Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
28/06/2011

Βόμβα στην πώληση των μετοχών του ΟΤΕ βάζει ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, σε απάντηση στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή

Νίκος Χουντής: «Τίθεται θέμα αξιοπιστίας του Υπουργού Οικονομικών και στοιχειώδους ευθύνης της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ»

Βόμβα στο παρά πέντε της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος βάζει ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Μισέλ Μπαρνιέ. Ο Επίτροπος θεωρεί ότι η πώληση των μετοχών του ΟΤΕ που κατείχε το δημόσιο στη Deutsche Telekom, το 2008, όπως και η πώληση του 10% των μετοχών που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, έγινε και γίνεται κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας.Αυτό απαντάει ο κ.Μπαρνιέ σε νέα ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, ο οποίος επίμονα θέτει το θέμα στην Κομισιόν.

Πιο συγκεκριμένα, στη γραπτή απάντησή του ο Γάλλος Επίτροπος αποκαλύπτει ότι η Κομισιόν «απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση στις 19 Μαρτίου 2010», με την οποία ενημερώνει την Ελλάδα ότι ο τρόπος που επιλέχτηκε για να γίνει η αρχική αγοραπωλησία του ΟΤΕ (και επομένως και αυτός που προβλέπεται από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα), ελέγχεται ότι παραβιάζει την κοινοτική Οδηγία 2004/25/ΕΚ, αφού όπως έχει τονίσει ο Επίτροπος αναφερόμενος στη συγκεκριμένη αγοραπωλησία, «οι διατάξεις της οδηγίας σχετικά με τις δημόσιες προσφορές εξαγοράς, και ιδίως οι διατάξεις που αφορούν την υποχρεωτική προσφορά, την προστασία των μειοψηφούντων μετόχων και την ισότιμη μεταχείριση των μετόχων, μπορεί να μην έχουν εφαρμοστεί ορθά και/ή η δυνατότητα των κρατών μελών να παρεκκλίνουν από τις εν λόγω διατάξεις μπορεί να έχει ερμηνευθεί κατά τρόπο πολύ διασταλτικό».

Όπως, επίσης, αποκαλύπτει ο κ. Μπαρνιέ, «διεξάγονται συζητήσεις της Κομισιόν με τις ελληνικές αρχές, με δεδομένη την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και την πολυπλοκότητα των υπό εξέταση θεμάτων» και τονίζει ότι η «Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις επαφές της με τις ελληνικές αρχές και τη νομική της ανάλυση ως προς το συμβιβάσιμο με το δίκαιο της ΕΕ».

Με αφορμή την απάντηση του Επιτρόπου Μπαρνιέ και την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πρώτον, η πώληση του ΟΤΕ, της πιο κερδοφόρας και τεχνολογικά σύγχρονης ελληνικής επιχείρησης, είναι, έτσι κι αλλιώς, ένα έγκλημα κατά της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Δεύτερον, η απάντηση του Επιτρόπου Μπαρνιέ αποτελεί μια πραγματική βόμβα στα θεμέλια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και της προσπάθειας της κυβέρνησης να ξεπουλήσει τον ΟΤΕ και κάθε εισηγμένη στο χρηματιστήριο δημόσια επιχείρηση, που έχει απομείνει στην ιδιοκτησία του ελληνικού λαού, αφού η πώληση αυτών των επιχειρήσεων προβλέπεται να γίνει με τον ίδιο παράνομο τρόπο που γίνεται και πώληση του ΟΤΕ.

Τρίτον, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αντιταχθεί σθεναρά και για λόγους αρχής, στην πώληση δημόσιων επιχειρήσεων. Έχει ταυτόχρονα αναδείξει την παράνομη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην εξαγορά του ΟΤΕ από την Deutsche Telekom, η οποία έβλαψε όχι μόνο τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων και ωφέλησε μόνο την Deutsche Telekom, η οποία ευνοήθηκε σκανδαλωδώς.

Πέμπτον, την παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας την καταγγείλαμε όχι μόνο στη Βουλή και την Ευρωβουλή, αλλά και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με έγγραφη αναφορά στις 19 Μαρτίου 2010. Η εισαγγελική έρευνα ʽέπεσε πάνωʼ σε πολιτικά πρόσωπα και ο φάκελος, όπως προβλέπει ο νόμος, βρίσκεται εδώ και καιρό, για περαιτέρω ενέργειες, στα χέρια του Προέδρου της Βουλής.

Έκτον, η υπόθεση αυτή κρίνει, εκτός των άλλων, και την αξιοπιστία του νέου Υπουργού Οικονομικών, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος και ως ʽέγκριτος νομικόςʼ από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της αρχικής πώλησης του ΟΤΕ, με την ιδιότητά του ως Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, έθετε θέμα παραβίασης της Οδηγίας 2004/25/ΕΚ σχετικά με τις δημόσιες προσφορές εξαγοράς και ως εκ τούτου κατήγγειλε ως παράνομο τον τρόπο της εξαγοράς. Στις 18 Μαρτίου 2008, σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής, ανέφερε συγκεκριμένα ότι:

ʽΔεν μπορείτε -ευτυχώς για τους μικρομετόχους- δεν μπορείτε -ευτυχώς για τα συμφέροντα του καταναλωτή και της εθνικής οικονομίας- να ξεφύγετε από ορισμένους φραγμούς. Οι φραγμοί αυτοί δεν μπορούν να υποκατασταθούν από τη δήθεν κύρωση μιας σύμβασης. Οι φραγμοί αυτοί είναι οι φραγμοί του κοινοτικού δικαίου. Η οδηγία 25/2004 υπάρχει. Είστε υποχρεωμένοι να προβείτε στην πρόταση προς το σύνολο των μετόχων για εξαγοράʼ.

Οφείλει λοιπόν να μας εξηγήσει ο κ.Βενιζέλος, τι έχει αλλάξει από το 2008, όταν υποστήριζε ότι η σύμβαση εξαγοράς του ΟΤΕ από την Deutsche Telekom ʽείναι ούτως ή άλλως αντίθετη προς το Κοινοτικό Δίκαιο...Η οδηγία 25/2004 υπάρχει. Είστε υποχρεωμένοι να προβείτε στην πρόταση προς το σύνολο των μετόχων για εξαγοράʼ, εκτός βεβαίως του γεγονότος ότι είναι αυτός Υπουργός Οικονομικών.

Καλούμε τον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος εκτός των άλλων ήταν από τους εισηγητές του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, αλλά και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ τώρα που συζητείται το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, να μην προχωρήσουν σε ένα ακόμα έγκλημα ενάντια στον ελληνικό λαό».

 

Επισυνάπτονται οι ερωτήσεις και οι σχετικές απαντήσεις του Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς κ. Μπαρνιέ, καθώς και αποσπάσματα από την αγόρευση του Ευ. Βενιζέλου, στη Βουλή στις 18 Μαρτίου 2008.

Επισυνάπτονται:

·       Ερώτηση του Ν. Χουντή στην Επιτροπή καθώς και

·       Αποσπάσματα από την αγόρευση του Ευ. Βενιζέλου κατά τη συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Κύρωση της Σύμβασης Πώλησης Μετοχών και της Συμφωνίας Μετοχών μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Deutsche Telecom AG».

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ P-0249/10

υποβολή: Nikolaos Chountis (GUE/NGL)
προς την Επιτροπή

Θέμα: Επανεξέταση της πώλησης του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας (ΟΤΕ) στην Deutsche telekom (DT)

Κατά τη διαδικασία ακρόασης των υποψηφίων Επιτρόπων, ο κ. Μπαρνιέ απαντώντας σε ερώτησή μου σχετικά με καταγγελίες ότι αγνοήθηκαν τα δικαιώματα των μειοψηφούντων μετόχων κατά την πώληση του ΟΤΕ στην DT δεσμεύτηκε πως το θέμα θα επανεξεταστεί και θα φροντίσει ώστε να εφαρμοστεί σωστά η κοινοτική νομοθεσία. Η μη υποβολή δημόσιας προσφοράς κατά την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΤΕ στην DT, που πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τον νόμο 3461/2006 (ΦΕΚ106, 30.5.2006), έρχεται σε ευθεία αντίθεση προς τις διατάξεις της οδηγίας 2004/25/EK[1], με συνέπεια την καταπάτηση των δικαιωμάτων των μειοψηφούντων μετόχων του ΟΤΕ δηλαδή 108.000 φυσικών προσώπων, 4.000 νομικών προσώπων μεταξύ των οποίων και ασφαλιστικών ταμείων εργαζομένων, τα οποία απώλεσαν τεράστια ποσά.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι α) ήδη ο Σύλλογος Μετόχων Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει καταγγείλει την μη υποβολή δημόσιας προσφοράς προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, β) ότι κορυφαία στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, ως αντιπολίτευση, είχαν καταγγείλει το Ν.3461/2006 και την παρανομία που διαπράττονταν εις βάρος των ασφαλιστικών ταμείων και των υπόλοιπων μικρομετόχων του ΟΤΕ και γ) ότι έχουν ήδη παρέλθει 18μήνες από την πώληση του ΟΤΕ στην DT χωρίς οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να έχουν προβεί σε κάποια ουσιαστική ενέργεια, ερωτάται η Επιτροπή: Μπορεί να διερευνήσει εάν η σημερινή κυβέρνηση προτίθεται να επανεξετάσει την πώληση του ΟΤΕ από την πλευρά τουλάχιστον της προστασίας των μικρομετόχων όπως είχε υποσχεθεί; Ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει για την άρση της παραβίασης του πνεύματος και του γράμματος της οδηγίας 2004/25/ΕΚ σχετικά με τις δημόσιες προσφορές εξαγοράς και την κατάργηση του άρθρου 8 παρ. ζ του νόμου 3461/2006;

[1]     ΕΕ L 142 της 30.4.2004, σ. 12.

 

Σχετικά με την Deutsche Telecom AG

18 Ιουνίου 2008

Αποσπάσματα από την Αγόρευση Ευ. Βενιζέλου κατά τη συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Κύρωση της Σύμβασης Πώλησης Μετοχών και της Συμφωνίας Μετοχών μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Deutsche Telecom AG».

....Κύριε Υπουργέ, ούτε οι πολιτικές ευθύνες συγκαλύπτονται, ούτε οι νομικές ευθύνες θεραπεύονται. Η σύμβαση αυτή είναι ούτως ή άλλως αντίθετη προς το Κοινοτικό Δίκαιο για τους λόγους που θα εξηγήσω και η μεθόδευση είναι προφανής. Είσθε έκθετοι και πολιτικά και νομικά, γιατί έχετε συντελέσει ένα αναπτυξιακό έγκλημα εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας και τελικά εις βάρος του Έλληνα καταναλωτή...

...Και πιστεύω ότι όλα αυτά τα εικονικά έγγραφα τα οποία φέρατε τώρα για δήθεν διαδικασία αποκρατικοποίησης, έχουν ένα και μόνο σκοπό, αφού παραπλανήσατε τη Βουλή φέρνοντας για κύρωση αυτήν τη δήθεν σύμβαση, ενώ ζητάτε ουσιαστικά να εγκρίνουν την πολιτική σας επιλογή που κάνατε και να σας απαλλάξουν από μία ευθύνη από την οποία δεν μπορείτε να απαλλαγείτε, έρχεσθε τώρα και προσθέτετε την απόπειρα εξαπάτησης των μικρομετόχων. Γιατί δεν είναι καθόλου τυχαίο αυτό που κάνατε με την επίκληση των αλλεπάλληλων αποφάσεων της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων. Θέλετε να επιμείνετε στον ισχυρισμό σας ότι δεν υπάρχει εν προκειμένω υποχρέωση κατά το Ελληνικό και το Κοινοτικό Δίκαιο για την υποβολή δημόσιας προσφοράς εκ μέρους της Deutsche Telekom, προκειμένου να αποκτηθεί απʼ αυτήν το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου σε τιμή αντίστοιχη, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία και όπως προβλέπει η σχετική Οδηγία, η 25/2004 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πράγματι εδώ υπαγόμεθα στις εξαιρέσεις; Πρόκειται για διαδικασία αποκρατικοποίησης; Όχι βεβαίως. Διότι εδώ με μια ιδιωτική συμφωνία, μία συμφωνία μεταξύ του ελληνικού δημοσίου ως μετόχου και της Deutsche Telecom, η Deutsche Telecom αποκτά εμμέσως πλην σαφώς τον πλήρη έλεγχο του Ο.Τ.Ε., δηλαδή έλεγχο επί δικαιωμάτων ψήφου που προσεγγίζουν το 50%, άρα συντρέχει ευθέως περίπτωση εφαρμογής της Κοινοτικής Οδηγίας για την υποχρεωτική υποβολή δημόσιας πρότασης.

Και τώρα θέλετε να απαλλάξετε τη DEUTSCHE TELEKOM από την υποχρέωση αυτή, δηλαδή θέλετε να κρατήσετε στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο το κόστος της προκειμένου να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της διοίκησης και του μέλλοντος του Ο.Τ.Ε. ...

... Βεβαίως το γεγονός ότι ζητάτε από τη Βουλή να σας επικυρώσει αυτήν την ενέργειά σας συνιστά απόπειρα εγκλωβισμού των 152 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας σε μία διαδικασία, σε μία επιχείρηση για την οποία οι Βουλευτές της Πλειοψηφίας δεν έχουν καμία ευθύνη, εσείς όμως, ο Πρωθυπουργός και όσοι συνέπραξαν σʼ αυτήν τη μεθόδευση έχετε τεράστια πολιτική και νομική ευθύνη.

Δεν μπορείτε -ευτυχώς για τους μικρομετόχους- δεν μπορείτε -ευτυχώς για τα συμφέροντα του καταναλωτή και της εθνικής οικονομίας- να ξεφύγετε από ορισμένους φραγμούς. Οι φραγμοί αυτοί δεν μπορούν να υποκατασταθούν από τη δήθεν κύρωση μιας σύμβασης. Οι φραγμοί αυτοί είναι οι φραγμοί του κοινοτικού δικαίου. Η οδηγία 25/2004 υπάρχει. Είστε υποχρεωμένοι να προβείτε στην πρόταση προς το σύνολο των μετόχων για εξαγορά.

Εδώ αναδεικνύεται το άλλο μεγάλο κεφάλαιο της ευθύνης σας. Δεν έχετε προβλέψει τίποτε απʼ όλα αυτά, δεν έχετε προβλέψει καμία διαδικασία προστασίας των συμφερόντων του Δημοσίου διότι οι πράξεις ή οι παραλείψεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή της σχετικής οδηγίας ελέγχονται δικαστικά και σίγουρα θα βρεθεί κάποιος μικρομέτοχος που θα προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια, θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, θα τινάξει στον αέρα αυτήν τη σύμβαση και θα βρεθείτε στο διπλάσιο υπόλογοι γιατί δεν θα έχετε εναλλακτικό σχέδιο διαφυγής και προστασίας των στρατηγικών συμφερόντων του Δημοσίου.

 

Έχετε υποχρέωση έστω και την ύστατη στιγμή να αποσύρετε αυτήν τη σύμβαση, να την επαναδιαπραγματευθείτε, να προστατεύσετε πραγματικά τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου και των μικρομετόχων, να ζητήσετε συγγνώμη από τη Βουλή γιατί την υποβάλατε σʼ αυτήν την ταλαιπωρία, γιατί επιδιώξατε να την καταστήσετε συνυπεύθυνη και συνένοχη.

Αυτό ούτως ή άλλως δεν είναι ένα ζήτημα που κλείνει σήμερα το βράδυ. Το ζήτημα μένει ανοικτό, η ευθύνη είναι τεράστια. Το ζήτημα αυτό δεν συνδέεται με μία επιχείρηση και το μέλλον της, αλλά συνδέεται με τη διαφάνεια, με τη λειτουργία των θεσμών, με το κράτος δικαίου, με τη νομιμότητα και κυρίως συνδέεται με τη μεγάλη ιδεολογική και πολιτική σύγκρουση που υπάρχει στην Αίθουσα αυτή για το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας στον τομέα της τηλεπικοινωνίας και των πληροφοριών.

Αποδεικνύετε με τις ενέργειές σας, με τις σκόπιμες πράξεις και παραλείψεις σας ότι δεν έχετε κανένα αναπτυξιακό σχέδιο. Διαχειρίζεστε υποθέσεις, τις διαχειρίζεστε εν κρυπτώ, τις διαχειρίζεστε παράνομα και πλήττετε τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου και της κοινωνίας. 

 

 

To Γραφείο Τύπου