Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
22/06/2011

"Ενάντια στα συμφέροντα των λαών της Ευρώπης το πακέτο Οικονομικής Διακυβέρνησης", παρέμβαση του Νίκου Χουντή στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Συζητήθηκε σήμερα και ψηφίζεται αύριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το πακέτο των 6 Εκθέσεων σχετικά με την Οικονομική Διακυβέρνηση. Ένας εκ των εισηγητών της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς GUE/NGL, ήταν και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, ο οποίος στην παρέμβασή του τόνισε:

"Το πακέτο της Οικονομικής Διακυβέρνησης δεν αποτελεί μόνο τη λάθος απάντηση στην οικονομική κρίση, αλλά και το τέλος της Ευρώπης όπως τη γνωρίζαμε. Δεν έχει ως στόχο τον συντονισμό των οικονομιών και τη δημοσιονομική πειθαρχία αλλά την επιβολή ενός μόνιμου Μνημονίου λιτότητας σε όλη την Ευρώπη, σε όλους τους εργαζόμενους. Το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και τα Εθνικά Προγράμματα Σταθερότητας και Μεταρρυθμίσεων δεν έχουν ως στόχο τη σύγκλιση, αλλά την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την απελευθέρωση των απολύσεων, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη διάλυση των δημόσιων συνταξιοδοτικών συστημάτων κτλ.

Αυτές οι πολιτικές δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λαών της Ευρώπης ούτε τις ελπίδες τους για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.  Αντίθετα, εξυπηρετούν τις ευρωπαϊκές τράπεζες που συνειδητά είχαν και συνεχίζουν να έχουν στους ισολογισμούς τους τοξικά ομόλογα, ενταγμένες στα μεγάλα διεθνή κερδοσκοπικά παιχνίδια. Εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων οι οποίες στο πλαίσιο της κοινής αγοράς βρίσκουν πάτημα για να κερδοσκοπήσουν και να φοροδιαφύγουν.

Εδώ και ένα χρόνο εφαρμόζεται στην Ελλάδα, το «πείραμα» της Οικονομικής Διακυβέρνησης με θρησκευτική ευλάβεια μεν, αλλά και με καταστροφικές συνέπειες. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:

- Η ύφεση βάθυνε ακόμα περισσότερο,

- Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στα ύψη,

- Οι επενδύσεις είναι ανύπαρκτες,

- Τα εργασιακά δικαιώματα και οι συλλογικές συμβάσεις ουσιαστικά καταργήθηκαν,

- Το εργατικό κόστος παρουσίασε τη μεγαλύτερη μείωση στην Ένωση

- Η ανεργία αναμένεται, αν δεν έχει ήδη φτάσει, το 20%.

- Το χρέος αυξήθηκε τροφοδοτώντας έτσι έναν επικίνδυνο φαύλο κύκλο: ύφεσης, χρέους, νέου δανεισμού.

Γι' αυτό οι Έλληνες εργαζόμενοι έχουν βγει στους δρόμους και τις πλατείες. Αγωνίζονται για να αποτρέψουν τις πολιτικές λιτότητας και διεκδικούν πολιτικές στήριξης του εισοδήματος, υπεράσπισης των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων και πραγματικής ανάπτυξης".

To Γραφείο Τύπου