Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
17/01/2002

Δήλωση του Ν.Κωνσταντόπουλου για όσα συμβαίνουν στην Κεντρική Αγορά Κρέατος στο Ρέντη

Η προστασία της δημόσιας υγείας και του καταναλωτή δεν είναι υπόθεση της αγοράς, αλλά αποτελεί κοινωνική ευθύνη της Πολιτείας. Ο ανταγωνισμός της εμπορίας τροφίμων είναι πάνω από την υγεία των ανθρώπων, .τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, οι διοξίνες, οι τρελές αγελάδες, οι αλλοιωμένες ζωοτροφές και τα τοξικά φυτοφάρμακα αποτελούν ένα σοβαρό κίνδυνο που κάθε μέρα απειλεί την ελληνική οικογένεια.

Εθνικό Φορέα Ελέγχου Τροφίμων έχουμε, αλλά ο έλεγχος χάνεται στις διάφορες συναρμόδιες, αλληλοκαλυπτόμενες και αλληλοσυγκρουόμενες αρμοδιότητες διαφόρων Υπουργείων και Υπηρεσιών. Τα κονδύλια που διατίθενται είναι αστεία και η στελέχωσή του ανύπαρκτη.

Kαι η νομοθεσία που υπάρχει είναι ανεπαρκής και σκόρπια.

Χρειάζονταν οι έλεγχοι του ευρωπαϊκού κλιμακίου το 2002 για να αποκαλυφθεί ότι δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες για την υγιεινή των τροφίμων πιστοποιήσεις στις εγκαταστάσεις της Κρεαταγοράς του Ρέντη; Δεν ξέρουν οι αρμόδιοι ότι ελάχιστα σφαγεία πληρούν τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές σωστής λειτουργίας; Δεν είναι γνωστό ότι χώροι συγκέντρωσης και διακίνησης αγαθών καθημερινής κατανάλωσης είναι αυθαίρετοι και λειτουργούν με τριτοκοσμικούς όρους;

Δεν υπάρχει χρόνος για να συζητάμε διαρκώς γύρω από τις διαπιστώσεις.

Η πολιτική για τον έλεγχο των τροφίμων, την προστασία της δημόσιας υγείας και του καταναλωτή κάθε μέρα αποκαλύπτεται στην πράξη ανύπαρκτη. ΄Ετσι επαφίεται στον πατριωτισμό, στην ευαισθησία και στην ενεργοποίηση του καταναλωτή.

Η κυβέρνηση στα λόγια δημαγωγεί για την ποιότητα ζωής στην καθημερινότητα του πολίτη, αλλά στην πράξη αφήνει τα πάντα ανυπεράσπιστα.

΄Ενας ακόμα κρίσιμος τομέας κοινωνικής πολιτικής που δεν κατοχυρώνεται, ούτε προστατεύεται. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που βρίσκεται για 15 και πλέον χρόνια στην εξουσίας, ας αναλάβει κάποτε τις ευθύνες της και κυρίως ας κλείσει με αποτελεσματικό τρόπο όλες αυτές τις χρόνιες εστίες νοσηρότητας, 

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου