Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/12/2003

Δαπάνες κρατικού προϋπολογισμού 2004 για την Υγεία-Πρόνοια

Τα στοιχεία του νέου προϋπολογισμού 2004 δεν προοιωνίζονται καμία ουσιαστική αλλαγή στη μέχρι σήμερα χρηματοδότηση και συνολική πορεία του τομέα Υγείας-Πρόνοιας.

Το ύψος της περσινής χρηματοδότησης επέφερε υποβάθμιση και συρρίκνωση δομών και υπηρεσιών. Υπήρξε μείωση των ανθρώπινων πόρων, υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αδυναμία στελέχωσης νέων μονάδων (ΜΕΘ) η λειτουργίας έτοιμων νοσοκομείων και μείωση των αδύναμων -συγκρινόμενων με το μέσο όρο της Ε. Ε. - δημόσιων δομών υγείας-πρόνοιας.

Η συρρίκνωση, η υποβάθμιση και ο περιορισμός του Δημόσιου Τομέα Υγείας - Πρόνοιας θα συνεχιστεί με γοργούς ρυθμούς. Η κυριαρχία του ανενόχλητου και συνεχώς αναπτυσσόμενου ιδιωτικού τομέα εμπορευματοποιεί σταδιακά και σταθερά τις υπηρεσίες υγείας. Κανένας έλεγχος, καμία ένταξη της ανάπτυξης σε στρατηγικές και τακτικές επιλογές. Απουσία υγειονομικού χάρτη. Αυξάνονται παραπέρα οι υπέρογκες ήδη ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Καθίσταται προβληματική η αντιμετώπιση των αναγκών του πληθυσμού.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας από τους δημοσίου χαρακτήρα φορείς είναι ανεπαρκείς ποσοτικά, χαμηλής ποιότητας και στάθμης.

Ο μεγάλος απών ένα σύστημα ολοκληρωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας και πρόληψης.

Ενδεικτικά τα ποσά που αναφέρονται στον προϋπολογισμό:

2004: 4.434 εκ. Ευρώ 2,7% προβλ. ΑΕΠ ελάχιστη

2003: 4.093 εκ. « 2,7% « « ,πραγμ.4.077 υπέρβαση 25%

2002: 3.126 « 2,76% « « « 3.881 « 25%

2001: 2,76% « «

2000: 2,77% « «

Στον τομέα της Πρόνοιας, παρά τις σχετικές εξαγγελίες έχουμε πάγωμα η μείωση των κονδυλίων. Πλήρης αγνόηση του θεσμικού πλαισίου και ανυπαρξία πλαισίου λειτουργίας του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Φροντίδας , με κύριο χαρακτηριστικό την αδιαφανή διανομή κοινοτικών κονδυλίων, με αποτέλεσμα θετικές δράσεις να μην φτάνουν στους φυσικούς αποδέκτες.

Μείωση κονδυλίων στη λειτουργία του ΕΚΑΒ. Επιτείνονται οι ανησυχίες για παραχώρηση σε ιδιωτικό φορέα του τομέα των αεροδιακομιδών, εν όψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Οι υπερβάσεις άνω του 20% των συνολικά προϋπολογισθέντων ποσών για υγεία-πρόνοια τα έτη 2002 και 2003, στο πλαίσιο περικοπής κονδυλίων, μείωσης τομέων και υποβάθμισης δομών και υπηρεσιών, αναδεικνύουν με τραγικό τρόπο τις πραγματικές ελάχιστες ανάγκες της κοινωνίας μας απέναντι στη νεοφιλελεύθερη πολιτική υγείας που εφαρμόζεται.

Το 2003 το προϋπολογισθέν ποσόν των εφημεριών είχε υπέρβαση 25 εκατ. μέχρι 30.9.2003 και παρά αυτή την εξέλιξη η πρόβλεψη είναι μόλις 2 εκατ. Ευρώ επί πλέον για το 2004. Οι αυξημένες ανάγκες εφημεριών τουλάχιστον των Ολυμπιακών Νοσοκομείων πως θα καλυφθούν; Με περικοπή των εφημεριών των υπολοίπων νοσοκομειακών μονάδων;

Ο πίνακας που παρατίθεται επιβεβαιώνει την εικόνα:

εφημερίες:

πραγματοποιηθείσες 255 εκ.,

προβλεπόμενες 258 εκ., « 273 εκ. μέχρι 30.9.2003

2004 « 275 εκ.

Το ύψος και της φετινής χρηματοδότησης του τομέα Υγείας-Πρόνοιας αποδεικνύει ότι πέρα από λόγια η κυβέρνηση έχει επιλέξει και εφαρμόζει σχέδιο υποβάθμισης και συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα υγείας-πρόνοιας, με ταυτόχρονη εισαγωγή ιδιωτικών, οικονομικών κριτηρίων και στοιχείων της αγοράς και αντίστοιχης γιγάντωσης του ιδιωτικού τομέα. Αποτέλεσμα η παραπέρα μετατόπιση των συσχετισμών σε βάρος του κόσμου της εργασίας μέσα στο 2004.

Τμήμα Υγείας