Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/06/2011

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ σχετικά με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς

Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της τρόικας διαλύει με ταχύτατους ρυθμούς την ελληνική οικονομία. Η μείωση κατά 5,5% του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011, αποτελεί την πιο ισχυρή απόδειξη ότι οι εφαρμοζόμενες πολιτικές οδηγούν στην αποδόμηση του παραγωγικού ιστού και, επομένως, στη φτωχοποίηση του μεγαλύτερου κομματιού της ελληνικής κοινωνίας και την καταδίκη μιας ολόκληρης γενιάς στην ανασφάλεια και το φόβο.

Η μείωση της καταναλωτικής δαπάνης αντικατοπτρίζει την πρωτοφανή μείωση των μισθών και των εισοδημάτων των νοικοκυριών στο όνομα δήθεν της «ανταγωνιστικότητας», ενώ η κατακόρυφη πτώση των επενδύσεων προοιωνίζει ότι το ασύλληπτο επίσημο ποσοστό ανεργίας 16,2%  του Μαρτίου (που υπολείπεται σε μεγάλο βαθμό από το πραγματικό) είναι μόνο η αρχή.

Επιπλέον, η μείωση του εμπορικού ελλείμματος, το οποίο η κυβέρνηση το παρουσιάζει ως δήθεν επιτυχία, είναι αποκλειστικό αποτέλεσμα της μεγάλης μείωσης των εισαγωγών, που οφείλεται στην μείωση της αγοραστικής δύναμης των ελληνικών νοικοκυριών. Και αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώνονται κατά 2% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2010.

Η πολιτική του Μνημονίου πετυχαίνει το στόχο της, να οδηγήσει τους εργαζόμενους, του μικρομεσαίους, τους συνταξιούχους και τη νεολαία στην εξαθλίωση, ενώ και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα κινείται στην ίδια κατεύθυνση. Η κοινωνία που στενάζει υπό το βάρος της πολιτικής της κυβέρνησης και της τρόικας οφείλει να μετατρέψει την οργή της σε πολιτική καταδίκη των κομμάτων που απεργάζονται αυτές τις πολιτικές.

Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής