όλοι και όλες στο Σύνταγμα και στις άλλες πλατείες και να μείνουμε εκεί μέχρι να φύγουν η κυβέρνηση και η Τρόικα.

3/6/2011

Το Γραφείο Τύπου

3/6/2011

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Ταχύτατες και πρωτόγνωρα αρνητικές οι συνέπειες των νομοθετικών ρυθμίσεων για τους δυο τύπους απολυτηρίων Λυκείου, που ψήφισε πριν λίγες ημέρες η Κυβέρνηση.  Τραγική δικαίωση των επισημάνσεων του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Ο Τάσος Κουράκης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  Ά Θεσσαλονίκης και Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, με αφορμή τα πολλά δημοσιεύματα σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι και όσες έλαβαν  απολυτήρια Λυκείου που προέκυψαν από ενδοσχολικές εξετάσεις, έκανε την εξής δήλωση:

 "Μέγα λάθος αποτέλεσε  η ρύθμιση που περιείχε ο πριν ένα μήνα ψηφισθείς νόμος του Υπουργείου Παιδείας με θέμα"Θεσμικό πλαίσιο των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, ίδρυση ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, οργάνωση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας, Υπολογιστών και Εκδόσεων «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» και λοιπές  διατάξεις" και αφορούσε στην απόκτηση απολυτηρίου από το Λύκειο χωρίς αναγκαστική συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά μόνο με συμμετοχή σε ενδοσχολικές εξετάσεις.

   Δυστυχώς η πραγματικότητα που διαμορφώνεται δικαιώνει τις έγκαιρες αιτιάσεις και ενστάσεις τις οποίες καταθέσαμε ως  ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην συζήτηση του τότε σχεδίου νόμου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων αλλά και στην Ολομέλεια της Βουλής. Είπαμε ξεκάθαρα τότε ότι πρόκειται για καθιέρωση απολυτηρίου «δευτέρας» κατηγορίας. Παράλληλα επισημάναμε ότι δεν θα μπορούσε να είναι ισότιμα δύο απολυτήρια τα οποία έχουν αποκτηθεί μέσα από εξεταστικές δοκιμασίες διαφορετικού επιπέδου δυσκολίας, όταν μάλιστα επάνω στο εν λόγω απολυτήριο αναγράφεται ότι χορηγήθηκε με τη συγκεκριμένη διάταξη.

  Η ηγεσία του Υπουργείου διαβεβαίωνε και εξακολουθεί να διαβεβαιώνει ότι και τα δύο απολυτήρια θα είναι ισότιμα, κάτι το οποίο όμως στην πράξη αποδεικνύεται τουλάχιστον ανακριβές αφού σε πολλά πανεπιστήμια  του εξωτερικού γίνονται δεκτά μόνο τα ενιαία απολυτήρια Λυκείου που μπορούν να οδηγήσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ενώ άλλα ως κριτήριο εισαγωγής πιστοποιούν τους βαθμούς στα μαθήματα βαρύτητας, αναλόγως του γνωστικού αντικειμένου, από το βαθμό που έχει πάρει ο υποψήφιος στο αντίστοιχο μάθημα στις πανελλαδικές εξετάσεις. Ουσιαστικά με μόνο σκοπό το ξαλάφρωμα της εξεταστικής διαδικασίας από αρκετές χιλιάδες υποψηφίους για λόγους οικονομίας κυρίως, με προχειρότητα και χωρίς να λάβει υπόψη όλες τις παραμέτρους το Υπουργείο ώθησε  4.500 μαθητές και τις οικογένειες στον «εύκολο» δρόμο ενός κατώτερου απολυτηρίου, αποκλείοντας τους συγχρόνως μια δυνατότητα, αυτή του να σπουδάσουν στο εξωτερικό, εφόσον το επιθυμούν.      

Ήδη πολλά πανεπιστήμια της αλλοδαπής σύμφωνα με δημοσιεύματα του ημερήσιου τύπου έχουν απορρίψει τις αιτήσεις πολλών παιδιών που ανήκουν στην νέα αυτή «ειδική» κατηγορία αποφοίτων. Καλούμε άμεσα το Υπουργείο να εξετάσει τις πιθανές λύσεις για την ουσιαστική εξομοίωση του απολυτηρίου των 4.500 νέων που ουσιαστικά παραπλάνησε με το Ενιαίο Εθνικό Απολυτήριο Λυκείου και, να μην επαναλάβει την ίδια εκτρωματική, πρόχειρη και ανεύθυνη πολιτική στα απολυτήρια του Λυκείου τη νέα σχολική χρονιά, καταργώντας τη συγκεκριμένη ρύθμιση."

To Γραφείο Τύπου