Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
14/06/2011

Συνάντηση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ) - Δηλώσεις

N. KAKΛΑΜΑΝΗΣ: Ξεκινήσαμε σήμερα μια σειρά επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσουμε και κυρίως να τους πούμε την αλήθεια σε σχέση με μια τελευταία επιστολή που ο κ. Ραγκούσης έστειλε στους πολιτικούς αρχηγούς για την κατάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Κατά την άποψή μας ο κ. Ραγκούσης πρέπει να είναι υπουργός μιας κυβέρνησης άλλης χώρας και σε άλλη ήπειρο, γιατί όλα αυτά τα οποία γράφει δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα την ελληνική -αναφέρομαι στον προϋπολογισμό του κράτους, ακόμα κι αν αυτός εκτελεστεί - και πολύ περισσότερο  δεν έχουν σχέση και με το Μνημόνιο Ι και με το Μνημόνιο ΙΙ, το οποίο έρχεται προς ψήφιση.

Προειδοποιούμε σήμερα ότι, εάν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, το 2012  όχι δεν θα υπάρχει Καλλικράτης, αλλά δεν ξέρουμε και πόσοι δήμαρχοι θα υπάρχουν ασκώντας τα καθήκοντά τους.

Κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου. Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στο πώς εφαρμόζεται ο Καλλικράτης και από άποψη διοικητικής και διαχειριστικής, αλλά κυρίως από οικονομικής. Και επισημαίνουμε  ότι σε περιόδους που η κοινωνική συνοχή υφίσταται κραδασμούς, η πρώτη και η μόνη ίσως πόρτα που είναι πιο κοντά στον πολίτη και είναι ανοιχτή είναι αυτή των δήμων. Εάν κλείσει και αυτή η πόρτα,  που με μαθηματική ακρίβεια εάν συνεχιστεί η οικονομική υποβάθμιση της αυτοδιοίκησης, αυτό θα συμβεί, κλείσει κι αυτή η πόρτα, τότε δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα είναι όχι μόνο στους αστικούς δήμους η κατάσταση της κοινωνικής συνοχής, αλλά στο σύνολο των δήμων της χώρας.

Παρακαλούμε κύριε Πρόεδρε, στο βαθμό που αποδέχεστε  τις τεκμηριωμένες κατά την άποψή μας γραπτές εισηγήσεις που σας αφήσαμε  και μπορείτε να αναδείξετε τα θέματα αυτά εντός Βουλής -κυρίως γι αυτό πάμε στους πολιτικούς αρχηγούς- και εκτός Βουλής είναι δική μας δουλειά στο βαθμό που μπορούμε να ενημερώσουμε τους πολίτες.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ και τους συνεργάτες του για τη ζοφερή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους δήμους της χώρας, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Είχαμε έγκαιρα προβλέψει ότι ο Καλλικράτης θα είναι όχι μεταρρύθμιση αλλά απορύθμιση για τους δήμους και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αποδεικνύεται  ότι οι εξελίξεις προσπερνάνε κατά πολύ τις προβλέψεις μας. Δεν είναι μόνο απορύθμιση, φαίνεται ότι τείνει να γίνει και η ταφόπλακα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αρμοδιότητες δίχως πόρους, Ένα μνημόνιο στην αυτοδιοίκηση που στραγγαλίζει όποιες δυνατότητες λιγοστές υπήρχαν και υπάρχουν για κοινωνική ανταποδοτικότητα από την πλευρά των δήμων, καταργούνται οι κοινωνικές υπηρεσίες. Σε λίγο, ακόμα και για τη δυνατότητα εκπλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεων των δήμων, της μισθοδοσίας δηλαδή, θα αναγκάζονται να αυξάνουν την τοπική φορολογία, δηλαδή τα δημοτικά τέλη.

Δυστυχώς όμως βλέπουμε ότι υπάρχουν ορισμένοι που ακόμα και σ΄ αυτή την εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση διαγκωνίζονται για το πώς θα διαχειριστούν τα κουφάρια και τα αποκαΐδια. Αντί τούτη  την ώρα να υπάρξει ένα ενιαίο αυτοδιοικητικό μέτωπο που θα διεκδικήσει να μείνει η αυτοδιοίκηση σε ζωή, σήμερα  βλέπουμε ότι κάποιοι το μόνο που φαίνεται να τους απασχολεί είναι πώς θα αποκτήσουν θέσεις, προνόμια και καρέκλες. Ζούνε  σε άλλο κόσμο. Η ίδια η κοινωνία και η ζωή τους προσπερνά.

Εμείς θα αγωνιστούμε, παρά το γεγονός ότι τα λέγαμε πριν και δεν μας άκουγαν, θα αγωνιστούμε και τώρα, πέρα και έξω από τις διαφορές, τις ιδεολογικές και τις πολιτικές, που είναι υπαρκτές, να βρούμε τη δυνατότητα ευρύτερων συγκλίσεων στη λογική της αντίστασης, της διεκδίκησης και της μη νομιμοποίησης αυτού του σφαγείου σε κοινωνικό επίπεδο που και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση προδιαγράφεται μέσα από τις επιταγές του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και της πιστής του εφαρμογής του από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών.

To Γραφείο Τύπου