Skip to main content.
14/06/2011

Η άρση της μονιμότητας στο δημόσιο - του Νίκου Χριστόπουλου

Τα δύο κόμματα εξουσίας ,ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ,ΝΔ  και ΠΑΣΟΚ ,συμφωνώντας στην μείωση του κράτους (από τα με λιγότερο προσωπικό και με τις χαμηλότερες προσφερόμενες υπηρεσίες στην Ευρώπη των 25), πριν από μερικά χρόνια επιχείρησαν να αλλάξουν το άρθρο 103 του Συντάγματος ,με σκοπό την άρση της μονιμότητας των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Οι αγώνες κυρίως των νέων που αντέδρασαν στην αλλαγή του άρθρου 16 για την παιδεία συμπαρέσυραν  και ακύρωσαν το σύνολο των υπό αναμόρφωση άρθρων και φυσικά του άρθρο 103 που παραμένει εν ισχύ.

Σήμερα  επί εποχής μνημονίου και κατόπιν πιέσεων της τρόικας και των αγορών ,η κυβέρνηση ξεπουλάει το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας προκειμένου  να λάβει κι άλλες δόσεις δανείου με νέα μνημόνια και νέα δάνεια κ.ο.κ.

Έτσι αρχίζει να ομολογεί ότι οι λεγόμενες μετατάξεις προσωπικού σε υπηρεσίες ,ΔΕΚΟ , Α.Ε. του Δημοσίου τομέα κ.λ.π. στην ουσία είναι ,εν δυνάμει απολύσεις μονίμου προσωπικού ,ανθρώπων δηλαδή που έχουν σχεδιάσει ,προγραμματίσει και σχεδόν στην πλειοψηφία  τους  έχουν καλύψει την μεγαλύτερη διαδρομή του εργασιακού βίου τους, βρισκόμενοι ένα διό βήματα πριν την συνταξιοδότηση μιας και στις υπηρεσίες αυτές δεν γίνονταν προσλήψεις μονίμου προσωπικού.

Σε αυτούς λοιπόν τους ανθρώπους και εν μέσω της πιο σκληρής κρίσης , η ανάλγητη κυβέρνηση του μνημονίου ,προτίθεται να προτείνει  «αξιολόγηση» δηλαδή απολύσεις χρησιμοποιώντας ακόμα και την ανεξάρτητη αρχή προσλήψεων ,το ΑΣΕΠ   σαν μηχανισμό και σαν άλλοθι για την πραγματοποίηση της βρόμικης δουλειάς της «επιλογής» των ανθρώπων που θα στείλουν στην άβυσσο της ανεργίας και της απελπισίας, παραβιάζοντας  το Σύνταγμα.

Αν μάλιστα σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις υπαλλήλων που έχουν δώσει εξετάσεις στον ΑΣΕΠ  για τις θέσεις που κατέχουν και παλιότεροι που έχουν μετάσχει σε πανελλήνιους γραπτούς διαγωνισμούς για να  διοριστούν στο Δημόσιο (π.χ. οι υπάλληλοι του Ο.Δ.Δ.Υ. με διαγωνισμούς  στο Υπουργείο Οικονομικών) έχουν δε μονιμοποιηθεί με διαδικασίες δημοσίου στην διετία όπως ο νόμος όριζε ,τότε μιλάμε για  εκδήλωση πολιτικού μίσους και εκδικιτικότητας απέναντι  σε υπαλλήλους που ο ίδιος ο νόμος προβλέπει μετατάξεις είτε στο δημόσιο ,είτε το εποπτεύον υπουργείο ,όταν το πείραμα της Ανωνυμοποίησης των υπηρεσιών του διαπιστωμένα αποτύχαινε.

Αυτές τις δεσμεύσεις που εκ του Συντάγματος  υπαγορεύθηκαν στις προβλέψεις του Νομοθέτη ,ο κύριος Πάγκαλος και η εκλεκτή κυβερνητική πλειοψηφία  ,ετοιμάζονται να πετάξουν στο καλάθι των αχρήστων ,μαζί με τους  εργαζόμενους  μη σεβόμενοι το Σύνταγμα και τους νόμους με τους οποίους οι ίδιοι έχουν δεσμευτεί.

Η απάντηση των εργαζομένων του Δημοσίου ,του ευρύτερου Δημόσιου αλλά και του συνόλου του Ελληνικού λαού πρέπει να είναι μία .

ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΤΕ.!!!

Κάθε απόλυση άλλωστε  είναι και μια χαμένη θέση εργασίας για τα παιδιά μας.

Νίκος  Χριστόπουλος 
υπάλληλος ΟΔΔΥ,
μέλος της γραμματείας του Τμήματος Δημόσιας Διοικησης του ΣΥΝ