Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/06/2011

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δημ. Βίτσα στο ρ/σ «Στο Κόκκινο105,5»

-    Κύριε Βίτσα άφωνη η ελληνική κοινωνία άκουσε χθες τα μέτρα, τα νέα αυτά μέτρα και θα ήθελα να σας ρωτήσω το δικό σας πρώτο πολιτικό σχόλιο και πως αντιδρά στα μέτρα αυτά ο ΣΥΝ ;

Καταρχήν πρέπει να πούμε ότι πια είναι όλα καθαρά. Από την αρχή ο ΣΥΝ είχε επισημάνει ότι το μνημόνιο και οι δανειακές συμβάσεις, άρα και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που το ακολουθεί, δεν είναι η σωτηρία αλλά ο τάφος της κοινωνίας.  Ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνηση του ενδιαφέρονται μόνο για τα συμφέροντα των ξένων δανειστών, των τραπεζών και της οικονομικής ολιγαρχίας. Τους έχουνε τροφοδοτήσει με πάνω από  200 δις ευρώ τα τελευταία 2 χρόνια και αφαιρούνε 30 δις ευρώ ετησίως από την οικονομία μας. Έχουνε κηρύξει στάση πληρωμών εσωτερικά για να εξυπηρετήσουν τα πολιτικά και οικονομικά σχέδια των  πλουσίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των τραπεζών. Αυτό το πρόγραμμα, πρέπει να κατανοήσει ο ελληνικός  λαός, αλλά και τα μέλη και τα στελέχη  του ΣΥΝ, ότι δεν είναι το τέλος της κυβερνητικής πολιτικής αλλά ένα βήμα σε μια πορεία συνεχών εκβιασμών και μέτρων που ακολουθούν κάθε δανειακή δόση. Κάθε φορά η κυβέρνηση θα γαντζώνεται στην εξουσία της, θα επενδύει στον κοινωνικό φόβο, θα μπλοφάρει και θα εκβιάζει ασύστολα. Είναι καθαρό ότι αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να αυξάνει το χρέος, την ανεργία και τη ύφεση και να μειώνει το εισόδημα τη δημόσια περιουσία και τη δημοκρατία. Υπάρχει πλέον και ζήτημα αξιοπρέπειας που αφορά πρώτα και κύρια τον ελληνικό λαό, αλλά είναι και ζήτημα ζωής για τους φτωχούς, τους άνεργους, τους συνταξιούχους κτλ. Είναι πάρα πολύ καλό και σε αυτό εμείς προσπαθούμε να συμβάλλουμε, όλη αυτή η ειρηνική κοινωνική εξέγερση η οποία γίνεται στις πλατείες  θα πρέπει να συνοδευτεί με αντίστοιχες δράσεις των συνδικάτων και των εργαζομένων.

-    Κάποιοι λένε ότι το επόμενο διάστημα είναι πάρα πολύ κρίσιμο καθώς από την ένταση και την έκταση της αντίδρασης αυτής θα εξαρτηθούν πολλά αν όχι όλα. Εσείς τι λέτε;

Εγώ λέω ότι πρέπει να γίνει σαφές στο λαό ότι αυτή η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για την κοινωνία και πρέπει να φύγει τώρα. Και εμείς σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να εργαστούμε. Πρέπει να μπει ένα τέρμα, μια κόκκινη γραμμή και ο ίδιος ο λαϊκός παράγοντας , οι μισθωτοί και οι εργαζόμενοι να τελειώσουν αυτή την πολιτική και να τελειώσουνε με την κυβέρνηση Παπανδρέου.

-    Η κυβέρνηση Παπανδρέου συνεχώς προτάσσει, το έχει κάνει και ιδεολογική της σημαία όπως φάνηκε και από τη σημερινή της τοποθέτηση   του πρωθυπουργού, ότι χωρίς να δώσουμε τα ανταλλάγματα για τη νέα δόση του δανείου δεν θα έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις.

Η αλήθεια ποια είναι;  Η αλήθεια είναι ότι ούτε ένα σεντ, ούτε ένα ευρώ από τα δάνεια που μας δίνουνε δεν περνάει από την Ελλάδα, δεν δίνεται σε μισθούς και συντάξεις, δεν δίνεται για κάποιου είδους ανάπτυξη. Στην ουσία αυτό που γίνεται είναι να πληρώνονται προηγούμενα δάνεια. Αυτή είναι η διαδικασία. Μια κυβέρνηση όμως οφείλει πρώτα και κύρια να ενδιαφερθεί για το πώς θα ζήσει ο λαός της, πώς θα πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις του λαού της και πώς δεν θα κλείσουν χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και πώς δε θα φτάσει αυτός ο κόσμος, ο οποίος ξεπερνά κάθε  ιστορικό προηγούμενο, να μπει στην ανεργία. Αυτό είναι το βασικό. Σας λέω το εξής: το νέο δάνειο που η κυβέρνηση το φέρνει σαν σωτηρία θα είναι καταστροφή.

-    Θέλω κλείνοντας κ. Βίτσα να θέσω υπʼ όψιν σας κάτι που είπε σήμερα για πρώτη φορά ο κ. Παπανδρέου στη δευτερολογία του και αφού δεν είχε δυνατότητα ανταπάντησης ο κ. Τσίπρας, είπε ότι ομάδες υποκινούμενες από τον ΣΥΝ  είναι πίσω από αυτές τις εκδηλώσεις κατά κυβερνητικών στελεχών που έχουμε δει όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα. «Προσέχετε πολύ τις πρακτικές σας» μάλιστα ήταν μια χαρακτηριστική αποστροφή του κ . Παπανδρέου και ως εκ τούτου θέλω να σας ρωτήσω τι του απαντάτε;

Καταρχήν λέω μια λέξη, γελοιότητες. Έχουμε πει με κάθε τρόπο ότι το βασικό στοιχείο της δράσης μας αλλά και του μαζικού κινήματος είναι ότι είναι μαχητικό , μαζικό και ειρηνικό. Ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνηση του εξασκεί βία στον ελληνικό λαό. Και ψυχολογική βία αλλά και πρακτική βία  περικόπτοντας εισοδήματα και ξεπουλώντας τη δημόσια περιουσία. Αυτοί είναι οι υποκινητές των εκδηλώσεων που γίνονται αν θέλετε και στις οποίες εμείς δε συμφωνούμε, ενάντια στα στελέχη του κυβερνητικού κόμματος. Αυτό είναι το βασικό ζήτημα και αν δεν το κατανοεί αυτό ο κ. Παπανδρέου δεν με ενδιαφέρει. Εμένα με ενδιαφέρει ότι το έχει κατανοήσει ο κόσμος κι ότι αυτού του είδους η διαδικασία  μπορεί να βάλει και επικίνδυνα σημάδια στη δημοκρατία που εμείς θέλουμε.

-    Δηλαδή;

Πραγματικά μπαίνει ένα ζήτημα πραγματικής δημοκρατίας. Όταν έχουν το δικαίωμα δύο άνθρωποι, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός οικονομικών,  να διαχειρίζονται τις τύχες της χώρας ερήμην του ελληνικού λαού, να μην ρωτάνε , ενώ έχουν εξαγγείλει διαφορετική πολιτική και ασκούνε εντελώς διαφορετική πολιτική , τότε αυτοί οι άνθρωποι βάζουν σε κίνδυνο τη δημοκρατία της χώρας.

-    Μάλιστα είπε ο κ. Τσίπρας ότι το ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε για να εφαρμόσει ένα συγκεκριμένο προεκλογικό πρόγραμμα και όχι να συνεργάζεται όπως προοιωνίζεται  με τον κ. Καρατζαφέρη και την κ. Μπακογιάννη.

Ακριβώς. Ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του κ Παπανδρέου αυτή τη στιγμή είναι ο κ. Καρατζαφέρης και η κ. Μπακογιάννη. Εδώ έχουμε και ένα καινούριο στοιχείο. Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα είναι πολύ πέρα της θητείας αυτής της κυβέρνησης. Με ποιο δικαίωμα το παίρνει; Ο καθένας μπορεί να βάζει τον εαυτό του στο ρόλο του σωτήρα , αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σωτήρας. Μπορεί να είναι και ο νεκροθάφτης των κοινωνικών δικαιωμάτων ,κι ο νεκροθάφτης των εισοδημάτων , κι ο νεκροθάφτης της δημόσιας περιουσίας κι ο νεκροθάφτης αν θέλετε της αξιοπρέπειάς  μας.

-    Κ. Βίτσα σας ευχαριστούμε πολύ για την επικοινωνία.

To Γραφείο Τύπου