Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/06/2011

Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΝ με αφορμή την ανακοίνωση των βαθμολογιών των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Η ανακοίνωση των βαθμολογιών είναι το προτελευταίο επεισόδιο στην μαραθώνια κούρσα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, μια κούρσα με τεράστιο ψυχολογικό και δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος για τους μαθητές/-τριες και τις οικογένειές τους.

Αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά που τα κατάφεραν να ξεπεράσουν αυτή τη δοκιμασία, όπως και σε εκείνα που, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν, συνάντησαν σοβαρά εμπόδια στην περαιτέρω εκπαιδευτική τους πορεία λόγω των εκπαιδευτικών ανισοτήτων που χαρακτηρίζουν το εκπαιδευτικό μας σύστημα και που οξύνονται συνεχώς λόγω της κυβερνητικής πολιτικής.

Ειδικά φέτος οι υποψήφιοι και υποψήφιες είχαν να αντιμετωπίσουν και πρόσθετες δυσκολίες που δημιούργησαν οι αλλεπάλληλες άκαιρες και αψυχολόγητες ενέργειές της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Συγκεκριμένα, η κατάργηση του μέτρου που προέβλεπε την εισαγωγή σε ποσοστό 10% για τους/τις υποψηφίους/-ες παρελθόντων ετών, η κατάργηση  των περιφερειακών εξεταστικών κέντρων για τους υποψήφιους και υποψήφιες με ειδικές ανάγκες ή και αναπηρίες, η θέσπιση δεύτερου τύπου απολυτηρίου μέσω ενδοσχολικών εξετάσεων και η καθιέρωση διʼ αυτού του τρόπου απολυτηρίων και αποφοίτων λυκείου δυο ταχυτήτων, που πριμοδοτεί τα εγχώρια ιδιωτικά κολλέγια, αφού πουθενά στην Ε.Ε. αυτά τα απολυτήρια δεν αναγνωρίζονται και οι παλινωδίες με τα θέματα των εξετάσεων είναι μερικά από τα αδιέξοδα της πολιτικής της κ. Διαμαντοπούλου, που δείχνουν την αναξιοπιστία και την ολοκλήρωση του κύκλου της εισαγωγής δι' εξετάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το τραγικότερο όμως είναι ότι λόγω της κυβερνητικής πολιτικής της περιστολής  των δαπανών για την δημόσια εκπαίδευση, οι υποψήφιοι /ες συμμετείχαν σε εξετάσεις χωρίς να γνωρίζουν αν η σχολή που θα επιτύχουν μετά από τόσους κόπους και θυσίες θα μπορεί να λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο.

Το τμήμα Παιδείας του Συνασπισμού επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά τη θέση του πως η διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για όλους/-ες όσους το επιθυμούν αποτελεί εφικτό και αναγκαίο κοινωνικό στόχο στο πλαίσιο μιας κοινωνίας δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.  Επισημαίνουμε, επιπλέον, ότι η απόκτηση διπλωμάτων και πτυχίων, πέρα από το αυτονόητο θετικό της ουσιαστικής μόρφωσης, δεν εξασφαλίζει, δυστυχώς, πρόσβαση σήμερα σε καλά αμειβόμενη εργασία, ενώ η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση οδηγεί ολοένα και περισσότερους νέους στην ανεργία, στην υποαπασχόληση και στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Για να δοθεί τέλος σε αυτή την αδιέξοδη πολιτική σε βάρος της νεολαίας και της κοινωνίας γενικότερα, για να μπορούμε να αντικρίσουμε το μέλλον μας πιο αισιόδοξα, απαιτείται  η ανατροπή των εφαρμοζόμενων νεοφιλελεύθερων πολιτικών και η ανάδειξη μιας κυβέρνησης της μεγάλης Αριστεράς, που θα σταθεί στο πλάι της Ελληνικής νεολαίας και των προβλημάτων της.

Τμήμα Παιδείας