Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
03/06/2011

Δελτίο Τύπου του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τ.Κουράκη-Το Υπ. Παιδείας, συνεχίζοντας την πολιτική αποδόμησης του ελληνικού πανεπιστημίου, προχωρά σε απολύσεις συμβασιούχων διδασκόντων, συρρίκνωση προγράμματος σπουδών και υποβάθμιση των πτυχίων

Θέμα: Το Υπουργείο Παιδείας, συνεχίζοντας την πολιτική αποδόμησης του ελληνικού πανεπιστημίου, προχωρά σε μαζικές απολύσεις συμβασιούχων διδασκόντων, συρρίκνωση του προγράμματος σπουδών και υποβάθμιση των πτυχίων της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Το Υπουργείο Παιδείας προχωρά άμεσα σε μαζικές απολύσεις εκατοντάδων συμβασιούχων διδασκόντων 407/80 στα Πανεπιστήμια και έκτακτου προσωπικού στα ΤΕΙ, στερεί δηλαδή τα Τμήματα από προσωπικό χωρίς το οποίο δεν μπορούν να λειτουργήσουν, μεθοδεύοντας μία πρωτοφανή υποβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών. Συγκεκριμένα, με έγγραφό του Υφυπουργού Πανάρετου προς τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ ανακοινώνεται ότι φέτος δεν θα δοθούν πιστώσεις σε κάθε ίδρυμα για να τις κατανείμει, αλλά το ίδιο το Υπουργείο θα αξιολογήσει τις ανάγκες των τμημάτων και θα προσφέρει συγκεκριμένες πιστώσεις για συγκεκριμένα μαθήματα. Ξεκαθαρίζει επίσης ότι τα τμήματα με περισσότερα από 25 μέλη ΔΕΠ δεν θα πάρουν καθόλου πιστώσεις, παρά μόνο ελάχιστες κατʼ εξαίρεση. Το ίδιο ισχύει και για τα ΤΕΙ με περισσότερα από 15 μέλη Ε.Π. Για τις εξελίξεις αυτές, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Ζ΄ αντιπρόεδρος της βουλής, Τάσος Κουράκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η αυταρχικότητα και η αυθαιρεσία του Υπουργείου ξεπερνά πλέον κάθε προηγούμενο, καθώς καταργεί στην πράξη την αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων, πολύ πριν την ψήφιση του νόμου-πλαισίου. Από πότε έχει το Υπουργείο το δικαίωμα να επεμβαίνει ουσιαστικά και να αποφασίζει με μία διαδικασία «αξιολόγησης» εντελώς διαβλητή, το πρόγραμμα σπουδών των τμημάτων, καθορίζοντας πόσα και ποια μαθήματα είναι αναγκαία για τη λήψη ενός πανεπιστημιακού πτυχίου;  Από πότε το όριο των 25 μελών ΔΕΠ η 15 μελών ΕΠ συνεπάγεται ότι καλύπτονται οι εκπαιδευτικές ανάγκες και άρα κόβονται οι συμβάσεις του έκτακτου διδακτικού προσωπικού;

Μιλάμε για μία χυδαία επίθεση σε βάρος της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που συμπληρώνει όσα ήδη γνωρίζουμε. Δραματική μείωση των προϋπολογισμών των Ιδρυμάτων, πάγωμα διορισμών και εξελίξεων, αποψίλωση της φοιτητικής μέριμνας. Το Σεπτέμβριο τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν θα μπορούν πλέον να λειτουργήσουν. Μιλάμε για την απώλεια χιλιάδων μαθημάτων που δεν θα προσφέρονται πια, μιλάμε για υποβαθμισμένα πτυχία. Μιλάμε επίσης για τη βέβαιη απόλυση εκατοντάδων διδασκόντων σε όλη την Ελλάδα, ουσιαστικά για την καταδίκη μίας ολόκληρης γενιάς νέων επιστημόνων. Αυτή είναι η λύση που έχει να προτείνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τη «μεταρρύθμιση» του ελληνικού πανεπιστημίου; Αυτή είναι η απάντησή της απέναντι στην οικονομική κρίση; Να πληρώσει δηλαδή τους αδιέξοδους χειρισμούς της κυβέρνησης το ελληνικό πανεπιστήμιο, το ακαδημαϊκό προσωπικό και οι φοιτητές; Είναι πραγματικά δύσκολο να βρεθεί μία πολιτική περισσότερο ταξική και κοινωνικά άδικη από αυτήν που συστηματικά ακολουθεί το επιτελείο του Υπουργείου Παιδείας».