Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
03/07/2011

Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στον «ΑΘΗΝΑ 9.84»


-    Να ξεκινήσουμε με τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Μέχρι τις 15 Ιουλίου θα γίνει η εκταμίευση της 5ης δόσης. Τέθηκε, κατά τη γνώμη σας, ποτέ θέμα να μην πάρουμε τα χρήματα της 5ης δόσης;

Δεν υπήρξε ποτέ θέμα να μην πάρουμε την 5η δόση. Η απειλή ότι αν δεν πέρναγε το Μεσοπρόθεσμο η Ελλάδα θα πήγαινε σε στάση πληρωμών, ήταν ένας ωμός εκβιασμός που απείχε όμως πολύ από την πραγματικότητα. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να το αντιμετωπίσει πρώτα και κύρια η ίδια η Γερμανία, η οποία απειλούσε, δηλαδή η ίδια η ευρωζώνη και δευτερευόντως η Ελλάδα. Συνεπώς, εμείς από την πρώτη στιγμή εκτιμήσαμε ότι πρόκειται για έναν εκβιασμό που δεν θα υλοποιηθεί. Και, βεβαίως, αυτό που φανέρωσε ότι ο εκβιασμός αυτός ήταν ψεύτικος ήταν το γεγονός ότι όσο δεν είχαμε στην Ελλάδα πρωθυπουργό, δηλαδή τις μέρες εκείνες όπου ο κ. Παπανδρέου συζητούσε με τον κ. Σαμαρά την πιθανότητα δημιουργίας συγκυβέρνησης συνεργασίας και άρα υπήρχε μια πολιτική αστάθεια στη χώρα, έσπευσε ο εκπρόσωπος του κ. Όλι Ρεν να διαβεβαιώσει ότι η 5η δόση θα δοθεί κανονικά. Βεβαίως, αυτός το έκανε για δικούς του λόγους. Για να καθησυχάσει τις αγορές. Όμως, φανέρωσε άθελά του τον ωμό αυτό εκβιασμό απέναντι όχι στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά στους Έλληνες πολίτες. Διότι ο εκβιασμός τελικά ήταν απέναντι στους πολίτες.

Είναι φανερό ότι η πιθανότητα χρεοστασίου της Ελλάδας, η οποία φυσικά δεν είναι καθόλου θετική και κανείς δεν συζητά ότι θα είναι ένα θετικό ενδεχόμενο, θα δημιουργούσε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα στους πιστωτές μας διότι θα είχαν να αντιμετωπίσουν μια διογκούμενη κρίση και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρά στην ίδια την Ελλάδα, η οποία ούτως ή άλλως δεν λύνει το πρόβλημα και περνάει πολύ δύσκολα.  

-    Το γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποφάσισαν  τη διαμόρφωση του νέου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας πριν από τα μέσα Σεπτεμβρίου και δεν συζήτησαν ουσιαστικά για νέο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Συζήτησαν για την 5η δόση. Αυτό σημαίνει ότι αργότερα θα έχουμε και νέες πιέσεις όσο οδεύομε προς τον Σεπτέμβριο;

Όσο περνάμε αυτό το μαρτύριο της σταγόνας, θα βλέπουμε διαρκώς το ίδιο έργο και θα είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Όμως, το πιο δυσάρεστο είναι το εξής. Αυτές τις μέρες σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει ανοίξει μια πολύ μεγάλη συζήτηση για την διαδικασία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη συζήτηση, υπάρχουν αντιρρήσεις από την πλευρά των Γερμανών, υπάρχουν αντιρρήσεις από την πλευρά πιστωτικών οίκων και το ερώτημα είναι η Ελλάδα που βρίσκεται σε αυτήν τη συζήτηση; Η ελληνική κυβέρνηση που βρίσκεται;

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται μονάχα για να υλοποιεί κάτω από εκβιαστικά διλλήματα. Δεν άκουσα τον κ. Βενιζέλο να έρθει στη Βουλή και να μας ενημερώσει ή να βγει και να πει ότι εμείς διεκδικούμε αυτό το σχέδιο ή ότι εμείς είμαστε θετικοί ή αρνητικοί στο άλλο σχέδιο. Εδώ συζητείται το μέλλον της χώρας, διότι περί αυτού πρόκειται με την Ελλάδα απούσα, ερήμην των καθʼ ύλην ενδιαφερομένων. Αυτό είναι το πιο δυσάρεστο και όχι ότι στο Eurogroup και μάλιστα μέσα από μια διαδικασία τηλεδιάσκεψης συζητήθηκε και εγκρίθηκε η 5η δόση. Το δυσάρεστο είναι ότι ο υπουργός των Οικονομικών, δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή η Ελλάδα είναι απούσα από την πιο σοβαρή συζήτηση που αφορά το μέλλον της χώρας.

-    Η αυξανόμενη κοινωνική πίεση μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα;

Είναι η μόνη που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Ο μόνος εγγυητής της σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας είναι ο ίδιος ο λαός. Και αυτό διότι δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι η πίεση του λαού μπορεί να δημιουργήσει αντίρροπες πιέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι εκβιασμοί και οι πιέσεις θα πάρουν άλλη φορά και αντί από έξω προς τα μέσα, να γίνουν από μέσα προς τα έξω. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στις 15 Ιουνίου η 5η δόση ήταν δεδομένη, διότι ο κόσμος ήταν στους δρόμους και ήταν αυτός που δημιούργησε την πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα, δηλαδή ο λαός. Δεν του ήρθε ξαφνικά του κ. Παπανδρέου να παραιτηθεί. Η παρουσία του κόσμου είναι αυτή η οποία δημιούργησε τις πιέσεις στους πιστωτές. Οι πιστωτές αυτό που θέλουν είναι να πάρουν τα λεφτά τους και θέλουν να τα πάρουν και με το παραπάνω. Συνεπώς, αυτό που τους τρομάζει είναι η πιθανότητα μιας χρεοκοπίας ή ατάκτου χρεοστασίου που θα δημιουργήσει καταστάσεις πανικού στις αγορές σε όλη την Ευρώπη και πιθανώς θα στοιχίσει τελικά στην Γερμανία, που είναι ηγέτιδα δύναμη, πάνω από 1τρις για να πρέπει να πληρώσει όχι  μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, ενδεχομένως και την Ιταλία όπου βρίσκεται στην άκρη του γκρεμού. 

Αυτό που έχουν αποφασίσει να κάνουν είναι να μας οδηγήσουν τελικά σε μια διαδικασία ελεγχόμενης πτώχευσης, ώστε να μην προκαλέσει σε όλες αυτές τις χώρες μαζί μια διαδικασία χρεοκοπίας. Με από αυτή τη διαδικασία, οδηγώντας μας δηλαδή στην πτώχευση, θέλουν να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα. Στην παρούσα στιγμή αυτό που μπορούν να κερδίσουν είναι ο δημόσιος πλούτος της χώρας. Βγάζουμε στο σφυρί το δημόσιο πλούτο της χώρας, θα πέσουν σαν τα κοράκια πάνω του για να εκμεταλλευτούν τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ, τον ΟΠΑΠ. Αυτό ακριβώς συμβαίνει. Μας οδηγούν στη χρεοκοπία και ταυτόχρονα θέλουν να κερδίζουν και να πάρουν κοψοχρονιά και το δημόσιο πλούτο.

-    Το υπάρχον πολιτικό σκηνικό μπορεί να διαχειριστεί αυτήν την κατάσταση;

Είναι φανερό ότι οι σημερινοί συσχετισμοί δύναμης δεν αντικατοπτρίζουν τη λαϊκή βούληση. Σήμερα η Βουλή έχει συσχετισμούς που δημιουργήθηκαν πριν από 2 χρόνια με τελείως διαφορετικές συνθήκες και τελείως διαφορετικές πολιτικές υποσχέσεις από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και αυτή τη στιγμή η πλειοψηφία της Βουλής είναι μια λαϊκή μειοψηφία. Υπάρχει μια κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα, αλλά και αντιστρόφως στο πολιτικό σύστημα οι κυρίαρχες δυνάμεις τους επίσης δεν εμπιστεύονται τους πολίτες. Αν αυτή τη στιγμή γινόταν ένα δημοψήφισμα, αντί να ψηφίζουμε στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο, θα έπαιρνε 90% και πάνω το όχι. Άρα, λοιπόν, γιατί δεν εμπιστευόμαστε τους πολίτες που λένε όχι σε αυτά τα μέτρα.  Γιατί οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις θεωρούν ότι αυτοί ξέρουν καλύτερα ενώ οι πολίτες δεν ξέρουν. Ότι ξέρουν οι ειδικοί και δεν εμπιστεύονται την κρίση ή το ένστικτο του λαού. Πράγματι, μπορεί όλοι να μην γνωρίζουν οικονομικά αλλά αυτός ο λαός έχει αλάνθαστο ένστικτο και καταλαβαίνει ότι με αυτά τα μέτρα και αυτή την πολιτική οδηγούμαστε ντουγρού στη χρεοκοπία.

-    Η λύση είναι εκλογές;

Οι εκλογές θα μπορούσαν να αποτελέσουν λύση στο βαθμό που θα αναδιατάξουν πλήρως τους συσχετισμούς και θα οδηγήσουν σε θετικές ανατροπές. Βεβαίως, αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Πρέπει να καταγράψουν και αυτό που σήμερα καταγράφεται ως κοινωνική πλειοψηφία ώστε να αποτυπωθεί και σε μια πολιτική πλειοψηφία. Εμείς μιλάμε για την ανάγκη ενός νέου συνασπισμού εξουσίας που θα εκφράζει κοινωνικά συμφέροντα δηλαδή όλους όσους σήμερα είναι στην απʼ έξω, τους αδύναμους, τους άνεργους, τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες και όλους αυτούς που σήμερα βλέπουν τους κόπους τους και το μέλλον τους να διαγράφεται δυσοίωνο. Οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να συγκροτήσουν αυτό το συνασπισμό εξουσίας. Λέμε ότι η αριστερά πρέπει να έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την προοπτική, αλλά ελπίζουμε και προσδοκούμε και σε αναδιάταξη και στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Θεωρούμε ότι το ΠΑΣΟΚ που γνωρίσαμε δεν υπάρχει πια. Το νέο ΠΑΣΟΚ, που είναι αγκαλιά με τον κ.Καρατζαφέρη και την κ. Μπακογιάννη, δεν μπορεί πια να εκφράσει και να στεγάσει όλους εκείνους τους απλούς αγωνιστές αλλά και όλες εκείνες τις κοινωνικές δυνάμεις που εξέφραζε στο παρελθόν και αυτός ο κόσμος θα αναζητήσει αλλού έκφραση. Δε λέω ότι κατά ανάγκη θα πρέπει να έρθουν στην αριστερά, αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να συναντηθούμε μαζί με αυτό τον κόσμο στο πλαίσιο ενός νέου συνασπισμού πολιτικού και κοινωνικού.

-    Θα ήθελα να αναφερθούμε στα τελευταία γεγονότα στην Αθήνα. Εσείς την Παρασκευή καταθέσατε και μηνυτήρια αναφορά κατά αστυνομικών οργάνων. Το διαδίκτυο έχει κατακλυστεί από φωτογραφίες, βίντεο, σκηνές αστυνομικής βίας. Υπήρξε και μια δήλωση του αρχηγού της ΕΛΑΣ.….Είναι γεγονός ότι δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τέτοιου είδους σκηνές. 

Η διαφορά είναι ότι πλέον με την τεχνολογία είναι πολύ εύκολο να αποτυπωθούν αυτές οι σκηνές γιατί ο καθένας μας διαθέτει ένα κινητό που έχει τη δυνατότητα βιντεοσκόπησης. Και είναι πολύ εύκολο να εξακριβωθούν και οι φυσικοί αυτουργοί. Θα αντιστρέψω αυτό το οποίο είπε το στέλεχος της αστυνομίας, λέγοντας ότι η πιθανή αδράνεια της δικαιοσύνης και μη απόδοση ευθυνών είναι μια εξέλιξη που θα προσβάλλει το σύνολο των δυνάμεων της ΕΛΑΣ. Αυτοί που διέπραξαν και την παράβαση καθήκοντος και την απρόκλητη βία, αλλά και την συνεργασία με δυνάμει του παρακράτους, δεν είναι το σύνολο των δυνάμεων της αστυνομίας. Είναι κάποιοι λίγοι, οι οποίοι όμως λειτουργούν κατʼ εντολήν της φυσικής τους ηγεσίας και προσβάλλουν το σύνολο του Σώματος. Ελπίζουμε στην εξακρίβωση των φυσικών αυτουργών και στην άμεση άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον τους, ώστε και το σύνολο του Σώματος να εξαγνιστεί.  Όπως, επίσης, ελπίζουμε επιτέλους η φυσική ηγεσία να αναλάβει τις ευθύνες της ή και να της αποδοθούν από τη δικαιοσύνη πιθανές ευθύνες και ποινικές για όσα εγκληματικά συνέβησαν τις προηγούμενες μέρες στο κέντρο της Αθήνας. Διότι, τέτοιο πογκρόμ απρόκλητης βίας είχαμε να δούμε από άλλες εποχές. Το να επιτίθεται κανείς σε καθήμενους θαμώνες εστιατορίων με οβίδες κρότου λάμψης, είναι ανήκουστο και δεν έχει ξανασυμβεί. Περιμένουμε να δούμε πως θα δράση η δικαιοσύνη και πήγαμε εκεί ελπίζοντας ότι κάποιοι θεσμοί επιτέλους σε αυτή την ταλαιπωρημένη δημοκρατία θα λειτουργούν κανονικά. Θα πράξουμε οτιδήποτε περνάει από το χέρι μας, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημοκρατική νομιμότητα και τα δημοκρατικά δικαιώματα. Όλα όσα ζήσαμε ήταν σκηνές και εικόνες εκτροπής. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι θα έχει αποτέλεσμα η προσπάθειά μας, διότι ο πολίτης πρέπει να έχει την ασφάλεια και την αίσθηση ότι μπορεί να περπατάει ελεύθερος σε αυτή τη χώρα χωρίς να φοβάται την άσκηση βίας από οποιοδήποτε και κυρίως από το ίδιο το κράτος.

-    Καλά όλα αυτά που λέτε αλλά ότι έχουμε επιτρέψει χρόνια τώρα σε 150, 200 άτομα να κάνουν ό,τι θέλουν δεν είναι και δική μας ευθύνη ως κοινωνία και ως πολιτεία;   

Την ευθύνη πρέπει να αναλάβουμε όλοι, αλλά πρέπει να καταλάβουμε το εξής. Είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους πολίτες να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τη δράση μεμονωμένων ομάδων όταν αυτή η δράση είναι συντονισμένη και μάλιστα έχει την ανοχή και τη συνέργεια των δυνάμεων που έχουν σα στόχο την αποκατάσταση της τάξης. Διότι, είναι αλλιώς μια ομάδα 200 ή 100 να απομονώνεται από το πλήθος των διαδηλωτών και είναι αλλιώς αυτές οι ομάδες να είναι ομάδες των 10 ή των 20 και ταυτόχρονα συνεργαζόμενοι με τις αστυνομικές δυνάμεις που καταφέρονται εναντίον του πλήθους. Γιατί αυτό είδαμε και είναι φανερό. Επειδή, το τελευταίο διάστημα έχει γίνει πολύ κουβέντα για το αν οι διαδηλωτές ήθελαν να δημιουργήσουν τα επεισόδια ή ήθελαν να μπουν στη Βουλή, σας επισημαίνω κάποιες από τις αναφορές που έγιναν στα ίδια τα έντυπα ακροδεξιών ομάδων και οργανώσεων, οι οποίες καταγγέλλουν τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ που εμπόδισαν τους αγανακτισμένους πολίτες και εννοούν τους οπαδούς της ακροδεξιάς να εισβάλλουν στο κοινοβούλιο και να διακόψουν τη διαδικασία. Αν συνειδητοποιήσουμε ότι αυτοί που ήθελαν να εισβάλλουν στο κοινοβούλιο και να διακόψουν τη διαδικασία και εμποδίστηκαν από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ και μʼ αυτό εννοούν το πλήθος γιατί δεν ήταν όλοι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Ήταν απλοί δημοκρατικοί πολίτες που ήθελαν να εκφράσουν την αγανάκτησή τους στα μέτρα, αλλά όχι να προβούν σε βίαιες πράξεις.  Αν το συνειδητοποιήσουμε ότι αυτοί που ήθελαν να μπουν στο κοινοβούλιο ήταν, όπως δείχνουν τα βίντεο, σε συνεργασία με τις δυνάμεις της αστυνομίας, τότε καταλαβαίνουμε και ποιο ήταν το σχέδιο. Το σχέδιο ήταν να προκληθεί η αίσθηση ότι το πλήθος ήθελε να μπει στο κοινοβούλιο και οι δυνάμεις της αστυνομίας να τους καταστείλουν, έχοντας απόλυτη αφορμή. Και αν συλλάβουμε αυτό το σχέδιο και δούμε και τι είπε ο κ. Παπουτσής την επόμενη μέρα, όπου ούτε λίγο ή πολύ βγήκε και είπε ότι κάποιοι ήθελαν να μπούνε και διαλύσουν τη διαδικασία διότι παίζονται πολλά χρήματα από τα CDs και είναι πολλά τα λεφτά. Αυτό το σενάριο ήταν έτοιμο. Το σενάριο της εκτροπής ήταν έτοιμο και κάποιοι σκηνοθέτες στο σενάριο που είχε φτιάξει ο σεναριογράφος  έπρεπε να το σκηνοθετήσουν και βγάλουν μια ωραία ταινία πιστευτή για τον ελληνικό λαό ώστε να μην  μπορέσει ποτέ ξανά να βγει κανένας στο δρόμο να διαδηλώσει, να διαμαρτυρηθεί για αυτά τα σκληρά μέτρα που έρχονται να μας επιβάλλουν.

-    Έχουμε τον Στολίσκο για τη Γάζα και έχει απαγορευτεί ο απόπλους…..Θα ήθελα ένα σχόλιο για αυτή την εξέλιξη.

Φαίνεται τελικά ότι η χώρα και η ελληνική κυβέρνηση είναι σε αγαστή συνεργασία με το κράτος του Ισραήλ και συμβάλλει και η Ελλάδα στον αποκλεισμό της Γάζας κάτι το οποίο είναι πρωτοφανές. Όλοι αντιλαμβάνονται τη δυσκολία, το θάρρος, την αυτοθυσία που έχουν αυτοί οι άνθρωποι, οι ακτιβιστές που επιλέγουν ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα, τη στιγμή που ξέρουμε ότι το κράτος του Ισραήλ αντιμετωπίζει με δολοφονικό τρόπο, όπως έκανε και πριν ένα χρόνο, τις αποστολές. Αυτό, όμως, που δεν περίμενε κανείς είναι η ελληνική κυβέρνηση να λειτουργεί ως άμεσος συνεργάτης του κράτους του Ισραήλ, προκειμένου να το προστατεύσει και από τη δύσκολη θέση να επέμβει το ίδιο. Αυτές είναι αλλαγές στην εξωτερικής μας πολιτική που είναι κοσμογονικού χαρακτήρα. Η Ελλάδα ήταν πάντα  μια χώρα σύμμαχος του αραβικού κόσμου και ιδίως των παλαιστινίων που διεκδικούν το δίκιο τους. Δυστυχώς, χωρίς να τα καταλάβουμε και χωρίς να υπάρξει καμιά συλλογική διαδικασία που να εγκρίνει αυτήν την  αλλαγή και χωρίς να έχει συζητηθεί στη Βουλή, χωρίς να υπάρξει μια ουσιαστική ενημέρωση και συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, βλέπουμε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει την απόφαση να αλλάξει ρότα 180ο και από εκεί που ήταν μια χώρα φιλική προς τον αραβικό κόσμο σήμερα γινόμαστε μια χώρα εχθρική προς τον αραβικό κόσμο και ιδιαίτερα φιλική προς το Ισραήλ. Δεν αντιλαμβάνομαι και ποια είναι τα ανταλλάγματα αυτής της πολιτικής. Το μόνο που έχουμε να δεχθούμε από αυτήν την αλλαγή είναι την πιθανότητα να είμαστε και εμείς ως χώρα στόχος επιθέσεων της οργής του αραβικού κόσμου απέναντι σʼ αυτόν τον αποκλεισμό. Ειλικρινά, ντρέπομαι ως Έλληνας που η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει σε έναν απάνθρωπο αποκλεισμό, όπως είναι αυτός της Γάζας. Διαμαρτύρομαι εντόνως γιατί για άλλη μια φορά παραβιάζεται η νομιμότητα. Αυτά τα πλοία είχαν όλα τα δικαιολογητικά έγγραφα και όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να αποπλεύσουν. Υπάρχουν διεθνείς κανόνες ναυσιπλοΐας και καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. 

    ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ   03/07/2011

To Γραφείο Τύπου