Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/06/2011

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικολογίας - Περιβάλλοντος του ΣΥΝ για την «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ»:

Να μην μας οδηγήσουν στην πλήρη πτώχευση ανθρώπων και φύσης

Σήμερα, στην Ελλάδα και στον κόσμο, βιώνουμε μια πολύπλευρη κρίση, όχι στενά οικονομική ή λογιστική, αλλά κυρίως κοινωνική και οικολογική. Βιώνουμε την παταγώδη αποτυχία του κυρίαρχου μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης που τις τελευταίες δεκαετίες αποθέωσε το κέρδος και την –κακώς νοούμενη- «ανάπτυξη». Βιώνουμε μια παγκόσμια κρίση του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού που απειλεί να συμπαρασύρει στην κατάρρευσή του τους κοινωνικά αδύναμους και το περιβάλλον.

Ιδιαίτερα στη χώρα μας στο καθεστώς του μνημονίου κυβέρνησης, ΔΝΤ και ΕΕ, το περιβάλλον απειλείται από εντονότερες πιέσεις. Μας εκβιάζουν έναντι των τροïκανών πιστωτών για τη ρευστοποίηση των τελευταίων αποθεμάτων δημόσιας περιουσίας και φυσικών πόρων. Αξιώνουν να τους παραδώσουμε, μεταξύ άλλων, την αγορά ηλεκτρισμού και νερού, τη γη για την εγκατάσταση μαζικού τουρισμού, γκολφ και εμπορικών κέντρων, τον πλούτο της υπαίθρου για κάθε είδους βιομηχανικές και εξορυκτικές δραστηριότητες.

Βασική επιλογή της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ ήταν το προηγούμενο διάστημα η νομοθέτηση του fast track και της «ευέλικτης» περιβαλλοντικής αδειοδότησης των επενδυτών. Σε πολλές περιπτώσεις, είδαμε εξαιρετικά ρυπογόνες και οχλούσες δραστηριότητες και σχεδιασμούς φαραωνικών έργων να εξωραΐζονται και να παρουσιάζονται ως «από μηχανής θεός» στις εξαιρετικά ευάλωτες σήμερα τοπικές κοινωνίες.

Ένα χρόνο μετά την επιβολή του μνημονίου, έχει γίνει σαφής ο χαρακτήρας και οι κίνδυνοι των κυρίαρχων επιλογών για το περιβάλλον και τη ζωή. Συνολικά, με πρόσχημα το χρέος και την «κατεπείγουσα» ανάγκη για προσέλκυση επενδύσεων, τείνει να ακυρωθεί πλήρως ο θεμελιωδώς δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας των φυσικών πόρων! 

Ο ΣΥΝ συμπορεύεται με όλους όσους αγωνίζονται για να αντιστρέψουν τις αρνητικές συνέπειες της σημερινής πολιτικής που απειλεί το μέλλον της ανθρωπότητας. Θεωρούμε ότι το φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον είναι αναπαλλοτρίωτη κοινή περιουσία των κοινωνιών. Η γη, τα ποτάμια, οι ακτές, οι ενεργειακοί πόροι δεν είναι για πούλημα! Δεν προσφέρονται για εκποίηση προς τη μαύρη τρύπα του δημιουργημένου χρέους (τους)!

Εδώ και δεκαετίες και ιδιαίτερα σήμερα, ο ΣΥΝ, προτείνει και αγωνίζεται για να κατευθυνθούμε προς ένα άλλο οικονομικό και αναπτυξιακό μοντέλο. Με διαφορετικά παραγωγικά και καταναλωτικά πρότυπα, με έμφαση στις ανάγκες των ανθρώπων και την εξοικονόμηση των πόρων, ενάντια στην εκμετάλλευση (και) της φύσης για το κέρδος.

Οι σημερινές εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά και πολλές άλλες χώρες και περιοχές του κόσμου, αποτελούν σίγουρα μεγάλο κίνδυνο. Ταυτόχρονα, μας αναγκάζουν να ξανασκεφτούμε τα όρια της σημερινής στρεβλής ανάπτυξης και μας προτρέπουν να οργανώσουμε με διαφορετικό τρόπο τις ζωές και τις κοινωνίες μας. Η συλλογική αφύπνιση των πολιτών, οι πολύμορφες κινητοποιήσεις των λαών, τα οικολογικά κοινωνικά κινήματα δείχνουν και προς τέτοιους, εξαιρετικά ελπιδοφόρους για το μέλλον δρόμους!

Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος