Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
15/01/2002

Για την προστασία του δασοκτήματος Ομορφοκκλησιάς

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Αλ. Φλαμπουράρης, μέλος της Π.Γ. και Σόφη Παπαδόγιαννη, μέλος της ΚΠΕ συναντήθηκαν σήμερα στα γραφεία του κόμματος με εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων, δημοτικών κινήσεων και πολιτών για την προστασία του δασοκτήματος Ομορφοκκλησιάς.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

Συζήτησα με Κινήσεις Πολιτών για τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας κατά την προετοιμασία προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι πολίτες παρεμβαίνουν για τη σωτηρία της Ομορφοκκλησιάς και την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τα έργα που έχουν προγραμματιστεί εκεί αλλά και για την αντιμετώπιση της επιβάρυνσης η οποία συστηματικά συντελείται στην ευρύτερη περιοχή του Αμαρουσίου.

Είναι ανάγκη να επισημάνω ότι κατά την πορεία προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα έπρεπε να ακουστούν οι φωνές των πολιτών και η πολιτεία, η κυβέρνηση να μην αντιδικεί με τις Κινήσεις Πολιτών που θέλουν να προστατεύσουν την ποιότητα της ζωής τους. Θα έπρεπε η κυβέρνηση να εντάξει στην φιλοσοφία των έργων και των σχεδιασμών την αξίωση των πολιτών να γίνουν τέτοιες παρεμβάσεις οι οποίες να μην εξουθενώνουν και τους τελευταίους ελεύθερους χώρους που έχουν απομείνει. Αντί γι αυτό η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή αντιδικία με τις Κινήσεις Πολιτών, εξαφανίζει και τους τελευταίους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους, θεσμοθετεί αυθαίρετα και καταστροφικά, επιτρέποντας την εμπορευματοποίηση περιοχών οι οποίες δεν μπορούν να δεχτούν μεγαλύτερο τέτοιο βάρος, όπως η περιοχή της Κηφισιάς και του Μαρουσιού. Και, επιπροσθέτως, η κυβέρνηση καταργεί όλες τις θεσμικές λειτουργίες οι οποίες θα επέτρεπαν να υπάρξει ένας σωστός και αποτελεσματικός δημοκρατικός προγραμματισμός για τα έργα αυτά.

Είναι φανερό λοιπόν ότι δεν θα έπρεπε να δοθεί η έμφαση στην κυκλοφορία των περισσότερων Ι.Χ. και στην εγκατάσταση περισσότερων εμπορευματικών κέντρων. Η έμφαση θα έπρεπε να δοθεί στα μέσα σταθερής τροχιάς, όπως το τραμ, όπως η επέκταση του Μετρό προς την περιοχή των Ολυμπιακών Αγώνων. Επίσης είναι φανερό ότι θα έπρεπε να γίνουν σεβαστά τα ρυθμιστικά σχέδια της Αθήνας, του Μαρουσιού και των γύρω δήμων και όχι να κακοποιούνται και να παραμορφώνονται τα ρυθμιστικά σχέδια χάριν των αναγκών σκοπιμότητας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Θεωρώ ότι αυτή η ενεργοποίηση των Κινήσεων Πολιτών είναι που προστατεύει την ποιότητα ζωής και τα δημόσια αγαθά του περιβάλλοντος αλλά και εξασφαλίζει την καλύτερη συμμετοχή της κοινωνίας. Εάν η κυβέρνηση έχει επιλέξει την αντιδικία με τις Κινήσεις Πολιτών που υπερασπίζονται την ποιότητα της ζωής τους, δεν αντιλαμβάνομαι τότε ποια συμμετοχή περιμένει από την ελληνική κοινωνία στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου