Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
22/06/2011

Νίκος Χουντής : «Νοθεία ελληνικού ελαιόλαδου στις ΗΠΑ-Η Ε.Ε. να δημιουργήσει μηχανισμό για την προστασία των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ)»

Να δημιουργήσει η Ε.Ε. μηχανισμό με τον οποίο να παρακολουθούνται και να προστατεύονται τα ευρωπαϊκά Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) σε τρίτες χώρες από περιπτώσεις νοθείας, ζητά με ερώτηση του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής.

Πιο συγκεκριμένα στην ερώτηση του ο Νίκος Χουντής  αναφέρεται σε  δημοσιεύματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ΗΠΑ, όπου αποκαλύφθηκε κυκλοφορία ελαιόλαδου στην αγορά των ΗΠΑ με εμπορικό σήμα « LAKONIA» και ονομασία προϊόντος «extra virgin olive oil KALAMATA», και το οποίο μετά από εξετάσεις χαρακτηρίστηκε «μη κανονικό, νοθευμένο με πυρηνέλαιο και  σπορέλαιο ελαιόλαδο».

Στην ερώτηση του τονίζει ότι το γεγονός αυτό αποτελεί ξεκάθαρη περίπτωση νοθείας ενός σημαντικού ελληνικού προϊόντος, όπως το ελαιόλαδο, με αποτέλεσμα να θίγονται άμεσα τα συμφέροντα των παραγωγών και με δεδομένο ότι το ελαιόλαδο με την ονομασία «Καλαμάτα» είναι Προϊόν Ονομασία Προέλευσης. Τέλος ζητάει από την Κομισιόν να δημιουργήσει τον κατάλληλο μηχανισμό που να συνδράμει τους παραγωγούς για την προστασία των προϊόντων ΠΟΠ σε αγορές τρίτων  χωρών, ώστε να προστατεύονται τα προϊόντα ΠΟΠ εκτός Ε.Ε.

To Γραφείο Τύπου