Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/06/2011

Αποσπάσματα συνέντευξης της Ρένας Δούρου, μέλους της Π.Γ., στον «ΑΘΗΝΑ 9,84» (Ν. Καραγιάννη)

Απαντώντας στο ερώτημα για μια πρώτη ανάγνωση του κινήματος, η Ρένα Δούρου, μιλώντας στη δημοσιογράφο Νόνη Καραγιάννη στο ραδιόφωνο Αθήνα 984 για το κίνημα των αγανακτισμένων τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι πλέον υπάρχει ένα ʽπρινʼ την 25 Μαίου κι ένα ʽμετάʼ. Δεύτερον πρόκειται για κάτι πολύ μεγάλο και πολύ μαζικό, που δεν περίμενε κανείς, ούτε η κυβέρνηση ούτε τα ΜΜΕ ούτε τα κόμματα ακόμη και αυτά της Αριστεράς. Τρίτον, το κίνημα είναι μεγάλο, μαζικό, πολύχρωμο κι εκ των πραγμάτων εξόχως αντιφατικό. Ακούω σοβαρά τις επιφυλάξεις περί εθνικοσοσιαλιστικών χαρακτηριστικών ή κινδύνου νέας Βαϊμάρης. Όμως όλα τούτα είναι το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Όταν πριν από πολλά χρόνια ο Συνασπισμός έβαζε ζητήματα ανεξαρτησίας των βουλευτών, αυτοτέλειας του κοινοβουλίου, διαφάνειας των θεσμών, τα δύο μεγάλα κόμματα σφύριζαν αδιάφορα και ανακάτευαν την κουτάλα της μίζας και κάποιοι υπερεπαναστάτες χλεύαζαν ότι προσπαθούμε να φτιασιδώσουμε τον αστικό κοινοβουλευτισμό. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι η αντιστροφή του κατόπτρου της εικόνας που έχει η κοινή γνώμη για τον κοινοβουλευτισμό, που είναι μεν τραγική αλλά είναι αυθεντική».

Στο ερώτημα για τη στάση του Συνασπισμού έναντι του κινήματος και το χθεσινό δελτίο Τύπου της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, η Ρ. Δούρου υπογράμμισε:

«Είμαι πολύ υπερήφανη γιατί σε αντίθεση με άλλα κόμματα κι τηλεοπτικούς κήνσορες ο  Συνασπισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έσπευσαν να καπελώσουν το κίνημα. Δεν κούνησαν το δάχτυλο χλευάζοντας ένα κίνημα χωρίς στοχεύσεις. Προφανώς όλοι αυτοί κι όσοι εκδίδουν δελτία τύπου δεν αφουγκράζονται το κίνημα, δεν έχουν πάρει μυρωδιά τι συντελείται στις πλατείες του τόπου. Ο κόσμος πλέον στην πλατεία-με τρόπο που αποδεικνύεται από όσα μπορεί να παρακολουθήσει κανείς και στην ιστοσελίδα real-democracy.gr μέρα με τη μέρα, νύχτα με τη νύχτα-προσπαθεί να συνδιαμορφώσει αιτήματα.  Η μάζα μπορεί να φοβίζει για εκτροπές αλλά οι ευθύνες του πολιτικού συστήματος είναι τεράστιες για το ενδεχόμενο οποιωνδήποτε εκτροπών. Δεν αλλιώνεται η ψήφος μας  και η λαϊκή εντολή, όταν για παράδειγμα ο κ. Παπακωνσταντίνου μπορεί να υπογράφει ό,τι θέλει, χωρίς να περνάει από το ελληνικό κοινοβούλιο; Αν πρέπει να είμαστε σίγουροι για κάτι χωρίς  τον κίνδυνο της γελιοποίησης που υφέρπει στις βεβαιότητες και στις προβλέψεις, αν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι• αυτό είναι για την πολιτικοποίηση πλέον της νέας γενιάς. Των 18δων  που δεν διαβάζουν τον Τύπο, δεν εμπιστεύονται  τα ΜΜΕ και τη Βουλή, και ασχολούνται με ειρηνικό τρόπο, με συζητήσεις για το μέλλον τους και το μέλλον του τόπου».

To Γραφείο Τύπου