Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/06/2011

Συνέντευξη του Δημήτρη Βίτσα, Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ, στο Ρ/Σ «105,5 Στο Κόκκινο»

-    Ποιο είναι το κάλεσμα που απευθύνει ο ΣΥΝ στους πολίτες αυτής της χώρας την πιο κρίσιμη ίσως βδομάδα από τότε που ψηφίστηκε το Μνημόνιο 1;

Τα κάλεσμα που απευθύνει ο ΣΥΝ είναι να γεμίσουν οι πλατείες, να γίνουν οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις μετά την μεταπολίτευση, να γίνουν οι μεγαλύτερες πορείες με μαζικό, μαχητικό και ειρηνικό τρόπο, ώστε ο λαός, που είναι ο βασικός ρυθμιστής των εξελίξεων, να επιβάλλει τη θέλησή του η οποία είναι να μην ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα από τη Βουλή. Ένα πρόγραμμα, το οποίο είναι ταφόπλακα σε οποιαδήποτε πορεία της κοινωνίας και σε οποιαδήποτε δυνατότητα να βγούμε από την κρίση.

-    Το κάλεσμα αφορά όλους τους πολίτες, χωρίς εξαίρεση και χωρίς κομμουνιστόμετρα, όπως ανέφερε και χθες ο κ.Τσίπρας στην Αυγή.

Δεν υπάρχουν ούτε αριστερόμετρα, ούτε κομμουνιστόμετρα. Υπάρχει το κοινωνικό συμφέρον και σʼ αυτό πρέπει να εστιάσουμε και να δημιουργήσουμε ένα τείχος αντίστασης με τον τρόπο που ο ελληνικός λαός ξέρει σε αυτήν την τραγική κατάσταση, την οποία επιχειρεί η κυβέρνηση και ο δικομματισμός να φέρει τον κόσμο. Και, μάλιστα, αυτό γίνεται με τοποθετήσεις, όπως αυτή του κ.Πάγκαλου που μας γυρνάνε πολλές δεκαετίες πίσω και προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τον λαό. Εμείς τους καλούμε να μην τολμήσουν να σκεφτούν τέτοια πράγματα και βεβαίως υπάρχει μια ευθύνη και του ίδιου του πρωθυπουργού και της ηγεσίας της κυβέρνησης να ανακαλέσει άμεσα στην τάξη και με ευθύνη του πρωθυπουργού όποιος αναφέρει τέτοια πράγματα να του ζητήσει να παραιτηθεί ως ελάχιστη έκφραση δημοκρατικότητας.  

-    Παρότι, ο κ.Μπεγλίτης είπε το πρωί στο ΣΚΑΙ ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν καμιά σχέση με την εθνική και εσωτερική ασφάλεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να αποδοκιμάσει τον πρώτο Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης.

Χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για να τρομοκρατήσουν τον κόσμο. Μιλάνε για πιθανή χρεοκοπία της χώρας, ενώ λένε συνεχώς ψέματα. Τους διαψεύδουν τα ίδια τα γραπτά τους. Η χώρα δηλαδή πρόκειται να χρεοκοπήσει τη στιγμή που χρωστάει 350 δις και δεν θα χρεοκοπήσει αφού πουλήσει όλο το δημόσιο πλούτο της για να χρωστάει 400 δις το 2015; Αυτό μας λένε; Η χώρα πρόκειται να χρεοκοπήσει αυτή τη στιγμή που υποθέτουν ότι πρόκειται να πληρώσει 16 δις για τόκους το 2011 και δεν θα χρεοκοπήσει μέσω του Μεσοπρόθεσμου, όταν το 2015 θα καλείται να πληρώσει 23δις; Η  χώρα θα χρεοκοπήσει αν δεν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο και δεν θα χρεοκοπήσει αν ο ίδιος ο λαός, ο κάθε πολίτης θα είναι στην ουσία χρεοκοπημένος με τις περικοπές που κάνουν και με το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που πρέπει να τεθεί και στους ίδιους, οι οποίοι λένε ότι πάνε να σώσουν τη χώρα. Στην ουσία, πάνε να ενταφιάσουν τη χώρα. Αυτή η κυβέρνηση για άλλη μια φορά λειτουργεί ως προπομπός για όλη την Ευρώπη. Το πειραματόζωο επανέρχεται με νέα μορφή για να περάσει και το Σύμφωνο για το Ευρώ και για να πιεστούν και οι λαοί της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας κλπ γιατί κανένας δεν μπορεί να καταλάβει, αν το πρόβλημα ήταν καθαρά ελληνικό γιατί υπάρχει μνημόνιο στη Πορτογαλία με 90% χρέος και γιατί μπήκε και η Ιρλανδία με 60% του ΑΕΠ χρέος;

-    Εκτός από το λαϊκό παράγοντα που έχει τεράστια δυναμική, υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας που έχει τη δική του σημασία. Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, αυτοί οι λίγοι που αυτές τις ώρες αναμετρώνται με τη συνείδησή τους. Τι κάλεσμα απευθύνετε και προς αυτούς;

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε και χθες ότι εδώ ο καθένας έχει και μια ευθύνη απέναντι στην κοινωνία. Μπορεί ο κ. Λοβέρδος να λέει ότι εμάς μας εκλέξανε, θεωρώντας ότι του έδωσαν κάποια λευκή επιταγή για να γράψει ό,τι θέλει. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσουν τη μάχη μέσα και έξω από τη Βουλή. Ήδη συγκροτείται προς κατάθεση η πρότασή μας για ονομαστική ψηφοφορία, η οποία αφορά και άλλες δυνάμεις όπου συμπορευόμαστε ή μπορούμε να συμπορευτούμε αυτή τη χρονική στιγμή ενάντια στο Μεσοπρόθεσμο.

-    Εννοείτε το ΚΚΕ;

Δεν εννοώ μόνο το ΚΚΕ. Αναφέρομαι και στους βουλευτές που έχουν φύγει από το ΠΑΣΟΚ, τη Δημοκρατική Αριστερά και άλλους βουλευτές που μπορούν να δουν την σχέση τους με την ίδια την αξιοπρέπεια αυτού του λαού και της κοινωνίας.

To Γραφείο Τύπου