Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/06/2011

Δήλωση του Γιάννη Μηλιού, υπεύθυνου οικονομικής πολιτικής του ΣΥΝ, σχετικά με την κυβερνητική στρατηγική εξάλειψης του κοινωνικού κράτους

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της τρόικα, «η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί» σε «σημαντική μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, την αναδιάρθρωση ή το κλείσιμο δημοσίων φορέων και τον εξορθολογισμό των επιδομάτων». Παράλληλα, «η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επιταχύνει αισθητά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας».

Η ανακοίνωση της τρόικα προϊδεάζει μεν, αλλά στην ουσία επιχειρεί να αποκρύψει τη συμφωνημένη με την κυβέρνηση στρατηγική. Στην πραγματικότητα, η κυβερνητική στρατηγική, όπως συμφωνήθηκε στο Μνημόνιο, σχεδιάζει  μείωση των δημόσιων δαπανών μέχρι το 2020 στο 30,5% του ΑΕΠ έναντι 41,7% που ήταν το 2007 (τελευταία χρονιά πριν την κρίση) και 44% του ευρωπαϊκού μέσου όρου και μείωση των δημόσιων εσόδων στο 36,5% του ΑΕΠ το 2020, έναντι 39% το 2007 και 45% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα κοινωνικής ερήμωσης για μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες και διεύρυνσης παράλληλα της φοροασυλίας για το κεφάλαιο, τη μεγάλη περιουσία, τον συσσωρευμένο πλούτο. Οι χώρες που σήμερα έχουν δαπάνες χαμηλότερες από 31% του ΑΕΠ βρίσκονται στην Αφρική, την Ασία και την Κεντρική Αμερική (Κένυα, Τυνησία, Ζιμπάμπουε, Αϊτή, Νικαράγουα, Βιετνάμ, κ.ο.κ.).

Όμως ο ελληνικός λαός βρίσκεται ήδη στο δρόμο. Το αντεργατικό-αντιλαϊκό σχέδιο των κυρίαρχων τάξεων, που υλοποιεί η κυβέρνηση και η τρόικα, θα ανατραπεί. Αναδιανομή, κοινωνική προστασία, κοινωνική αλληλεγγύη, ανάπτυξη είναι ο διαφορετικός δρόμος. Γιʼ αυτή την προοπτική θα αγωνιστούμε μαζί με τους εργαζόμενους και είμαστε σίγουροι ότι θα νικήσουμε.

To Γραφείο Τύπου