Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/06/2011

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΦΑΓΕΣ ΑΜΑΧΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Το Τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ καταδικάζει την ωμή βία του καθεστώτος Άσαντ κατά των διαδηλωτών και τις σφαγές άμαχου πληθυσμού. Είναι απαράδεκτο να αντιμετωπίζονται οι διαμαρτυρίες Σύριων πολιτών για  δημοκρατία, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη, με αιματηρή καταστολή από τον στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας. Η Συρία είναι μια σημαντική χώρα στην Μ. Ανατολή,  με σύνθετο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο και η αντιμετώπιση με τα όπλα των αιτημάτων για εκδημοκρατισμό  της χώρας δεν συμβάλλουν ούτε στην εσωτερική σταθερότητα ούτε στον σημαντικό ρόλο που θα μπορούσε να παίξει για την επίλυση του Παλαιστινιακού και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Η σοβαρότητα της κατάστασης υπογραμμίζεται από το γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι ξεριζώνονται από τις εστίες τους και συγκεντρώνονται  στα βόρια  σύνορα της χώρας με προορισμό την  γειτονική Τουρκία.

Όποιο καθεστώς στηρίζεται στα όπλα για να επιβάλει την επικυριαρχία του είναι καταδικασμένο αργά  ή γρήγορα να εξαφανιστεί. Μόνο οι βαθύτερες συνταγματικές, πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές, που να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες και τα συμφέροντα της κοινωνίας, είναι σε θέση να δημιουργήσουν συνθήκες εσωτερικής σταθερότητας και εξωτερικής συνεισφοράς στην υπόθεση της ειρήνης και της κοινωνικής ανέλιξης.

Ταυτόχρονα πρέπει να αποφευχθεί ξένη στρατιωτική επέμβαση, υπό οποιοδήποτε πρόσχημα, που θα οδηγήσει τον Συριακό λαό σε μεγαλύτερη τραγωδία και θα λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά στην ευρύτερη περιοχή, με απρόβλεπτες συνέπειες για τις γειτονικές χώρες και την υπόθεση της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας με τον αγωνιζόμενο Συριακό λαό, δηλώνουμε τη σταθερή μας θέση υπέρ της ειρηνικής και δημοκρατικής λύσης των προβλημάτων.

Τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας