Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/06/2011

Ανακοίνωση του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ σχετικά με τη νέα κοινή στρατιωτική άσκηση Ελλάδας – Ισραήλ «Επικίνδυνη εμμονή στη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ»

Καταγγέλλουμε για μια ακόμα φορά τη στρατιωτική συνεργασία της χώρας μας με το Ισραήλ, η οποία αποκτά μόνιμο χαρακτήρα μετά την επίσκεψη Νετανιάχου στην Αθήνα το περασμένο καλοκαίρι. Συνεργασία που βρίσκει την έκφρασή της σε μια νέα στρατιωτική άσκηση στη Θεσσαλία. Πρόκειται για άκρως επικίνδυνη επιλογή στους πολεμικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης Νετανιάχου-Λίμπερμαν στην ευρύτερη περιοχή, σε μια περίοδο νέων εντάσεων και επιβουλών κατά των αραβικών λαών, που διεκδικούν τα αναφαίρετα δικαιώματα τους να ζουν με δημοκρατία και αξιοπρέπεια.

Η εμμονή στην ανάπτυξη προνομιακών σχέσεων με το Ισραήλ είναι σε πλήρη αντίθεση με την ανάγκη διαμόρφωσης μιας πολυδιάστατης ενεργητικά φιλειρηνικής ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ισότιμης συνεργασίας και κοινής ανάπτυξης με όλες τις γειτονικές χώρες στην εξαιρετικά κρίσιμη αυτή περίοδο για το μέλλον της χώρας μας. Αντί όμως να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση κάνει νέα βήματα πίσω όπως μαρτυρεί η αντίθεση της στην αποστολή του πολυεθνικού «στολίσκου της Ελευθερίας» με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και η συνεχιζόμενη εμπλοκή της στον πόλεμο του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, που γίνεται όλο και πιο βάρβαρος.

Απαιτούμε τον άμεσο τερματισμό της Ελληνο-Ισραηλινής άσκησης και την διακοπή της Ελληνο-Ισραηλινής στρατιωτικής συνεργασίας.

Τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας