Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
10/06/2011

Να μη επιβαρυνθεί με άλλους σπουδαστές το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Πειραιά - Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Να ιδρυθεί άμεσα το νέο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. που εξαγγέλθηκε από το Υπουργείο σε άλλο Δήμο της περιοχής, προκειμένου να παρέχεται ουσιαστική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στους μαθητές των σχολικών αυτών μονάδων.

Όπως αναφέρεται σε Δελτίο Τύπου (7.05.2011) του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Πειραιά, στα πέντε του εργαστήρια που λειτουργούν σε αυτό (υδραυλικό, ξυλουργικό, ανθοκομία, ραπτική και κεραμικό) εκπαιδεύονται σήμερα συνολικά 150 παιδιά (14-25 ετών) με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες από επτά (7) συνολικά Δήμους (Νίκαιας, Περάματος, Κορυδαλλού, Δραπετσώνας, Πειραιά, Κερατσινίου, Σαλαμίνας και Αγ.Ι.Ρέντη!). Την περασμένη χρονιά φοίτησαν 50 νέοι μαθητές και για την επόμενη βρίσκονται σε αναμονή τουλάχιστον 30.

Όπως είναι φανερό, ο ήδη πολύ μεγάλος αριθμός φοιτούντων σπουδαστών στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Πειραιά όχι μόνο καθιστά ανέφικτη την παροχή άρτιας επαγγελματικής κατάρτισης, αλλά   κατʼ ουσίαν αυτοαναιρεί το σκοπό ίδρυσης αυτού του τύπου σχολικής μονάδας.

Τελευταίως ανακοινώθηκε η ίδρυση νέου Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.  το οποίο όμως έως σήμερα παραμένει «στα χαρτιά». Αντʼ αυτού προκειμένου να συστεγαστούν και άλλοι μαθητές στο ίδιο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ του Πειραιά. Παράλληλα φαίνεται να κυοφορείται στα πλαίσια των περικοπών των δημοσίων δαπανών ο άμεσος ή έμμεσος περιορισμός του προβλεπόμενου από το νόμο 3699/2008 (άρθρο 8 παρ.1δδ) (5-8 έτη) ανώτατου ορίου φοίτησης στα εκπαιδευτήρια αυτού του τύπου από τα 8 στα 5 έτη.

Αυτήν την κατάσταση αξιολογώντας οι γονείς των σπουδαστών και σπουδαστριών του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Πειραιά, και ανήσυχοι από τη χρόνια, όπως καταγγέλλουν, αδιαφορία και προχειρότητα όσον αφορά την «εκπαίδευση» των παιδιών τους, προχώρησαν από τις 3.06.2011 σε κατάληψη του κτιριακού συγκροτήματος του Σχολείου αυτού, απαιτώντας το υπό ίδρυση δεύτερο  Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. να λειτουργήσει άμεσα σε άλλο Δήμο της ευρύτερης περιοχής και σε άλλο κτίριο, προκειμένου να αποσυμφορηθεί το πρώτο που ασφυκτιά και να βελτιωθεί η εκπαίδευση των παιδιών που φοιτούν ήδη σε αυτό.

Με βάση τα παραπάνω

Ερωτάται η κ. Υπουργός

1)    Προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στην ίδρυση δεύτερου  Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά που ανακοινώθηκε ότι πρόκειται να λειτουργήσει, προκειμένου να αποσυμφορηθεί το ήδη λειτουργούν;

2)    Δεσμεύεται να μην προχωρήσει έμμεσα ή άμεσα στο σκόπιμο περιορισμό του προβλεπόμενου από το νόμο ανώτατου ορίου φοίτησης στα Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. από τα οκτώ (8) στα πέντε έτη(5), αφήνοντας στο δρόμο δεκάδες παιδιά ειδικών αναγκών και προκαλώντας τεράστια αναστάτωση στον ευαίσθητο προγραμματισμό των οικογενειών τους.

Οι  ερωτώντες  βουλευτές

Θοδωρής Δρίτσας
Α΄ Πειραιά & Νησιών

Τάσος Κουράκης
Α΄ Θεσσαλονίκης