Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/06/2011

Ανακοίνωση Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής για τα νέα φορολογικά μέτρα στα πλαίσια του μεσοπρόθεσμου

Ανακοίνωση «κατάσχεσης» εισοδημάτων τα νέα φορολογικά μέτρα! Στο στόχαστρο πάλι οι χαμηλόμισθοι, οι συνταξιούχοι και οι μικρομεσαίοι. στο απυρόβλητο οι μεγαλοφοροφυγάδες

Η ανακοίνωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Ευαγγ. Βενιζέλου για την επιβολή νέων φορολογικών μέτρων δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας των προθέσεων της «νέας» κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Η -άνευ προηγουμένου- εισπρακτική επιδρομή ξεπερνά πλέον κάθε όριο φορολογικής πολιτικής και λαμβάνει χαρακτηριστικά «κατάσχεσης» των εισοδημάτων των χαμηλόμισθων, των συνταξιούχων και των μικρομεσαίων.

Η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 8.000 ευρώ υποχρεώνει στην καταβολή φόρου μισθωτούς με μηνιαίο εισόδημα 571 ευρώ, ενώ ο κεφαλικός φόρος που ξεκινάει από μηνιαίο εισόδημα 857 ευρώ καταδικάζει τους χαμηλόμισθους σε ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση των εισοδημάτων τους. Η επιβολή ενός ελάχιστου τέλους άσκησης επιτηδεύματος σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες στην ουσία αναγνωρίζει την απόλυτη ανικανότητα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και να διασφαλίσει ένα στοιχειώδες επίπεδο φορολογικής δικαιοσύνης. Την ίδια στιγμή, η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης επιφέρει ένα ακόμα πλήγμα στα νοικοκυριά, ιδιαίτερα σε αυτά που βρίσκονται σε περιοχές με δριμύ ψύχος κατά τους χειμερινούς μήνες.

\Και ενώ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εντείνει την φοροεισπρακτική επιδρομή, κυρίως απέναντι στους χαμηλόμισθους, δεν λαμβάνει το παραμικρό μέτρο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής των μεγάλων εισοδημάτων και του μεγάλου κεφαλαίου. Αντιθέτως, εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο αναλώνεται σε πομπώδεις παρουσιάσεις προγραμμάτων «καταπολέμησης της φοροδιαφυγής», και όταν παρουσιάζει το Μεσοπρόθεσμο αναγγέλει μηδενικά αναμενόμενα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής για το 2011 και 2012!

Όλα αυτά τα μέτρα έρχονται να υλοποιήσουν ένα Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που καταδικάζει τις επόμενες γενιές στην απόγνωση και την ελληνική κοινωνία στην πλήρη διάλυση. Τα επικοινωνιακά «περιτυλίγματα» της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και οι εναλλαγές προσώπων δεν είναι αρκετά ούτε για να αποκρύψουν την πιο σκληρή ταξική πολιτική που έχει βιώσει ποτέ η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, ούτε για να δικαιολογήσουν την θετική ψήφο στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής