Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/02/2005

Συνάντηση Αλαβάνου και Κουβέλη με το Προεδρείο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Φ. Κουβέλης συναντήθηκαν σήμερα με το Προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Αλ. Αλαβάνος και ο Φώτης Κουβέλης έκαναν δηλώσεις:

ΑΛ.ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Είχαμε μια πολύ χρήσιμη συνάντηση με τις ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων. Πιστεύουμε ότι γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια από την πλευρά τους για την εξυγίανση στα θέματα της δικαιοσύνης. Κάτι που δεν βλέπουμε δυστυχώς στον εκκλησιαστικό χώρο.

Νομίζουμε ότι η στάση ορισμένων δικαστών δεν πρέπει να θεωρείται κριτήριο για την αντιμετώπιση όλου του δικαστικού σώματος. Πολύ περισσότερο που είδαμε προτάσεις να λυθούν ζητήματα τα οποία δημιουργούν παθολογικά φαινόμενα στη δικαιοσύνη και έχουν σχέση με το σύστημα και τη διαδικασία λειτουργίας της απονομής δικαιοσύνης. Πολλές φορές ο πολίτης τα πληρώνει αυτά, περιμένοντας για χρόνια να γίνει η δίκη του.

Τέλος, από τη δικιά μας πλευρά θέσαμε ως ένα θέμα για διερεύνηση τις σχέσεις ορισμένων δικαστικών με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, με την μεγάλη εργοδοσία. Έχουμε δυστυχώς πολλές αποφάσεις δικαστηρίων που μόνιμα αντιμετωπίζουν ως παράνομες και καταχρηστικές όλες τις κινητοποιήσεις που κάνουν οι εργαζόμενοι. Έχουμε επίσης αρνητικές αποφάσεις δικαστηρίων σε σημαντικά ζητήματα, όπως είναι τα θέματα της υγιεινής και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Φ.ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Θεωρήσαμε πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι δικαστικές ενώσεις έχουν την πρωτοβουλία να συναντηθούν με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Αυτό μαρτυρά την επιλογή τους να συλλειτουργήσουν οι εξουσίες του πολιτεύματός μας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η θεσμική χαλάρωση η οποία αναδεικνύει και διαφθορά και παρανομία.

Εκτιμούμε ως πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι, πέρα από τα φαινόμενα διαφθοράς τα οποία δεν πρέπει να τα γενικεύουμε, υπάρχει το ζήτημα των συνθηκών απονομής της δικαιοσύνης. Αυτές οι συνθήκες οι οποίες είναι απαράδεκτες μπορούν να τροφοδοτούν, να υποθάλπουν και να εκτρέφουν παράνομες συμπεριφορές.

Επίσης, έχουμε την άποψη ότι τα όποια μέτρα ληφθούν για την ενίσχυση της δικαιοσύνης σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προσβάλουν τη λειτουργική ανεξαρτησία του δικαστή αλλά και το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων το οποίο εμείς θεωρούμε δημοκρατική κατάκτηση.

Από κει και πέρα, οι κύριοι δικαστές έθεσαν και ζητήματα που έχουν σχέση με ατομικές ελευθερίες, με ανθρώπινα δικαιώματα και είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε αναλυτικά για όλα αυτά.

To Γραφείο Τύπου