Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/06/2011

Σημεία από Συνέντευξη Τύπου στην Κέρκυρα του Γιάννη Τόλιου, μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΣΥΝ

Ο ελληνικός λαός βγήκε στις πλατείες. Το κίνημα των "αγανακτισμένων" πολιτών, με την πολυχρωμία και πολυμορφία του, τείνει να γίνει "χιονοστιβάδα" που θα ανατρέψει παλιό και νέο μνημόνιο, θα διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος του χρέους, θα ανοίξει το δρόμο για προοδευτική διέξοδο από την κρίση. Το κίνημα στις πλατείες βρίσκεται ακόμη στην αρχή. Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να το ενισχύσουν, όλη η νεολαία, συνταξιούχοι, μικροεπιχειρήσεις που βάζουν λουκέτο, αγρότες, άνεργοι, επιστήμονες, ο κάθε ενεργός πολίτης.

Επί ένα χρόνο κυβέρνηση και τρόικα ισχυρίζονται ότι το μνημόνιο ήταν μονόδρομος για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία. Αποδείχτηκε ότι ήταν μονόδρομος για τους πιστωτές και τους τραπεζίτες, ενώ η επικείμενη χρεοκοπία έρχεται πιο κοντά. Ο ελληνικός λαός δεν θέλει νέα δάνεια που χαλκεύουν νέα δεσμά, ξεπούλημα των "ασημικών" της δημόσιας περιουσίας, διαχρονική λιτότητα, μακροχρόνια ύφεση, εκρηκτική ανεργία και μια νέα γενιά χωρίς μέλλον.

Ωστόσο, υπάρχει λύση σε όφελος της κοινωνίας.

Το κίνημα στις πλατείες ανέδειξε ένα αίτημα: Δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε. Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, πρόγραμμα οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας, με εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση τραπεζικού συστήματος, εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη δημοσίων επιχειρήσεων, πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αύξηση θέσεων εργασίας και μείωση ανεργίας, φορολογία με βάση το εισόδημα, πάταξη φοροδιαφυγής και φοροκλοπής, δωρεάν δημόσιο σύστημα υγείας, παιδείας, πρόνοιας, προστασία περιβάλλοντος, κ.α.

Όλα αυτά θέλουν μια γνήσια λαϊκή κυβέρνηση, που θα εφαρμόσει το ριζοσπαστικό πρόγραμμα, πρόγραμμα προοδευτικής εξόδου από την κρίση.

Ο ελληνικός λαός μπορεί μαζικά, ενωτικά, ειρηνικά, να ανατρέψει τα σχέδια των κυρίαρχων ελίτ στην Ελλάδα και στις Βρυξέλλες.

Κοινός αγώνας με τους εργαζόμενους και τους λαούς της Ευρώπης.

Μπορούμε ν' αλλάξουμε το μέλλον μας αν γίνουμε ενεργοί πολίτες. Από αγανακτισμένοι να γίνουμε αποφασισμένοι, με όραμα, ελπίδα, προοπτική.