Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
12/01/2002

Δήλωση του Προέδρου του Συνασπισμού για το ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ τόνισε:

Για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

Η συνάντηση έγινε σε βαρύ κλίμα και με διατυπωμένες από πριν τις διαφορές σε σοβαρά θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Και μετά την συνάντηση του κ. Σημίτη με τον κ. Μπους, απ' όσα γνωρίζουμε, δεν κατάφερε ο 'Ελληνας Πρωθυπουργός να αλλάξει το κλίμα και να ξεπεράσει τις σοβαρές διαφωνίες. Βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά σε μια περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας θα εξακολουθήσουν οι τριβές, οι εντάσεις και οι διαφωνίες σε ζητήματα καίριας σημασίας όπως ο ευρωστρατός, τα σύνορα στο Αιγαίο, το Κυπριακό και άλλα.

Εκείνο που χρειάζεται είναι να συνεκτιμήσουμε και όσα θα δούμε και θα ακούσουμε μετά την επίσκεψη του κ. Ετσεβίτ στην Ουάσιγκτον και κυρίως μετά εκείνα τα οποία οφείλει ο κ.Σημίτης να γνωστοποιήσει σε όλα τα κόμματα και στην εθνική αντιπροσωπεία.

Είναι σωστή η έκκληση του κ. Πρωθυπουργού να υπάρξει πλήρης και συγκεκριμένη ενημέρωση από τους δημοσιογράφους. Αυτή η έκκληση βέβαια είναι δική του πρώτιστη υποχρέωση και περιμένουμε ότι με την επιστροφή του θα μας ενημερώσει.

Για δημοσιεύματα εφημερίδων για τρομοκρατία - 17Ν

Η ελληνική νομοθεσία, το ελληνικό ποινικό δίκαιο προβλέπει αυτά τα οποία ισχύουν για όλους και για κάθε περίπτωση. Αυτό λοιπόν δεν μπορεί να ανασταλεί ως εφαρμογή του ελληνικού νόμου σε καμία περίπτωση και σε καμιά υπόθεση, ακόμα κι όταν αφορά την τρομοκρατία.

Από την άλλη πλευρά ο τρόπος με τον οποίο συζητιέται το θέμα της "17Ν" και το επίπεδο στο οποίο γίνονται οι συζητήσεις με αναφορά στην πολιτική πραγματικότητα της Ελλάδας είναι κάτι το οποίο με ανησυχεί ιδιαιτέρως και κάτι το οποίο με αναγκάζει να επαναλαμβάνω ότι τα θέματα της τρομοκρατίας χρησιμοποιούνται ως όχημα για την επιδίωξη πολιτικής αποσταθεροποίησης και την άσκηση πιέσεων.

Είναι φληναφήματα τα οποία ακριβώς κάθε τόσο αναμασιούνται μόνο και μόνο για να αποτελέσουν υλικό εισαγόμενης πολιτικής κρίσης και πολιτικής αποσταθεροποίησης.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου