Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/06/2011

Συνέντευξη του Δ.Στρατούλη στο Ρ/Σ «105,5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ»

Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «105,5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» (Νίκο Παπαδημητρίου) ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

Για τη μισθωτή εφεδρεία

Η υποχρεωτική εργασιακή εφεδρεία που προωθεί η κυβέρνηση με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για χιλιάδες υπαλλήλους των δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων που καταργούνται ή συγχωνεύονται, στέλνοντας τους σπίτι τους για 12μήνες με το  60% του μισθού τους, αποτελεί έμμεση απόλυση τους και τους προετοιμάζει μετά απʼ αυτή για την άμεση απόλυση τους.

Ένα τέτοιο μέτρο εντάσσεται στα σχέδια της κυβέρνησης  για ευκολότερο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Οδηγεί σε κατάργηση θέσεων εργασίας και σε απώλεια εσόδων τα ασφαλιστικά ταμεία. Δημιουργεί ένα νέο εργασιακό μοντέλο ακόμα πιο ελαστικών εργασιακών σχέσεων και μετατρέπει τους εργαζόμενους σε πάντα διαθέσιμο εφεδρικό στρατό.

Απορρίπτουμε κατηγορηματικά αυτό το αντεργατικό αντικοινωνικό μέτρο της κυβέρνησης και της Τρόικας, στο οποίο συμφωνεί και η ΝΔ, και καλούμε τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα και τους συγκεντρωμένους στις πλατείες να αντισταθούν στην εφαρμογή τους και να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους τους οποίους αφορά.

Οι εργαζόμενοι που προορίζονται για την εργασιακή εφεδρεία δεν είναι φαντάροι και αξιωματικοί για να βρίσκονται σε εφεδρεία ούτε «άλογα που τα σκοτώνουν όταν γεράσουν». Η κυβέρνηση, η τρόικα και η ηγεσία της Ν.Δ. πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι οι εργαζόμενοι έχουν κατοχυρωμένα νομικά και συνταγματικά εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.  

Για τη δήλωση του Υπουργού Εργασίας ότι κινδυνεύουν οι συντάξεις, εάν δεν πάρει η χώρα μας την 5η δόση

Ο Υπουργός  Εργασίας κύριος Κουτρουμάνης λέει συνειδητά ψέματα δημιουργώντας κλίμα εκβιασμού στους συνταξιούχους και στο λαό, ώστε να αποδεχτούν αδιαμαρτύρητα τη νέα  ακόμα μεγαλύτερη λεηλασία τους  από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και το νέο μνημόνιο.

Τα χρήματα που δίνει το δημόσιο κάθε μήνα στα ταμεία δεν τα χαρίζει. Έχει ρητή και σαφή συνταγματική και νομική υποχρέωση για οικονομική στήριξη και χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης. Επίσης το δημόσιο δίνει αυτά τα χρήματα στα ασφαλιστικά ταμεία από τα έσοδα που έχει, από φόρους και άλλους πόρους και όχι από τα δάνεια της Τρόικας, τα οποία διατίθενται στο σύνολό τους για την αποπληρωμή παλιότερων δανείων της χώρας.

Για την ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης 

Η ψήφος εμπιστοσύνης της κυβέρνησης και η συναίνεση της επί της ουσίας με την Ν.Δ. τον ΛΑΟΣ και τη ΔΗΣΥ είναι ορισμένου χρόνου, γιατί είναι σε πλήρη δυσαρμονία και αντίθεση με την πλειοψηφία της κοινωνίας, που με κάθε τρόπο εκφράζει την αντίθεση της στα μνημόνια, στην κυβέρνηση, την Τρόικα, στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Τις δύο ημέρες συζήτησης στη βουλή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος θα υπάρξει σκληρή κοινωνική και πολιτική σύγκρουση. Η πλατεία του Συντάγματος θα βουλιάξει από κόσμο, όχι μόνο από όσους πολίτες συμμετέχουν μέχρι τώρα στις συγκεντρώσεις σʼ αυτή, αλλά και από απεργούς εργαζόμενους και από άλλους αγανακτισμένους πολίτες που θα έλθουν στην Αθήνα απʼ όλη τη χώρα, με κάθε μέσο. Έτσι κι αλλιώς, οι ημέρες αυτής της κυβέρνησης είναι  πλέον μετρημένες.    

To Γραφείο Τύπου