Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
18/01/2002

Συνάντηση του Προέδρου και μελών της Π.Γ. του ΣΥΝ με τον Υπουργό Εξωτερικών

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Ν.Κωνσταντόπουλος και οι Ν.Χουντής και Στ.Πιτσιόρλας, μέλη της Π.Γ., συναντήθηκαν με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Γ.Παπανδρέου

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε δηλώσεις και απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

Το 2002 αλλά και η επόμενη περίοδος θα κυριαρχηθούν από τις εντάσεις, τις πιέσεις, τις προκλήσεις και τις δυνατότητες που διαμορφώνονται στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. ΄Οσο προχωράει η διαδικασία ένταξης της Κύπρου θα έρθουν στο προσκήνιο όλα τα προβλήματα εξωτερικής πολιτικής.

Γι αυτό και επιβάλλεται η συστηματική ενημέρωση των κομμάτων από την κυβέρνηση, τόσο σε επίπεδο αρχηγών, όσο και σε επίπεδο κοινοβουλευτικής συζήτησης, αλλά και η συγκρότηση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής που προβλέπει το Σύνταγμα.

Και μετά τη σημερινή ενημέρωση που είχα από τον Υπουργό Εξωτερικών πιστεύω ότι η κυβέρνηση οφείλει να συνεννοείται εκ των προτέρων με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και να ενημερώνει τη Βουλή και τον ελληνικό λαό.

Μας ανησυχεί σ' αυτή την περίοδο η συνεχιζόμενη κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων. Μας ανησυχεί ο διαφαινόμενος στόχος αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο και στο καθεστώς που υπάρχει εκεί. Πιστεύουμε ότι σ' αυτά τα θέματα δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγματεύσεων. Εκτιμάμε ότι πρέπει σε αυτά τα ζητήματα να είναι από πλευράς ελληνικής εξωτερικής πολιτικής προετοιμασμένοι οι χειρισμοί μας και με εναλλακτικές ουσιαστικές επεξεργασίες.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να προχωρήσει απρόσκοπτα η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η λύση στο πολιτικό Κυπριακό πρόβλημα για να είναι βιώσιμη και δίκαιη πρέπει να είναι συμβατή με τις αποφάσεις του ΟΗΕ αλλά και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Εκτιμάμε ότι η υπόθεση του ευρωστρατού, έτσι όπως εξελίσσεται, δημιουργεί προβλήματα στη χώρα μας. Και πιστεύουμε ότι παρά τις πιέσεις που ασκούνται δεν πρέπει να γίνει δεκτό το αμερικανοβρετανικό σχέδιο που ρυθμίζει με διαφορετικό τρόπο υπέρ της Τουρκίας τα σχετικά ζητήματα, παρά το γεγονός ότι δεν είναι χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.

Είμαστε αντίθετοι με την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, την οποία εξήγγειλε ο κ. Πρωθυπουργός και προετοιμάζει η κυβέρνηση, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις που είχε δώσει στη Βουλή κατά τη συζήτηση του θέματος που είχε προκαλέσει ο ΣΥΝ.

Πιστεύω ότι είναι μία περίοδος στην οποία χρειάζεται ουσιαστική συνεννόηση, ανταλλαγή απόψεων, υπεύθυνοι χειρισμοί. Να έχουμε συνείδηση των δυσκολιών. Η κυβέρνηση να μην ωραιοποιεί την κατάσταση, για εσωτερικούς λόγους. Διαφωνούμε με χειρισμούς οι οποίοι δημιουργούν προβλήματα. Δεν πιστεύουμε σε εθνοσωτήρες, ούτε άκριτα μιλάμε για ενδοτικούς τους χειρισμούς των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. Ζητούμε συνετούς κι όχι λαθεμένους χειρισμούς, σωστή κι όχι λαθεμένη πολιτική. Αυτά τα θέματα δεν προσφέρονται για εσωτερική πολιτική εκμετάλλευση. Απεναντίας, σ΄ αυτά τα θέματα είναι που πρέπει να κατακτάται και να προωθείται κάθε μέρα ένα πιο ουσιαστικό επίπεδο συναίνεσης και εθνικής στρατηγικής.

Συζήτησα με τον κ. Υπουργό τα ζητήματα που σχετίζονται και με το ταξίδι του ΄Ελληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και με το ταξίδι του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Ετσεβίτ. Η εκτίμησή μου είναι ότι σε αυτά τα θέματα καλό είναι να υπάρχει εκ των προτέρων συζήτηση με τα κόμματα, έτσι ώστε να μην πληροφορούμαστε ζητήματα από δηλώσεις μέσω των ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων ή από τις δηλώσεις του κ. Ετσεβίτ. ΄Ότι υπάρχει σ' ένα επίπεδο ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, είναι γνωστό από παλιά. Εκείνο το οποίο εμείς επισημαίνουμε είναι ότι αυτές οι συζητήσεις πρέπει να γίνονται στα πλαίσια μιας διαμορφωμένης στρατηγικής και να είναι εξασφαλισμένη η εκ των προτέρων ενημέρωση και συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Για το Ειδικό Δικαστήριο

΄Όλα αυτά τα ζητήματα κρίνονται με ανοιχτό τρόπο κάθε μέρα από την ελληνική κοινωνία και σε όλα αυτά τα θέματα οι εκτιμήσεις που γίνονται δεν πρέπει να είναι εκτιμήσεις της στιγμής για τις εντυπώσεις κάθε συγκυρίας. Πολλοί είναι εκείνοι που τοποθετούνται με εκτιμήσεις της στιγμής για τις εντυπώσεις της συγκυρίας.

Δεν συμφωνώ, λοιπόν, να γίνονται όλα αυτά τα θέματα αντικείμενο εντυπωσιοθηρίας για λόγους σκοπιμότητας. Τα θέματα αυτά είναι ανοιχτά και στην πολιτική ζωή του τόπου και στην ιστορία και κανείς δεν μπορεί να τα κλείνει για την σωτηρία της ψυχής του.

Για την τρομοκρατία

΄Όχι δεν συζητήσαμε αυτά τα θέματα. Θέλω όμως να πω με την ευκαιρία της ερωτήσεώς σας, ότι εμείς ανησυχούμε γιατί συστηματικά επιδιώκεται να μένει ανοιχτό ένα σκηνικό πολιτικής πίεσης σε βάρος της Ελλάδας, με την ενοχοποίηση, τη διαρκή ενοχοποίηση της χώρας μας για τα θέματα της τρομοκρατίας.

Τα ζητήματα της εσωτερικής τρομοκρατίας δεν τα έχουν λύσει και άλλες χώρες, όπως η Αγγλία, όπως η Ισπανία, όπως και η Αμερική. Και σ΄ αυτά τα θέματα της τρομοκρατικής επίθεσης που εκδηλώθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου σε άλλους χώρους βρέθηκαν διαδρομές συνδεδεμένες με αυτή την επίθεση και όχι στη χώρα μας. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει καμία βάση για αυτή την πολιτική ενοχοποίησης της Ελλάδας που υπηρετεί στόχους πολιτικής αποσταθεροποίησης ή εισαγόμενης πολιτικής κρίσης. 

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου