Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
21/01/2002

Ομιλία του Λεωνίδα Κύρκου στην εκδήλωση για τα 50 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΔΑ, 21/01/2002

Ο ΛεωνίδαςΚύρκος στην ομιλία του στο θέατρο "Ακροπόλ"για τα 50 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΔΑ μεταξύ άλλων τόνισε:

Η ΕΔΑ γεννήθηκε ως ένας συνασπισμός κομμουνιστών, σοσιαλιστών και προοδευτικών δημοκρατικών αστών. Δεν είχε, μια ενιαία ιδεολογία. Είχε όμως ένα κοινό πρόγραμμα επεξεργασμένο από όλους και δεσμευτικό για όλους. Το Πρόγραμμα της Εθνικής Δημοκρατικής Αλλαγής. Βάση του η αφοσίωση στη Δημοκρατία, την Ειρήνη, την Εθνική Ανεξαρτησία. Μέθοδος ο σεβασμός της δημοκρατικής διαδικασίας. Η σταθερή προώθηση των ώριμων κοινωνικών αλλαγών κατά τη θέληση του κυρίαρχου Λαού... Ο καταπιεστικός μηχανισμός του αστυνομικού κράτους, και η επίσημη ιδεολογία του αντικομμουνισμού, απέβλεπαν να αποβάλλουν από τη πολιτική σκηνή την Αριστερά, να διαβρώσουν την συνείδηση των εργαζομένων και να αφήσουν το πεδίο ελεύθερο μόνο στις αποδεκτές από το κοινωνικό σύστημα δυνάμεις. Η πολιτική του "η Αριστερά στη Γωνία", με εργαλείο τα καλπονοθευτικά συστήματα, απετέλεσε την πηγή μιας διαρκούς ανανεούμενης ανωμαλίας, που συνεχίζεται στις μέρες μας. Αυτή η πολιτική πρέπει οριστικά να εγκαταλειφθεί για να λειτουργήσει ομαλά το πολιτικό μας σύστημα. Να ένα κριτήριο για τη πολιτική ωριμότητα και την δημοκρατική συνέπεια όλων των πολιτικών δυνάμεων.

Σε άλλο σημείο ο Λεωνίδας Κύρκος τόνισε: η αυτόνομη παρουσία της ΕΔΑ, η καθημερινή δημιουργική της αντιπαράθεση με τις ασκούμενες αντιλαϊκές πολιτικές, βοήθησε όλη την πολιτική ζωή να κινηθεί προς τα εμπρός. Και επηρέασε και τα άλλα δημοκρατικά κόμματα, που υιοθετούσαν πολλά από τα συνθήματά της, χωρίς όμως και να τα υλοποιούν.

Η ΕΔΑ υπήρξε ένα σχολείο δημοκρατίας. Έφερε στην ελληνική κοινωνία στοιχεία ενός καινούργιου πολιτικού πολιτισμού, έναν τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς που κληρονομήθηκε στην ανανεωτική αριστερά και τον Συνασπισμό και επηρέασε βαθιά όλη την πολιτική μας ζωή.

Το αίτημα της εθνικής δημοκρατικής αλλαγής με το σύγχρονο περιεχόμενό του και βασικό του πυρήνα την άνοδο του κόσμου της εργασίας και του πολιτισμού στην εξουσία παραμένει στην ημερήσια διάταξη. Για όλους όμως τους μελλοντικούς αγώνες η ΕΔΑ με την κουλτούρα, τις ιδέες και τη δράση της έχει βάλει ένα γερό θεμέλιο λίθο.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου