Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/06/2011

Δήλωση του Δημήτρη Στρατούλη, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ και της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, για τη συνέντευξη της Υπουργού Εργασίας για τον «εξορθολογισμό» των κοινωνικών επιδομάτων

Η απογραφή των δικαιούχων επιδομάτων ανεργίας και κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων στην οποία προχωρεί η κυβέρνηση, δεν γίνεται, όπως ισχυρίζεται η Υπουργός Εργασίας, για να εξορθολογιστεί η χορήγησή τους, αλλά για την άγρια περικοπή τους και το δραστικό περιορισμό των δικαιούχων τους. Η κυβέρνηση και η τρόικα έχουν συμφωνήσει να προωθήσουν αυτούς τους στόχους τους μέσω της σύνδεσης της χορήγησης των επιδομάτων ανεργίας και των κοινωνικών επιδομάτων με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Το κυβερνητικό και τροϊκανό επιχείρημα ότι προχωρούν σε αυτές τις περικοπές για να στηριχθούν αυτοί και αυτές που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη είναι ολωσδιόλου αβάσιμο και ψευδές. Οι πόροι που θα εξοικονομηθούν από τις περικοπές δεν θα χρησιμοποιηθούν για να αυξηθούν τα επιδόματα ανεργίας και τα κοινωνικά επιδόματα όσων έχουν μεγαλύτερες ανάγκες, αλλά θα πάνε στους τοκογλύφους πιστωτές της χώρας και στο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο. Έτσι, όμως, η κυβέρνηση καταργεί μια για πάντα τη συνταγματική και οικουμενική αρχή της καθολικότητας στις δημόσιες κοινωνικές και προνοιακές πολιτικές, μια αρχή η οποία αποτέλεσε μεταπολεμικά το βασικό θεμέλιο του λεγόμενου κοινωνικού κράτους.

Το επιχείρημα της Υπουργού Εργασίας, ότι οι μισθοί των 520 ευρώ μηνιαία για τους νέους μέχρι 25 ετών δεν αποτελούν μέτρο μείωσης του κόστους εργασίας αλλά κίνητρο απασχόλησης, οδηγεί σε βαρέλι δίχως πάτο, δηλαδή σε μισθούς Ουγκάντας.

Η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου για άλλη μία φορά εξαπολύει μία νέα πιο βάρβαρη επίθεση σε βάρος των εργαζομένων και των πιο ευπαθών κοινωνικών στρωμάτων εξωθώντας τους στη φτώχια και την εξαθλίωση, τη στιγμή που χαρίζονται εκατοντάδες δις ευρώ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και απαλλάσσονται από την φοροεπιδρομή και την εισοδηματική λεηλασία οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι πλούσιοι.

To Γραφείο Τύπου