Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
29/01/2002

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΝ με τη Διοίκηση της ΔΕΗ για το θέμα της διαρροής επικίνδυνων ουσιών στο ατύχημα στην Κοζάνη

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και οι Θ.Μαργαρίτης, μέλος της Π.Γ. και Ν.Καίσαρης, συνεργάτης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, συναντήθηκαν σήμερα με τη Διοίκηση της ΔΕΗ για να ενημερωθούν για τις εξελίξεις σε σχέση με τη διαρροή επικίνδυνων ουσιών στο ατύχημα στην Κοζάνη.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

Είχαμε μία ουσιαστική συζήτηση. Και ο κύριος Παπούλιας και ο κύριος Νέζης μας ενημέρωσαν για το σύνολο του σχεδιασμού τους και της δραστηριότητας της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ είναι ένας φορέας δημοσίου ενδιαφέροντος, στρατηγικής σημασίας. Είναι μια επιχείρηση που αποτελεί την καρδιά της εθνικής οικονομίας και κάθε αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας.

Με αυτή την έννοια λοιπόν, εμάς μας ενδιαφέρει να λειτουργεί ως δημοσίου ενδιαφέροντος επιχείρηση, με σύγχρονα επιχειρηματικά και επιχειρησιακά κριτήρια, έτσι ώστε να καλύπτει και τους τομείς της κοινωνικής ευθύνης και τις προτεραιότητες της εθνικής ενεργειακής πολιτικής, αλλά και τους τομείς της ανταγωνιστικής παρουσίας και αποτελεσματικότητας στην αγορά που διαμορφώνεται.

Εκείνο το οποίο επίσης μας απασχόλησε ήταν και η ανάγκη στην πορεία της η ΔΕΗ και στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της να έχει μια ουσιαστική, έντονη και πιο αποτελεσματική στροφή προς την οικολογική, περιβαλλοντική πλευρά. Το φυσικό, το πολιτισμικό, το ανθρώπινο περιβάλλον σε περιοχές όπου αναπτύσσονται οι δραστηριότητες μιας τόσο μεγάλης βιομηχανίας θα πρέπει να αποτελεί συστηματική παράμετρο του επιχειρησιακού σχεδίου της ΔΕΗ.

Τα ζητήματα που σχετίζονται με το ατύχημα που έγινε στην Κοζάνη τα συζητήσαμε με βάση τις απόψεις που και ο ΣΥΝ και η ΔΕΗ ανακοίνωσαν.

Ερώτηση Δημοσιογράφου: - ...Υπάρχει κίνδυνος για το κλοφέν;

Νομίζω ότι δεν πρέπει να υπάρχει πανικός. Δεν πρέπει να υπάρχει και εφησυχασμός. Είναι προβλήματα τα οποία πρέπει να τα αντιμετωπίζει και η πολιτεία και οι μεγάλες επιχειρήσεις με προληπτικά μέτρα και σωστή ενημέρωση αλλά και με μέτρα άμεσης παρέμβασης ώστε να αποκαθίστανται γρήγορα οι συνέπειες με τη μικρότερη δυνατή διακινδύνευση για το περιβάλλον και για τους ανθρώπους και για τη λειτουργία της ΔΕΗ.

Είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση και νομίζω ότι πάνω σ΄ αυτό πρέπει να υπάρξει ουσιαστική, ήρεμη και ψύχραιμη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Εκείνο που συζητήσαμε ήταν να συνυπολογιστούν και οι επιστημονικές και οι τεχνικές και οι οικολογικές, περιβαλλοντικές απόψεις που έχουν διατυπωθεί γύρω από την ανάγκη μιας ισόρροπης ανάπτυξης, η οποία θα εξασφαλίζει περιεχόμενο ζωής που δεν θα επιβαρύνει ούτε τους τόπους εγκατάστασης των βιομηχανιών, ούτε θα επιβραδύνει δραστηριότητες οι οποίες είναι αναγκαίες και απαραίτητες.

Θα πάω στην Κοζάνη μεθαύριο. Κι αυτό είναι μία κίνηση που θέλουμε να κάνουμε από την πλευρά του ΣΥΝ με δύο ορατούς στόχους. Πρώτον, ότι δεν υπάρχει ανάγκη πανικού και αναστάτωσης και δεύτερον ότι υπάρχει η ανάγκη συνυπολογισμού του περιβαλλοντικού και οικολογικού χαρακτήρα αυτών των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου