Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/06/2011

Δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη, Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΝ για τις αποφάσεις του Eurogroup

Tα μπρος πίσω γύρω από την εκταμίευση της 5ης δόσης και η συσχέτισή της με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, συνιστούν ένα επικίνδυνο και αδιέξοδο εκβιασμό εκ μέρους της κυβέρνησης και των κυρίαρχων ευρωπαϊκών κέντρων.  Η στόχευση είναι προφανής: η έξοδος από την κρίση να γίνει σε βάρος του κόσμου της εργασίας, με την παράλληλη υιοθέτηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πολιτικών διαρκούς λιτότητας.

Όσο το πρόβλημα των δημόσιων χρεών, που συνιστά έκφραση της βαθύτερης κρίσης του νεοφιλελεύθερου μοντέλου, αντιμετωπίζεται με πολιτικές διατήρησης της πρωτοκαθεδρίας των αγορών, διαρκούς ύφεσης και κοινωνικής ισοπέδωσης, το ενδεχόμενο διάλυσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος γίνεται ορατό. Εκεί οδηγεί η πολιτική του μνημονίου, του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του νέου Συμφώνου για το ευρώ.

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική καταθέτουμε την πρόταση για τη συνολική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, με διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του και την παράλληλη υιοθέτηση μια  αναπτυξιακής πολιτικής που θα προστατεύει την εργασία, θα προωθεί την αναδιανομή του πλούτου και θα σέβεται το περιβάλλον.  

Ο αγώνας για την απόκρουση του μεσοπρόθεσμου, των νέων μέτρων και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, πέρα από πραγματική πατριωτική στάση ευθύνης, αποτελεί και έναν αγώνα για μια νέα πορεία της Ευρώπης  ενάντια στη σημερινή νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα. Αυτό είναι το μήνυμα των πολιτών που γεμίζουν τις πλατείες στην Ελλάδα και την Ευρώπη και διεκδικούν δημοκρατία και ανατροπή των κυρίαρχων πολιτικών.

To Γραφείο Τύπου