Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/06/2011

Συνέντευξη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ.Παπαδημούλη στο ρ/σ «105,5 Στο Κόκκινο»

Μιλώντας στο ρ/σ «105,5 Στο Κόκκινο» (Μπ. Αγρολάμπος) ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

Εδώ και μήνες η παταγώδης αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής θα οξύνει και το πολιτικό πρόβλημα. Χθες είχαμε μια κραυγαλέα εκδήλωση του πολιτικού προβλήματος. Έχουμε μια κυβέρνηση που απέτυχε παταγωδώς στο μνημόνιο που υπέγραψε με την Τρόικα, οι δείκτες σε όλα τα επίπεδα χειροτερεύουν και έχει «μείνει» από λαϊκή νομιμοποίηση κι εσωτερική συνοχή. Όχι τώρα, γιατί εφαρμόζει μια πολιτική αντίθετη από αυτή που είχε υποσχεθεί προεκλογικά αλλά γιατί δεν μπορεί να πείσει το πολιτικό της προσωπικό, όχι μόνο τους βουλευτές αλλά και τους υπουργούς που δηλώνουν ότι δεν πείθονται, ότι με διαπιστωμένη την αποτυχία στη «συνταγή» τον ένα χρόνο του  μνημονίου, η «διόρθωση» είναι να εφαρμόσεις την ίδια συνταγή με ακόμα σκληρότερη δοσολογία. Αυτό είναι το μνημόνιο νο2, το μεσοπρόθεσμο και τα πρόσθετα μέτρα για το 2011.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου, ως μαθητευόμενος μάγος του νεοφιλελευθερισμού, έχει «μείνει από καύσιμα». Αφού έκανε τη «βρώμικη» δουλειά, τώρα έχει «χάσει την μπάλα» και την πολιτική πρωτοβουλία.  Και μόνο αυτή η πελαγοδρόμηση του κ. Παπανδρέου γύρω από την ιδέα του δημοψηφίσματος, δείχνει ότι δεν υπάρχει σχέδιο. Κυρίως όμως δεν υπάρχει η γενναιότητα να ομολογηθούν οι λανθασμένες επιλογές και να επιχειρηθεί μια πολιτική στροφή.

Μια σοβαρή πολιτική στροφή με στόχο την πολιτική ρύθμιση και του ελληνικού και του ευρωπαϊκού χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο με διαπραγματευτικό επιχείρημα το «δεν πάει άλλο» που ακούγεται στις πλατείες ολοένα κι εντονότερα υπερκομματικά, μαζικά και ειρηνικά, θα ήταν μια γενναία πολιτική απόφαση.

Με το να τρομοκρατεί τον κόσμο ότι δεν θα πάρουμε την 5η δόση, λέγοντας ψέματα στον κόσμο δεν βγάζει πουθενά. Αντιθέτως μια πιο σκληρή διαπραγμάτευση με την Τρόικα και μια ευρωπαϊκή ρύθμιση του χρέους θα έδινε λύση. Τώρα φαίνεται καθαρά ότι από το δίλημμα «ή μνημόνιο ή χρεωκοπία», οδεύουμε στο «και μνημόνιο και χρεωκοπία».

Αν ο Πρωθυπουργός δεν θέλει να κυβερνήσει με τρόπο που να αφουγκράζεται τα μηνύματα του λαού, του κόσμου του ΠΑΣΟΚ, του πολιτικού του προσωπικού και να προχωρήσει στις αλλαγές που απαιτούνται ,τότε το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Να ψηφίσει έναν εκλογικό νόμο αντίστοιχο της Κύπρου, με απόλυτη αντιστοιχία ψήφων κι εδρών και να πάει σε εκλογές. Είναι φανερό ότι ένα συγκεκριμένο πολιτικό μοντέλο διακυβέρνησης έχει χρεοκοπήσει. Το σύστημα του «πάρτα όλα» για το πρώτο κόμμα, προκειμένου να διαχειριστεί το δημόσιο ταμείο για «πάρτη» του, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Αυτό μας έφερε στη σημερινή κατάσταση.

Με μια σοσιαλιστική κυβέρνηση που εφαρμόζει νεοφιλελεύθερη πολιτική και μια αξιωματική αντιπολίτευση που εφαρμόζει μια «μαϊμού» αντι-μνημονιακή πολιτική και τον λαό στις πλατείες να λέει απέτυχαν και οι δυο και να ζητά εναλλακτική λύση, η απλή αναλογική είναι ο πιο έντιμος τρόπος για να αναζητηθούν οι νέοι πολιτικοί και κοινωνικοί συσχετισμοί.

Αυτά θα συνοδευτούν από ακόμα πιο έντονες πρωτοβουλίες κι από την πλευρά μας, ως ΣΥΝ,  αφουγκραζόμενοι τις πλατείες, ώστε να διαμορφωθεί το ταχύτερο δυνατό μια πλατιά ευρύτερη του ΣΥΡΙΖΑ, πολιτική, αντι-μνημονιακή, αντι-νεοφιλελεύθερη συμμαχία ικανή να εκφράσει αριστερά του ΠΑΣΟΚ το ευρύτερο πολιτικό και κοινωνικό φάσμα που διψά για μια τέτοια προοδευτική συμμαχία.

Η ιδέα που έριξε ο κ. Παπανδρέου περισσότερο μπέρδεψε το κυβερνητικό επιτελείο και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ παρά τους αντιπάλους τους. Εμείς είχαμε προτείνει, όταν ετοιμάστηκε το λεγόμενο «Σύμφωνο για το ευρώ», την ιδέα να υπάρξει δημοψήφισμα και να χρησιμοποιηθεί σαν όπλο, στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα και τους ευρωπαίους εταίρους.

Δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος στο δίλημμα ευρώ ή δραχμή. Όσον αφορά το ευρώ η θέση του ΣΥΝ είναι γνωστή. Επιστροφή στην δραχμή, αυτή τη στιγμή, θα ωφελούσε όσους  έχουν παρκάρει τα χρήματά τους στο εξωτερικό, γιατί θα τους επέτρεπε να αγοράσουν «κοψοχρονιά» ελληνικές επιχειρήσεις και φιλέτα ακίνητης περιουσίας και θα έβλαπτε καίρια τους μισθωτούς και  τους  συνταξιούχους, υποβαθμίζοντας κατά 50% την αξία της εργατικής δύναμης   και θα εκτόξευε το χρέος αυτομάτως επειδή θα παρέμενε σε σκληρό νόμισμα δολάριο ή ευρώ  στο 220% του ΑΕΠ. Ακόμα και η κ. Παπαρήγα  που είναι εναντίον της ΕΕ και θα ήθελε την διάλυσή της, δήλωσε ότι ,υπό τις παρούσες συνθήκες, η έξοδος από τα ευρώ θα ήταν καταστροφική. 

Σε ένα κόμμα της ευρωπαϊκής αριστεράς που ο πρόεδρος του, ο Τσίπρας, είναι αντιπρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, θα ήταν παράλογο να υποστηρίζουμε την έξοδο από το ευρώ και να προπαγανδίζουμε υπέρ των ελλήνων που έχουν βγάλει τα κεφάλαια στο εξωτερικό.

Ο Κον Μπεντίτ, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε χθες ότι και με ευρωπαϊκή πρωτοβουλία θα πρέπει να μπλοκαριστούν οι ελληνικοί λογαριασμοί προκειμένου να ελεγχθούν τα παρκαρισμένα χρήματα σε τράπεζες της Ελβετίας, του Λουξεμβούργου και της Αυστρίας. Να διαπιστωθεί αν είναι νόμιμα και αν φορολογήθηκαν. Αναρωτήθηκε: «Μπλόκαρε η ΕΕ τα χρήματα του Καντάφι, δεν μπορεί των ελλήνων;».  Ο Κον Μπεντίτ μέμφθηκε επίσης τον κ. Γιούνκερ που από τη μια λέει διαφάνεια, πάταξη της φοροδιαφυγής κι από την άλλη ευνοεί τη φορολογική ασυλία και το βασίλειο της φοροδιαφυγής που εδρεύει και στη χώρα του, το Λουξεμβούργο, κι από το οποίο επωφελούνται και πολλοί έλληνες.

Είναι τραγικό να το διεκδικεί το κόμμα της ευρωπαϊκής αριστεράς και  ο κ. Μπεντίτ κι όχι η ελληνική κυβέρνηση. Θα το φέρω στην Βουλή με ερώτηση για να ζητήσω πληροφόρηση και στοιχεία.

To Γραφείο Τύπου