Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/06/2011

26 Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών

Ανακοίνωση της Επιτροπής του ΣΥΝ για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών, βρίσκει τη χώρα και το λαό μας στη δίνη μιας πρωτόγνωρης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Η ανεργία, η φτώχεια, οι κοινωνικές ανισότητες αυξάνονται ραγδαία από τις ασκούμενες μνημονιακές πολιτικές κυβέρνησης – τρόικας, δημιουργώντας εύφορο έδαφος για την εξάπλωση της χρήσης ουσιών, νόμιμων και παράνομων.

Κι ενώ η ίδια η συγκυρία επιβάλει τη δημιουργία ασπίδας προστασίας απέναντι στα ναρκωτικά, με την ανάπτυξη των δομών και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών πρόληψης – απεξάρτησης – κοινωνικής επανένταξης, η κυβέρνηση επιλέγει το ακριβές αντίθετο.

Οι υπάρχουσες δομές όπως και συνολικά το κοινωνικό κράτος, υφίστανται τις συνέπειες της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ - ΔΝΤ, με δραστικές μειώσεις στη χρηματοδότηση, τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και με εγκατάλειψη του θεραπευτικού σκέλους των προγραμμάτων υποκατάστασης.

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ  αγωνίζεται για την άρση των κοινωνικών αιτιών της γέννησης και αναπαραγωγής του κοινωνικού φαινομένου της τοξικοεξάρτησης και προτείνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που θα δίνει πρωταρχική θέση στη πρωτοβάθμια πρόληψη, θα προωθεί τον θεραπευτικό πλουραλισμό, με ανάπτυξη των ψυχοθεραπευτικών προγραμμάτων και καθιέρωση υψηλών προδιαγραφών για τα προγράμματα υποκατάστασης, ώστε να στοχεύουν στην απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη. Θα προσφέρει θεραπευτική υποστήριξη στους χρήστες αντί διώξεις και εγκλεισμό στις φυλακές.

Απέναντι στις απάνθρωπες πολιτικές που καταδικάζουν νέους ανθρώπους στην εξαθλίωση και στην «επιλογή» των ναρκωτικών, ο δρόμος είναι ένας: Η πάλη της νεολαίας για διεκδίκηση μιας ζωής με αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη.

αγώνας ανατροπής των πολιτικών και των δυνάμεων που βάζουν πάνω από τις ανθρώπινες ζωές τα συμφέροντα των διεθνών τοκογλύφων και του κεφαλαίου.  Διεκδίκηση από τη νεολαία μιας ζωής

Επιτροπή του ΣΥΝ για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών