Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/02/2005

Αποχώρηση των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ από την κοινή συνεδρίαση των συμβουλίων ΣΑΠΕ και ΣΑΤΕ του ΕΣΥΠ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με την αποχώρηση των εκπροσώπων του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς από τη κοινή συνεδρίαση των συμβουλίων ΣΑΠΕ και ΣΑΤΕ του ΕΣΥΠ, το Γραφείο Τύπου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η σημερινή κοινή συνεδρίαση των ΣΑΠΕ και ΣΑΠΕ του ΕΣΥΠ, που διεξήχθη με την απουσία τόσο των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών όσο όμως και 15 εκ των 23 πρυτανικών αρχών, ανέδειξε τις βαρύτατες ευθύνες του ΥΠΕΠΘ, που με τους χειρισμούς του οδηγεί τον εθνικό διάλογο για την παιδεία σε πλήρες αδιέξοδο.

Η επιμονή της κυβέρνησης να τεθούν μόνον οι δικές της προτεραιότητες στο διάλογο, σε συνδυασμό με το τέχνασμα από πλευράς προέδρου του ΕΣΥΠ, να συγκληθούν τα επιμέρους όργανα (ΣΑΠΕ και ΣΑΤΕ) με κύριο θέμα συζήτησης αυτό της αξιολόγησης, τη στιγμή μάλιστα που είχε αποδεχθεί στην ολομέλεια τους άξονες προτεραιοτήτων του διαλόγου με κυρίαρχο αυτό της χρηματοδότησης, μας αναγκάζουν να μη μπορούμε πια να παρακολουθήσουμε αυτό το θέατρο του παραλόγου.

Παρά την ουσιαστική συμβολή και προσπάθεια των εκπροσώπων μας τόσο στην ολομέλεια του ΕΣΥΠ όσο και στα επιμέρους όργανα (ΣΑΠΕ,ΣΑΤΕ), να διενεργηθεί ένας γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος πάνω στα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης, διαπιστώνουμε με λύπη μας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παραπλανήσει την ελληνική κοινωνία ότι συνδιαλέγεται και παράλληλα να προωθήσει, υπό την επίφαση της συναίνεσης, την εκπαιδευτική της πολιτική που κινείται δυστυχώς στους ίδιους μονόδρομους των νεοφιλελεύθερων επιλογών που έχουν οδηγήσει σε πλήρη απαξίωση το οικοδόμημα της δημόσιας παιδείας στη χώρα μας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι αναγκασμένος να αποχωρήσει από τις διαδικασίες ενός προσχηματικού και εκ των προτέρων υπονομευόμενου διαλόγου.

Παράλληλα καλούμε τον Πρόεδρο του ΕΣΥΠ, προκειμένου να περισώσει το κύρος του θεσμού αλλά και όσων φορέων έχουν απομείνει στη διαδικασία, να προβεί άμεσα στις παρακάτω ενέργειες :

Ακολούθως, σας παραθέτουμε τη πλήρη δήλωση του εκπροσώπου του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, 'Αλκη Ρήγου, στην κοινή συνεδρίαση των ΣΑΠΕ και ΣΑΤΕ του ΕΣΥΠ:

«Ως εκπρόσωπος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, είμαι υποχρεωμένος να προβώ προδιαδικαστικά σε μια δήλωση- έκκληση.

Καλύτερη θεμελίωση της καταγγελίας για « προσχηματικό διάλογο» δεν μπορούσε να υπάρξει από την προτεινόμενη Ημερήσια Διάταξη της σημερινής συνεδρίασης .Αν πράγματι ζητούμενο είναι ένας επί της ουσίας και όχι προσχηματικός διάλογος τότε έχετε ως προεδρεύων του ΣΑΠΕ αλλά και ως Υπουργείο Παιδείας υποχρέωση να προχωρήσετε σε άμεση αναστολή λειτουργίας των τμημάτων ΣΑΠΕ, ΣΑΤΕ με ταυτόχρονη προκήρυξη σύγκλισης της ολομέλειας του ΕΣΥΠ με πρώτο θέμα την χρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης, με σαφές δεδομένο χρονοδιάγραμμα και αύξηση των δαπανών για τη παιδεία τουλάχιστον στο 5% του ΑΕΠ και της έρευνας στο 0,5 % του ΑΕΠ.

Στο ενδιάμεσο διάστημα να γίνει προσπάθεια επιστροφής των φορέων των εκπαιδευτικών λειτουργών στο διάλογο και να διερευνηθεί η απουσία 12 από τους 20 Πρυτάνεις των ΑΕΙ.

Αν πράγματι θέλατε την συμμετοχή των λειτουργών της εκπαίδευσης θα προχωρούσατε σύμφωνα με την ατζέντα που συμφωνήθηκε στη συνεδρίαση στις 16/2 με πρώτο θέμα αυτό της χρηματοδότησης της Δημόσιας Εκπαίδευσης .

'Αντ' αυτού προτείνετε - και μάλιστα για 3η φορά και χωρίς εισήγηση- να συζητήσουμε την αξιολόγηση της Ανώτατης εκπαίδευσης.

Ως εκπρόσωπος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά και Πανεπιστημιακός δάσκαλος που αγωνίζεται εδώ και 30 χρόνια για τον εκδημοκρατισμό και την ουσιαστική αναβάθμιση και καταξίωση του Δημόσιου αγαθού της εκπαίδευσης, λυπάμαι ειλικρινά που για μια ακόμη φορά καλούμαι να υπερασπιστώ τα αυτονόητα.

Σας δηλώνω ότι κάτω απ� αυτές τις συνθήκες ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, είναι υποχρεωμένος να αποχωρήσει από αυτό το Συμβουλευτικό όργανο, υπερασπιζόμενος έστω και μόνος, την ουσία της έννοιας του διαλόγου.»

To Γραφείο Τύπου