Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
31/01/2002

Επίσκεψη στην Κοζάνη και περιοδεία στον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ και συνεργάτης της Κ.Ο.

Επίσκεψη στην Κοζάνη και περιοδεία στον Σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Αγ. Δημητρίου πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, και ο Νίκος Καίσαρης, συνεργάτης της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ ενημερώθηκε από τον Νομάρχη Κοζάνης, κ.Μητλιάγκα για τα δεδομένα του βιομηχανικού ατυχήματος και τις συνέπειες και από τον διευθυντή του Σταθμού Αγ. Δημητρίου για όλα τα στοιχεία, την έκρηξη, την πυρκαγιά, την καταστροφή που επακολούθησε και τα μέτρα αποκατάστασης.

Με συνοδεία τον Διευθυντή του Σταθμού πήγε στο σημείο της έκρηξης και της καταστροφής, συνομίλησε με τους εργαζόμενους, που ασχολούνται στην αποκατάσταση της, και ενημερώθηκε διεξοδικά για τα μέτρα ασφαλείας που τηρούνται σήμερα.

Σε Συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε:

Για τη Σύνοδο του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ στο Πόρτο Αλέγκρε

Θα ήθελα να ξεκινήσω από ένα γεγονός παγκόσμιας αξίας και οικουμενικής δυναμικής, που συντελείται σήμερα:

Σήμερα ξεκινά στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης. Πρόκειται για ένα γεγονός με τεράστια σημασία.

Το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ είναι πια μια πραγματικότητα που σιγά-σιγά διαμορφώνει νέες συνθήκες και κυρίως νέες δυνατότητες.

Ο ΣΥΝ μετέχει ενεργά στις εργασίες του Φόρουμ, όπως επίσης πρωταγωνιστεί για την ανάπτυξη όλων αυτών των πρωτοβουλιών και στην Ελλάδα. Στο Πόρτο Αλέγκρε βρίσκεται ήδη αντιπροσωπεία του ΣΥΝ με τον Χριστόφορο Παπαδόπουλο και τη Νατάσσα Θεοδωρακοπούλου, μέλη της Π. Γ., και τον Ευρωβουλευτή Μιχ. Παπαγιαννάκη. Επίσης βρίσκεται εκεί αντιπροσωπεία της Εταιρείας Πολιτικού Προβληματισμού του ΣΥΝ, "Ν. Πουλαντζάς" αποτελούμενη από τους καθηγητές Κ. Βεργόπουλο, Χ. Γκολέμη και Γ. Σταθάκη.

Με την επιστροφή της αντιπροσωπείας από το Πόρτο Αλέγκρε θα πάρουμε πρωτοβουλίες για να μεταφερθεί και στην Ελλάδα ο προβληματισμός του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ και για να οργανωθούν παντού ενημερωτικές συζητήσεις καθώς και άλλες πρωτοβουλίες που θα ακολουθήσουν.

Όλοι λέμε ότι δεν πρέπει οι λαοί να υποστούν αυτήν την οδυνηρή διαδικασία που υφίσταται η Αργεντινή που καταρρέει. Όλοι λέμε ότι δεν πρέπει ο 21ος αιώνας να κακοποιείται και να ταλαιπωρείται στον φαύλο κύκλο της βίας με τις τρομοκρατικές επιθέσεις και τους πολέμους, οι οποίοι τώρα άρχισαν κατά τον κ. Μπους και πρόκειται να επεκτείνονται κατά τις δικές του αποφάσεις. Ελπίδα για να μην συμβούν αυτά τα πράγματα είναι το Κοινωνικό Κίνημα, είναι το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, είναι τα νέα κοινωνικά κινήματα που ξεκίνησαν από το Σιάτλ, από τη Γένοβα, από το Πόρτο Αλέγκρε, από την Πράγα και τη Σουηδία και είναι πια σήμερα ένα παγκόσμιο γεγονός με ιστορική εμβέλεια.

Για την έκρηξη στο εργοστάσιο της ΔΕΗ και τις συνέπειες

Ενημερώθηκα από τον κ. Νομάρχη, πήγα στη μονάδα Αγ. Δημητρίου, μπήκα στον τόπο του ατυχήματος, εκεί που συντελέστηκε η καταστροφή, έχω ενημερωθεί από τη Διοίκηση της ΔΕΗ, έχω επισκεφθεί και ενημερωθεί από την Greenpeace στην Αθήνα, έχω συγκεντρώσει υλικό από το Ευρωκοινοβούλιο και την Ελληνική Βουλή.

Είναι ανάγκη, λοιπόν, να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Έχουμε ένα σοβαρό βιομηχανικό ατύχημα στο οποίο καταστράφηκαν επικίνδυνες χημικές και τοξικές ουσίες και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ως τέτοιο. Δεν έχουν θέση απόψεις οι οποίες λένε: αποφύγαμε τα χειρότερα, ότι έγινε έγινε και από κει και πέρα ας υποβαθμίσουμε ή ας περιορίσουμε τα πράγματα. Δεν έχουν θέση επίσης απόψεις, οι οποίες εύκολα παρασύρονται από πανικόβλητες αντιδράσεις, από παραλυτικές ανησυχίες. Χρειάζεται με ρεαλισμό και υπευθυνότητα να σταθούμε απέναντι στο σοβαρό αυτό πρόβλημα, να επισημάνουμε τις πλευρές του. Χρειαζόμαστε συστηματική, σύγχρονη, σχεδιασμένη πολιτική για την αντιμετώπιση των σοβαρών βιομηχανικών ατυχημάτων τόσο στον τομέα του προβλήματος και της ενημέρωσης, τόσο στον τομέα της αποτροπής και των μέτρων ασφαλείας όσο και στον τομέα του περιορισμού των ζημιών και των συνεπειών όπως και της γρήγορης επανόρθωσης των καταστροφών. Χρειάζεται να τηρούνται με σχολαστική ακρίβεια όλες οι νομοθετικές προβλέψεις και οι κανονιστικές οδηγίες τόσο των ευρωπαϊκών, όσο και των ελληνικών αρχών.

Κυρίως χρειάζεται να υπάρχει πλήρης ενημέρωση του κόσμου και ετοιμότητα προκειμένου να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι και να περιορίζονται οι ενδεχόμενες επικίνδυνες καταστάσεις. Το ατύχημα δείχνει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα διαχείρισης των επικίνδυνων τοξικών και χημικών στη χώρα μας.

Αναφέρομαι ιδιαίτερα στα τοξικά.

Είναι ανάγκη, λοιπόν, να ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους και εμείς αυτό επιδιώκουμε με την παρέμβασή μας.

Η επίσκεψή μας εδώ θέλει να δείξει ότι δεν χρειάζεται πανικός και αναστάτωση και από την άλλη πλευρά ότι χρειάζεται συστηματική αντιμετώπιση του προβλήματος και έλεγχος όλων των προβλεπομένων διαδικασιών για την πλήρη καταγραφή των συνεπειών, για την επισήμανση των οποιωνδήποτε προβλημάτων έχουν δημιουργηθεί.

Ένας αποφασιστικός παράγοντας για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι βιομηχανικών ατυχημάτων από επικίνδυνα τοξικά είναι να απομακρυνθούν οι επικίνδυνες ουσίες και υλικά. Έπρεπε να έχουν απομακρυνθεί. Ήταν γνωστό ότι υπήρχαν, έπρεπε να είχαν απομακρυνθεί. Πρέπει να απομακρυνθούν αμέσως, στο συντομότερο δυνατό χρονικό περιθώριο, το απολύτως απαραίτητο από τεχνικής πλευράς. Δεν επιτρέπεται να λέμε "κατά τις οδηγίες μέχρι το 2010" και βλέπουμε. Τώρα πρέπει να απομακρυνθούν διότι τα τοξικά που καταστράφηκαν, η πυρκαγιά που επακολούθησε, οι διοξίνες που απελευθερώθηκαν, όλα αυτά ανήκουν στην "βρώμική δωδεκάδα" των επικίνδυνων τοξικών, για τα οποία υπάρχει σαφής κοινοτική οδηγία.

Εμείς συντασσόμαστε με το αίτημα των φορέων της περιοχής, με το αίτημα των κατοίκων της περιοχής, των οικολογικών ενώσεων και της οικολογικής ομάδας Κοζάνης, που ζητούν δημόσια δέσμευση για την άμεση απομάκρυνση των τοξικών το ταχύτερο δυνατό.

Δεν μας βρίσκει σύμφωνους αυτό που ακούσαμε ότι σχεδιάζεται η σταδιακή τους απομάκρυνση σε ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι το 2010.

Επίσης ζητάμε να ενημερωθούν επακριβώς οι φορείς της Τ.Α. , η Νομαρχία και ο Δήμος για τη θέση, την ποσότητα, το είδος των αποθηκευμένων τοξικών ουσιών καθώς και για τα πρόσθετα μέτρα προστασίας που πρέπει να ληφθούν, έως όπου αποσυρθούν.

Η προστασία της δημόσιας Υγείας, η προστασία της ανθρώπινης ζωής, η προστασία του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος θα πρέπει να αποτελούν ουσιαστικό περιεχόμενο κάθε οικονομικού και αναπτυξιακού σχεδιασμού. Η ισόρροπη ανάπτυξη, η αξιοβίωτη ανάπτυξη, η ποιότητα της ζωής, η προστασία της Δημόσιας Υγείας και η διαφύλαξη των δημόσιων αγαθών του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος επιβάλλουν τον συνυπολογισμό όλων αυτών των συλλογικών αγαθών σε κάθε οικονομικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό, σε κάθε δραστηριότητα ή εγκατάσταση βιομηχανικής, παραγωγικής μονάδας.

Η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ πρέπει να αντιληφθούν ότι είναι η ώρα των μεγάλων και δραστικών αποφάσεων. Το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, παραγωγικό, χρηματιστηριακό. Το πρόβλημα είναι κοινωνικό, πολιτικό, ηθικό. Δεν θέλουμε από την μια να βιώνουμε τις συνέπειες ενός βιομηχανικού ατυχήματος και από την άλλη να βιώνουμε τις πρόσθετες αρνητικές συνέπειες από "πολιτικά" ατυχήματα του τύπου της υποβάθμισης των συμβάντων και του περιορισμού της ενημέρωσης.

Στην Μονάδα είχα την ευκαιρία να δω εργαζόμενους, που δουλεύουν στις εστίες της καταστροφής για την αποκατάσταση των συνεπειών. Επισκέφθηκα επίσης την Πυροσβεστική Υπηρεσία για να πω ενώπιον της κοινής γνώμης μέσα από την δική σας ενημέρωση ότι χάρη στην αυτοθυσία, την διορατικότητα και την τολμηρή παρέμβαση πυροσβεστών και εργαζομένων περιορίστηκαν απρόβλεπτες, ανυπολόγιστες και μη ανατάξιμες, ενδεχομένως καταστρεπτικές συνέπειες.

Αξίζει να επισημάνουμε την συμβολή των εργαζομένων και των πυροσβεστών στην αντιμετώπιση αυτού του συμβάντος.

Από κει και πέρα μην εκφυλιστεί το όλο πρόβλημα σε μια απέραντη συζήτηση περί τα τεχνικά του προβλήματος, γιατί η επιστημονική και η τεχνική διακρίβωση του συμβάντος είναι αυτή που περιέγραψα. Πρόκειται για βιομηχανικό ατύχημα στο οποίο καταστράφηκαν επικίνδυνα τοξικά και σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Για το Αγροτικό και τις κινητοποιήσεις

Υπάρχουν ορισμένα βασικά και κρίσιμα ερωτήματα:

Αυτές τις απαντήσεις οφείλει να τις δώσει πρώτα από όλα η κυβέρνηση, η οποία για μια ακόμη φορά περιορίζει το ρόλο της στην εξαγγελία υποσχέσεων για το μέλλον.

Ένα άλλο ερώτημα είναι:
Γιατί είκοσι χρόνια μετά από την ένταξη στην ΕΟΚ παραμένουν αναλλοίωτες οι ίδιες διαπιστώσεις: ο μικρός κλήρος, το αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο, ο απληροφόρητος αγρότης, το υψηλό κόστος, η έλλειψη πρόσβασης στις νέες τεχνολογίες, η μη ένταξη των αγροτών στα νέα δεδομένα της αγοράς;

Ένα τρίτο ερώτημα είναι:
Γιατί οι επενδύσεις στον αγροτικό τομέα μειώνονται κάθε χρόνο, γιατί ο Έλληνας αγρότης είναι ο μόνος στην Ε.Ε. δίχως επιχειρηματικές και οργανωτικές δομές που θα του εξασφαλίζουν ποιοτική παραγωγή και εξαγωγικό προσανατολισμό για προϊόντα με συγκριτικά πλεονεκτήματα, γιατί δεν ενισχύονται οι διαρθρωτικές αλλαγές και η ολοκλήρωση των υποδομών για ποιοτική στροφή στην οικολογική γεωργία και κτηνοτροφία;

Τέλος, γιατί δεν εφαρμόζεται το Μητρώο Αγροτών ως εργαλείο άσκησης αγροτικής πολιτικής στην χώρα μας αλλά παραμένει επτασφράγιστο στα ντουλάπια του Υπ. Γεωργίας, με αποτέλεσμα κάθε χρόνος που περνάει να το κάνει ανεπίκαιρο και να χρειάζονται πρόσθετα κονδύλια για την επικαιροποίησή του;

Χρειάζεται, λοιπόν, να υπάρξει ευαισθησία για τους αγρότες και αν κάποιος πρέπει δραστικά να αλλάξει τη στάση του για τον αγροτικό τομέα, αυτός είναι η κυβέρνηση.

Οι αγρότες οδηγούνται στην απόγνωση και παραμένουν αβοήθητοι, τα προβλήματα τους επανέρχονται στο ίδιο σημείο που είχαν αφεθεί τα προηγούμενα χρόνια, αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν μαθαίνει τίποτα και δεν είναι αποφασισμένη να κάνει τίποτα για την επίλυση των αγροτικών προβλημάτων .

Θέλω να επισημάνω ότι αν η κυβέρνηση συνεχίσει την ίδια πολιτική στον αγροτικό τομέα, τότε σύντομα θα διευρυνθεί το αγροτικό πρόβλημα και θα αναδείξει τις αρνητικές περιβαλλοντικές, δημογραφικές και δημοσιονομικές πλευρές του όχι μόνο για την αγροτική οικονομία αλλά για ολόκληρη την χώρα.

Γι' αυτό και χρειάζεται μακροπρόθεσμος σχεδιασμός αγροτικής πολιτικής για την χώρα μας ώστε να αντιμετωπιστούν οι σημερινές πιέσεις του ανταγωνιστικού περιβάλλοντος στα πλαίσια της κοινής αγροτικής πολιτικής αλλά και η προοπτική ακόμα δυσμενέστερων πιέσεων στην αναμενόμενη διεύρυνση των κρατών με μεγάλο αγροτικό τομέα και ανταγωνιστικά προϊόντα σε σχέση με τα ελληνικά.

Χρειάζεται λοιπόν να αντιμετωπιστεί ως διαρθρωτικό πρόβλημα, ως πολιτικό πρόβλημα κι όχι ως πρόβλημα εντυπώσεων, ως πρόβλημα κυβερνητικών υποσχέσεων, ως πρόβλημα αστυνομικού ελέγχου ή καταστολής ή ως πρόβλημα κομματικής γυμναστικής.

Το απόγευμα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ μίλησε σε συγκέντρωση του κόμματος στο "Κοβεντάριο" και το βράδυ συμμετείχε στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης για τα θέματα των συνεπειών της πυρκαγιάς και της αντιμετώπισης της.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου