Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
28/01/2002

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΝ με την ηγεσία της Greenpeace για την Δημόσια Υγεία και την Προστασία του Καταναλωτή

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος και οι Θ.Μαργαρίτης, μέλος της Π.Γ. του κόμματος και Ν.Καίσαρης, συνεργάτης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας συναντήθηκαν σήμερα με την ηγεσία της GREENPEACE.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε δηλώσεις και απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Συζητήσαμε με την Greenpeace τα στοιχεία και τα δεδομένα που αναφέρονται στον τομέα της δημόσιας υγείας, της προστασίας του καταναλωτή, με αφορμή πολλά επίκαιρα γεγονότα, τα οποία για μια ακόμη φορά κατακλύζουν την πραγματικότητα. Με αφορμή και τον Οδηγό καταναλωτών, που εξέδωσε η Greenpeace προσφάτως.

Ο τομέας της δημόσιας υγείας είναι βασική προϋπόθεση για την εξασφάλιση των κοινωνιών μας. Είναι βασικός τομέας πολιτικής ευθύνης των κυβερνήσεων και σε αυτόν τον τομέα της δημόσιας υγείας κρίνεται η ποιότητα της ζωής. η ποιότητα της καθημερινότητας που αφορά το σύνολο των πολιτών.

Στην Ελλάδα οι ΄Ελληνες πολίτες είναι ευαισθητοποιημένοι, αντιδρούν σε φαινόμενα τα οποία δείχνουν ότι υπάρχει έλλειμμα στην προστασία της δημόσιας υγείας, ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στον ευρύτερο διατροφικό κύκλο. Τα διατροφικά σκάνδαλα έρχονται και θα ξανάρχονται δείχνοντας ότι δεν μαθαίνουμε τίποτε. Τα διατροφικά σκάνδαλα έρχονται και ξανάρχονται αποδεικνύοντας ότι δεν έχουμε συστηματικές υποδομές και διαδικασίες για την πρόληψή τους και για την αντιμετώπισή τους. Τα διατροφικά σκάνδαλα δείχνουν από μια άλλη πλευρά την προτεραιότητα που πρέπει να δώσουμε σε μιαν άλλη γεωργία, την προτεραιότητα που πρέπει να δώσουμε για μια στροφή στον αγροτικό τομέα, έτσι ώστε να μην έχουμε όλα αυτά τα οποία γεμίζουν με αναθυμιάσεις με διοξίνες, με τοξίνες, με μεταλλαγμένα προϊόντα, με μολυσμένο αέρα την καθημερινή μας ανάσα, την καθημερινή μας διαβίωση.

Η Greenpeace έχει κάνει πολύτιμη δουλειά. Εμείς θέλουμε να αξιοποιήσουμε τα δεδομένα των ερευνών της και θέλουμε σε συνεργασία μαζί της να αντιμετωπίσουμε κρίσιμα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα μπροστά μας. Είναι το πρόβλημα των τοξικών, με αφορμή και το περιστατικό της Κοζάνης, του κλοφέν. Είναι το πρόβλημα το ευρύτερο της διατροφής. Αλλά είναι και το σοβαρό πρόβλημα μιας στροφής στη γεωργία.

Τα ζητήματα αυτά απαιτούν ευρύτερη συνεννόηση και η δύναμη για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων είναι στα χέρια των πολιτών-καταναλωτών.

Ν.ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ (Greenpeace): Από τα μέσα της περασμένης βδομάδας μέχρι σήμερα όταν συνεννοηθήκαμε και συμφωνήσαμε για τη συνάντηση αυτή με τον Πρόεδρο του ΣΥΝ μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα και εμφανίζονται συνέχεια καινούργια θέματα τα οποία επιτείνουν την ανάγκη ενός αποτελεσματικού και γρήγορου κοινωνικού διαλόγου.

Ξεκινώντας από τα μεταλλαγμένες στις ζωοτροφές, συνεχίζοντας με τις διοξίνες από την Κοζάνη και φτάνοντας στα σημερινά διοξίνες και πάλι σε κοτόπουλα, δείχνει ότι, όπως είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος, δεν μαθαίνουμε. Τα προβλήματα τρέχουν πάρα πολύ γρήγορα. Η διατροφική αλυσίδα έχει γίνει πάρα πολύ περίπλοκη κι εμείς εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα πυροσβεστικά είτε στον αγροτικό τομέα είτε στο διατροφικό τομέα.

Δεν μπορεί η συζήτηση για την αγροτική πολιτική, η οποία απουσιάζει εδώ και δεκαετίες, να υποκαθίσταται με συζητήσεις για το αν ή όχι θα αποκλειστούν οι εθνικές. Δεν μπορεί οι μεγάλοι μονομάχοι, τα μεγάλα κόμματα να συζητάνε για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να κλείσουν οι εθνικές. Και σίγουρα το θέμα της αγροτικής οικονομίας, το θέμα της στρατηγικής για την αγροτική οικονομία, τα θέματα το τι καλλιέργειες θέλουμε, τι περιβάλλον θέλουμε, μια κι αυτή τη στιγμή η γεωργία.. είναι η μεγαλύτερη πληγή για το περιβάλλον είτε το θέλουμε είτε όχι, ο μεγαλύτερος καταναλωτής νερού κ.λπ. Είναι μία συζήτηση η οποία οφείλει να ξεπεράσει τα στενά κομματικά στεγανά. Είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να μείνει εκεί. Δεν μπορεί ο καθένας να κάθεται στο μετερίζι του και να πυροβολάει τον άλλον. Είναι κάτι το οποίο αφορά την οικονομία πολλών νομών της χώρας. Αφορά κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες. Αφορά το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού περιβάλλοντος και αν θέλετε αφορά και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον. ΄Η θα πρέπει να το δούμε σοβαρά ή θα τρέχουμε πίσω από προβλήματα είτε αυτά λέγονται διοξίνες σε κάποια κοτόπουλα εισαγωγής είτε διοξίνες ή αιματάλευρα σε κάποια ντόπια φαγητά είτε μεταλλαγμένα από δω και μεταλλαγμένα από κει. ΄Η θα πρέπει πραγματικά να αποκτήσουμε μία πολιτική, αλλιώς θα τρέχουμε από πίσω από τα γεγονότα, όπως κάναμε μέχρι σήμερα

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου