Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/06/2011

«Το περιβάλλον στις συμπληγάδες» Ανακοίνωση του Τμήματος Οικολογίας - Περιβάλλοντος του ΣΥΝ με αφορμή τη συζήτηση στη βουλή

Το περιβάλλον ξεπουλιέται όσο- όσο. Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει από τις ομιλίες των κυβερνητικών στελεχών στη συζήτηση στη Βουλή.

Τα αυθαίρετα νομιμοποιούνται  (ομιλία Παπακωνσταντίνου).

Τα δάση αμφισβητούνται. Να συζητήσουμε τι θέλουμε να είναι δάσος, είπε ο υπουργός, παρακάμπτοντας το γεγονός ότι το άρθρο 24 του συντάγματος και η νομολογία του ΣτΕ έχουν απαντήσει στις αμφιβολίες του. Ίσως, για αυτό ο αντιπυρικός σχεδιασμός  φέτος καρκινοβατεί. Μπορεί η «φωτιά»  να είναι η λύση που εύχονται. Να μην έχουμε δάσος.

Με το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό (Σουφλιάς), που το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά έλεγε ότι θα αποσύρει και τώρα πανηγυρίζει για την εφαρμογή του,  οι ακτές της χώρας μας  τσιμεντοποιούνται (ομιλία Σηφουνάκη).

Με το Ειδικό Χωροταξικό για τις Υδατοκαλλιέργειες, η θάλασσα  «κόβεται» σε οικόπεδα και χαρίζεται σε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, που έχουν στενή σχέση με υπουργικά περιβάλλοντα (ομιλία Σηφουνάκη).

Με την αναθεώρηση του Ειδικού πλαισίου για τη βιομηχανία, απλοποιείται  η αδειοδότηση χρήσεων σε  βάρος  των προστατευόμενων περιοχών (ομιλία Σηφουνάκη).

Το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, από το μεγαλύτερο Μητροπολιτικό Πάρκο ης Ευρώπης,  μετατρέπεται στο μεγαλύτερο φιλέτο προς αξιοποίηση του διεθνούς  real estate, σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων του λεκανοπεδίου της Αθήνας.

Για τον Φαληρικό Όρμο (ομιλία Σηφουνάκη), παρά τα master plan διάσημου αρχιτέκτονα, στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Αττικής αναφέρεται ότι αδυναμία του παραπάνω προγράμματος «είναι οι συνεχείς αντιδράσεις των ΟΤΑ και των κατοίκων της περιοχής για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην αξιοποίηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων (προβλέπεται από σχετικό νόμο)». Με άλλα λόγια, η Κυβέρνηση, δια της προηγούμενης διορισμένης περιφέρειας, βάζει πωλητήριο και στον Φαληρικό Όρμο.

Η «πράσινη ανάπτυξη», ούτως ή άλλως, έμεινε απλή διακήρυξη. Το χειρότερο, ωστόσο, είναι ότι ο πρώην Υπουργός Οικονομικών έρχεται με μόνο γνώμονα να «αξιοποιήσει» το περιβάλλον, αποκομίζοντας πρόσκαιρα οφέλη για τις μαύρες τρύπες της αποτυχημένης και άδικης πολιτικής της κυβέρνησης του, ενεργώντας με ακόμα πιο fast track διαδικασίες.  

Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος