Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς
30/06/2011

Στήριξη του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην 48ωρη γενική απεργία στην Ελλάδα!

Η Ελλάδα  παρέλυσε  από την 48ωρη γενική απεργία, την 17η από την έγκριση πριν ένα χρόνο, των πρώτων μέτρων «εξόδου» από το τεράστιο χρέος των 350 δισ. ευρώ που συσσωρεύτηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο  βρίσκεται σε κίνδυνο χρεωκοπίας.

Η γενική απεργία συνέπεσε  με την ψηφοφορία στη Βουλή, της νέας δέσμης μέτρων που απαιτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε η Ελλάδα να πάρει νέο δάνειο. Τα συνδικάτα, οι προοδευτικές οργανώσεις, οι φοιτητές, οι "αγανακτισμένοι" και η πολιτική Αριστερά αποφάσισαν να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες τους και να οργανώσουν 48ωρη απεργία, απορρίπτοντας συνολικά τα μέτρα, που η κυβέρνηση υιοθετεί, ακολουθώντας τις συμβουλές και τις απειλές της Ε.Ε.

Οι νέες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, η αύξηση των φόρων για τους εργαζόμενους και το σχέδιο των ιδιωτικοποιήσεων, που, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης Παπανδρέου, θα αποφέρει 50 δις ευρώ στο κράτος, αποτελούν μέτρα που έχουν οδηγήσει σε μια πολύ ισχυρή λαϊκή αντίσταση, αφού ο λαός κουράστηκε να πληρώνει για μια κρίση που δεν δημιούργησε.

Συγκεκριμένα μέτρα:

- Μισθολογικές περικοπές: ? 2,2 δις.

- Περικοπές σε συντάξεις και άλλες δαπάνες για την κοινωνική ασφάλιση: ? 5 δισ.

- Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και των συνταξιούχων: ? 3 δις.

- Αύξηση των φόρων, οι περικοπές των κοινωνικών παροχών, η μείωση του φόρου των εργοδοτών και αυξήσεις σε τέλη κυκλοφορίας, μέχρι και ? 6 δις.

- Μαζική ιδιωτικοποίηση - πώληση των περιουσιακών στοιχείων τους κράτους: μέχρι ? 50 δις.

Το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς στηρίζει, για μια ακόμη φορά, τον ελληνικό λαό για την αποφασιστικότητά του να αντισταθεί κατά των βάρβαρων μέτρων, τον ΣΥΡΙΖΑ, τα συνδικάτα και όλους όσοι κινητοποιούνται υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματά τους.

Βρυξέλλες, 29/06/2011